Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2022, 16:18
Čas čítania 1:09
Viktor Kniš

Eduard Heger chce zrušiť paragraf 363, ktorým Žilinka pomáha obvineným: Sme rodina aktuálny stav vyhovuje, tvrdí premiér

NEWS EDUARD HEGER MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

Premiér prichádza so silným vyhlásením krátko po tom, čo generálna prokuratúra zrušila obvinenie bývalému ministrovi Smeru Petrovi Kažimírovi.

Premiér Eduard Heger chce ďalej rokovať s hnutím Sme rodina o možných zmenách v paragrafe 363. Hnutie dosiaľ zmeny vetovalo. Predseda vlády však deklaroval, že pri diskusiách sa nevzdáva. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vlády.


„Žiaľ, Sme rodina aktuálny stav vyhovuje, zmenu paragrafu 363 vetuje, preto sa koalícia v týchto diskusiách nepohla,“ skonštatoval Heger s tým, že táto otázka je stále otvorená a je možné s ňou pohnúť. V demokratickej spoločnosti by podľa neho nemal existovať inštitút, ktorý sa vymyká systému bŕzd a protiváh. Ako načrtol, existuje viacero riešení, počnúc zrušením tohto paragrafu alebo jeho novelizáciou.


Využívanie paragrafu podľa premiéra znepokojuje verejnosť. „Občania cítia, že reálne hrozí zneužívanie tohto paragrafu na úkor spravodlivosti. Je to aj názor mnohých odborníkov vrátane troch strán koalície,“ podotkol.


Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

Anketa:
Je podľa teba dobrý nápad zrušiť paragraf 363? 
Áno, Žilinka ho nadužíva.
Nie, netreba. 
Áno, Žilinka ho nadužíva.
73 %
1458 Hlasov
Nie, netreba. 
27 %
549 Hlasov

Igor Matovič priznal, že nástroj generálneho prokurátora na zrušenie obvinení je nástroj, ktorým Boris Kollár vydiera vlastnú koalíciu.

Ak by ho presadili a uľahčili tak priechod spravodlivosti, strana Sme rodina by odišla z koalície. „Áno, Boris Kollár v tejto veci v podstate koalíciu vydiera. Ak si dovolíme zmeniť paragraf 363, Sme rodina odchádza z koalície,“ priznal Igor Matovič v rozhovore pre Denník N. Jednou z motivácií bolo stíhanie Vladimíra Pčolinského – nominanta Sme rodina na šéfa Slovenskej informačnej služby, ktorého už raz generálna prokuratúra zachránila z väzby, keď mu zrušila obvinenie. Dnes je už dokonca obžalovaný z korupcie. 

Generálna prokuratúra len včera zrušila obvinenie bývalému ministrovi financií zo Smeru Petrovi Kažimírovi. Súčasný guvernér Národnej banky Slovenska bol podozrivý z podplácania, Maroš Žilinka a jeho prvý námestník Jozef Kandera však zobrali trestné stíhanie do vlastných rúk a namiesto súdu vyhodnotili dôkaznú situáciu tak, že obvinenie treba zrušiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia