Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 11:45
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Maroš Žilinka pomohol Petrovi Kažimírovi. Cez paragraf 363 mu zrušil obvinenie z korupcie

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

Maroš Žilinka tvrdí, že dôkazy boli slabé, pretože boli postavené iba na jednom spolupracujúcom obvinenom.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil pomocou paragrafu 363 obvinenie guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi.

Vec vybavoval prvý námestník Jozef Kandera, pretože Žilinka bol mesiac chorý po zranení na bicykli. „Uznesenie špeciálneho prokurátora, chybné konanie, ktoré mu predchádzalo, ako aj uznesenie prokuratúra Úradu špeciálnej prokuratúry, boli zrušené a prokurátorovi ÚŠP bolo prikázané, aby vo veci znovu konal a rozhodol,“ zhrnul Kandera.

Bývalý minister financií zo Smeru-SD je obvinený z podplácania. Podľa šéfa prokuratúry bola dôkazná situácia v tomto prípade slabá, pretože proti Kažimírovi vypovedal iba spolupracujúci obvinený bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. 

Maroš Žilinka.
Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Peter Kažimír mal v prípade zohrať úlohu akéhosi kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur,“ informovali Aktuality. Imreczemu už vyšetrovatelia veria napríklad v kauze Mýtnik. 

Odporúčané
Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor 22. augusta 2022, 9:30

Žilinkov prvý námestník na tlačovke hodnotil dôkazy a výpovede Františka Imreczeho tak, ako to zvyknú po podaní obžaloby robiť súdy. Kandera poukázal na rozpory v jeho výpovediach, ktoré sa podľa neho týkajú nie bezvýznamných skutočností. Na vznesenie obvinenia podľa neho neboli splnené zákonné podmienky.

Príslušníci NAKA vraj chodia za zamestnancami GP a pýtajú sa na Pčolinského

Na záver sa ešte samotný generálny prokurátor sťažoval, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry chodia za zamestnancami GP a pýtajú sa ich na aktivity nadriadeného Žilinku.

Generálny prokurátor odmietol snahy o plošné monitorovanie jeho kontaktov, stykov a návštev, ktoré prijíma vo svojom sídle. Považuje za neprípustné, aby niekto u zamestnancov prokuratúry zisťoval, či za ním chodia prominentné návštevy, politici či Vladimír Pčolinský. Ako zdôraznil, každá jedna návšteva je prísne evidovaná a sprevádzaná príslušnými osobami a navyše príslušníkmi jeho ochranky.


„Ak je tu podozrenie na konkrétny protiprávny čin, protiprávny skutok, nech sa zákonným spôsobom objasní. Ale nie pod pláštikom návštev zamestnancov prokuratúry pôsobiacich na vrátnici v pozícii informátorov overovať a zisťovať, kto chodí, kedy chodí, prečo chodí za generálnym prokurátorom SR,“ vyhlásil Žilinka na utorkovej tlačovej konferencii.


Osoby, ktoré sa snažili zisťovať dané skutočnosti, sa podľa Žilinku preukazovali preukazmi Národnej kriminálnej agentúry. Nevylúčil však, že môže ísť aj o iné skupiny mimo oficiálnych orgánov.

Domov
Zdieľať
Diskusia