Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2022, 14:11
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš

Bittó Cigániková by išla do vlády s Pellegrinim, ak by to bola posledná možnosť, ako zablokovať extrémistov v koalícii

POLITIKA JANA BITTÓ CIGÁNIKOVÁ SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Poslankyňa SaS tvrdí, že so stranou Hlas-SD by spolupracovala, ak by to bola jediná možnosť, ako vytlačiť stranu Republika z koalície.

Jana Bittó Cigániková si vie predstaviť spoločnú koalíciu s Hlasom-SD v prípade, že by to bola absolútne posledná možnosť, ako zablokovať spoluprácu Pellegriniho strany so stranou Republika. Povedala to v diskusnej relácii Na telo na Markíze.

Tvrdí, že v takom prípade by sa malo stretnúť vedenie strany Sloboda a solidarita a demokraticky za takúto možnosť spolupráce s odídencami zo Smeru hlasovať. Prízvukuje aj, že ide o jej osobný názor a rešpektuje, že v strane sú aj poslanci, ktorí nesúhlasia so spoluprácou s Hlasom. 

Bittó Cigániková diskutovala s poslancom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom, ktorého viackrát upozornila, že sa správa ako typický člen strany Smer, napríklad keď tvrdil, že spravodlivosť za vlády Roberta Fica mala lepšiu priechodnosť. Šutaj Eštok otvorene kritizoval aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Odmietol komentovať, prečo obvinil Kolíkovú, že na Najvyššom správnom súde lobovala za to, aby Daniela Lipšica disciplinárne neodsúdili. 

Matúš Šutaj Eštok zároveň nevylúčil spoluprácu so stranou Republika, ktorú tvoria odídenci z ĽSNS. Tvrdí, že vylučujú len „kovaných fašistov od Kotlebu“, a rovnako nazýva fašistami aj stranu OĽaNO. „Ak bude treba, postavíme sa aj k Republike,“ dodal s tým, že on osobne si takúto vládu predstaviť momentálne nevie. 

cigániková
Zdroj: TV Markíza/reprofoto
Anketa:
Mala by ísť SaS do vlády s Hlasom-SD, ak nebude iná možnosť?
Radšej nie.
Určite áno. 
Radšej nie.
43 %
90 Hlasov
Určite áno. 
57 %
120 Hlasov

Šutaj Eštok kritizuje, že v prípade prijatého balíka pomoci rodinám s deťmi bolo uplatnené skrátené legislatívne konanie a že sa nemyslelo na dôchodcov a pracujúcich. „Vláda na čele s Matovičom nie je schopná pomôcť ľuďom a príde so šialeným divadlom,“ vyhlásil. Vládny kabinet podľa jeho slov nebol schopný presadiť nič, a to aj pre neustály konflikt Matoviča s ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom. „Budú sa hádať a pre ľudí neurobia nič,“ povedal.


Bittó Cigániková odmieta, že by vláda nič neurobila, a vymenovala viaceré reformy. Zámer pomoci rodinám je podľa nej šľachetný, problém však vidí v spôsobe presadenia balíka. Pomáhať, ako tvrdí, treba, ale tam, kde je to nevyhnutné a potrebné. Matovič však podľa nej nechce nič iné len svoju predstavu a svojimi veľkolepými nápadmi už premrhal stovky miliónov eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia