Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2022, 9:06
Čas čítania 1:20
Ema Stanovská

Globálne otepľovanie zhoršuje kvalitu spánku ľudí na celom svete, ukázala rozsiahla štúdia. Ovplyvňuje najmä ženy a starších ľudí

Globálne otepľovanie zhoršuje kvalitu spánku ľudí na celom svete, ukázala rozsiahla štúdia. Ovplyvňuje najmä ženy a starších ľudí
Zdroj: Unsplash/volně k užití
NEWS GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Alarmujúcim zistením je, že ľudia zrejme nie sú schopní prispôsobiť sa teplejším nociam.

Zvyšujúce sa teploty spôsobené klimatickou krízou skracujú spánok ľuďom na celom svete. Ukázala to dosiaľ najrozsiahlejšia štúdia zverejnená vo vedeckom časopise One Earth.

Do výskumu sa zapojilo 47 000 ľudí v 68 krajinách sveta. Vedci v priebehu 7 miliónov nocí monitorovali údaje o spánku (pomocou inteligentných náramkov) a počasí.

Analýza odhalila, že priemerný človek už teraz prichádza o 44 hodín spánku ročne. To znamená, že asi 11 nocí spí menej ako sedem hodín, čo je čas, ktorý odborníci považujú za optimálnu dĺžku spánku. Podľa vedcov budeme spať čoraz menej hodín, pretože planéta sa aj naďalej otepľuje. Niektoré skupiny ľudí však ovplyvňuje oveľa viac ako iné.

Najviac trpia ženy, starší a chudobnejší ľudia

Výskum ukázal, že oteplenie o jeden stupeň Celzia ženám skrátilo dĺžku spánku o štvrtinu viac ako mužom. Ľuďom nad 65 rokov skrátilo dĺžku spánku dvojnásobne, ľuďom v menej bohatých krajinách trojnásobne. 

Dôvodom je, že vyššie teploty odďaľujú nástup spánku. Ľudské telo sa musí každú noc pri zaspávaní ochladiť, ale pri vyšších teplotách je to komplikovanejšie. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

To, že ženy sú zasiahnuté viac, si vedci vysvetľujú tým, že ženy majú prirodzene viac podkožného tuku, a preto sa ich telo ochladzuje dlhší čas. Starší ľudia týmto problémom trpia najmä preto, že majú horšiu reguláciu telesnej teploty a spia menej. Ľudia v chudobnejších krajinách zas nemajú prístup k okenným žalúziám, ventilátorom a klimatizácii.

Telo sa teplým nociam nevie prispôsobiť 

Portál Guardian pripomína, že globálne otepľovanie má oveľa vážnejšie vplyvy na ľudské zdravie. Predchádzajúce štúdie prišli so zistením, že zvyšujúce sa teploty zvyšujú počet infarktov, samovrážd, psychických porúch, nehôd a úrazov a zároveň znižujú schopnosť pracovať. Podľa výskumníkov tieto problémy spôsobuje aj spomínaný nedostatok spánku.

„Takmer tretinu života strávime spánkom, ale čoraz viac ľudí v mnohých krajinách nespí dostatočne dlho. V tejto štúdii poskytujeme prvý dôkaz v celosvetovom meradle, že nadpriemerné teploty narúšajú ľudský spánok. V skutočnosti môže ísť len o špičku ľadovca,“ povedal profesor Kelton Minor z Kodanskej univerzity v Dánsku.

Znepokojujúce je, že ľudia v experimente neprejavovali žiadne znaky toho, že by boli schopní prispôsobiť sa teplejším nociam.

Domov
Zdieľať
Diskusia