Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 20:16
Čas čítania 0:49
Jana Chovancová

Na európskych letiskách ani v lietadlách viac nebudeš musieť nosiť respirátor. Od pondelka to bude dobrovoľné

NEWS CESTOVANIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Tento krok je v súlade s novými zákonmi, ktoré sa týkajú ochorenia Covid-19 v oblasti verejnej dopravy v celej Európe.

Od pondelka 16. mája nemusia pasažieri nosiť rúška v lietadlách na letiskách v rámci Európy. Tento krok je v súlade s novými zákonmi, ktoré sa týkajú ochorenia covid-19 v oblasti verejnej dopravy v celej Európe, uviedla európska agentúra pre bezpečnosť letectva EASA. O skutočnosti informuje BBC

Pravidlá súvisiace s ochorením covid-19 sa po novom zmiernili aj v Bulharsku, Taliansku a vo Francúzsku. „Od budúceho týždňa nebudú rúška a respirátory v leteckej doprave povinnosťou. Je to v súlade s meniacimi sa požiadavkami na verejnú dopravu vnútroštátnych orgánov v celej Európe,“ povedal výkonný riaditeľ EASA Patrick Ky. 

„Je to pre nás všetkých úľava, že sa konečne dostávame do štádia pandémie, keď môžeme začať uvoľňovať opatrenia v oblasti zdravotnej bezpečnosti,“ dodal.

Nové usmernenie si však odnieslo niekoľko varovných rád od Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). „Hoci nosenie rúšok a respirátorov už nebude povinné, je dôležité si uvedomiť, že spolu s fyzickým odstupom a riadnym dodržiavaním hygienických návykov je ich nosenie jednou z najlepších metód, ktoré zabránia šíreniu ochorenia,“ povedala riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. 

„Od 16. mája 2022 by mal personál pred odletom a počas letu naďalej odporúčať svojim cestujúcim a ostatným členom posádky, aby nosili ochranné masky. A to aj napriek tomu, že nosenie rúška sa nevyžaduje,“ uviedlo ECDC.

Anketa:
Malo by sa podľa teba naďalej nosiť rúško v lietadlách? 
Áno.
Nie.
Iba počas krátkych letov.
Áno.
19 %
Nie.
79 %
Iba počas krátkych letov.
2 %
Domov
Zdieľať
Diskusia