Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 19:00
Čas čítania 1:30
Jakub Paulík TASR

Masaker v Buči nebol hereckým predstavením. OSN potvrdila zabíjanie civilistov aj hromadné popravy

NEWS BUČA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Podľa doterajších zistení OSN bolo v Buči protizákonne zabitých množstvo civilistov.

Hromadné vraždenie ľudí v meste Buča je jednou z nedávnych hlavných tém vojny na Ukrajine. Zničené mesto navštívili viacerí lídri európskych štátov vrátane premiéra Eduarda Hegera a rozpovedali, čo videli.

„Dnes som navštívil mesto Buča, ktoré leží len pár desiatok kilometrov od Kyjeva. Ruská armáda ho okupovala približne mesiac a po jeho oslobodení sa celý svet dozvedel desivé fakty o ruskej agresii,“ napísal predseda slovenskej vlády na Facebooku. Napriek tomu mnohí ľudia veria, že masaker v Buči bol iba zinscenovaný.

Nové výsledky zistení misie OSN pritom potvrdzujú, že v Buči zabili zhruba 50 civilistov a v meste sa vyskytli aj hromadné popravy. „Počas misie v Buči tam 9. apríla zdokumentovali predstavitelia OSN pre ľudské práva protizákonné zabitia vrátane hromadných popráv približne 50 civilistov,“ informovala hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová.

Odporúčané
Obvinený Fico je vraj hlava organizovanej zločineckej skupiny. Prečo ich s Kaliňákom obvinili? Obvinený Fico je vraj hlava organizovanej zločineckej skupiny. Prečo ich s Kaliňákom obvinili? 20. apríla 2022, 14:10

OSN tak vylúčila dezinformácie o údajných hercoch, ktorí sa vraj tvárili ako mŕtvi, či nepravdy o dovážaní mŕtvol z iných častí. Túto teóriu, mimochodom, už dávnejšie vyvrátili satelitné zábery spoločnosti Maxar Technologies potvrdzujúce, že obete v Buči pribúdali postupne v období, keď mesto okupovali ruskí vojaci. Rovnako OSN uviedla, že činy ruskej strany na Ukrajine „môžu predstavovať vojnové zločiny“.

Ukrajina je, z pochopiteľných dôvodov, vo volení slovníka menej opatrná a ruské činy v Buči i v ďalších mestách rovno označila za genocídu. Masaker v Buči odsúdila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím,“ napísala na svojom Facebooku krátko po tom, ako do mesta po odchode ruských jednotiek prišli prví ukrajinskí vojaci a zahraniční novinári.

Kritická k masakru v Buči bola aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a z agresie obvinila armádu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Stalo sa tu niečo nemysliteľné. Videli sme krutú tvár Putinovej armády, nerozvážnosť a chladnokrvnosť, s ktorou okupovali toto mesto. Tu v Buči sme videli, ako sa roztrieštila ľudskosť,“ povedala.

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia