Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2022, 14:10
Čas čítania 4:51
Viktor Kniš

Obvinený Fico je vraj hlava organizovanej zločineckej skupiny. Prečo ich s Kaliňákom obvinili?

NEWS ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obvinili ako údajne najvrchnejšie poschodie zločineckej skupiny.

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obvinili z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj ohrozenia bankového a daňového tajomstva. Bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi a nitrianskemu oligarchovi Norbertovi Bödörovi, ktorí sú v kauze Očistec už obžalovaní, takisto pribudli nové obvinenia, a to z ohrozenia bankového a daňového tajomstva.

Na vrchole celej schémy mal byť údajne práve predseda strany Smer-SD Robert Fico. Národná kriminálna agentúra v uznesení o vznesení obvinenia označuje politický subjekt Roberta Fica za skupinu, ktorá umožňovala vznik obludného systému a do dôležitých funkcií nominovala ďalšie osoby zo skupiny. Informácie potvrdil advokát David Lindtner, ktorý zastupuje bývalého premiéra aj bývalého ministra vnútra. 

Roberta Kaliňáka zadržali v stredu dopoludnia po desiatej hodine počas rybačky, potvrdil jeho advokát. Policajti z NAKA vraj prišli na troch autách. Aj keď Lindtner považuje zásah za primeranejší ako tie, ktoré v minulosti kritizovali, myslí si, že by stačilo, keby vyšetrovatelia predvolali Kaliňáka na výsluch. Chlapci sa na to pozerali, ako im berú tata, je to určitý spôsob politickej pomsty.“

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Výsluch Roberta Kaliňáka sa skončil pred 17.00 h, teraz v cele policajného zadržania počká, či prokurátor podá návrh na väzobné stíhanie. Robert Fico má výsluch naplánovaný na 26. apríla.

Lindtner očakáva v prípade obvineného exministra vnútra návrh na väzbu, skutky v obvinení tomu podľa neho nasvedčujú. Vo všetkých prípadoch ich označuje za nadkvalifikované. 

Fico
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Medzi dôkazmi je aj Kočnerova Threema

Podľa advokáta obvinených je samotné uznesenie postavené tak, že v ňom stačí vymeniť mená politických predstaviteľov a podobným spôsobom môže vždy nová vláda postupovať proti tej predchádzajúcej. 

Podľa Lindtnera ide o skutky z rokov 2012 až 2018 a Kaliňák s Ficom boli podľa obvinenia na vrchole zločineckej skupiny.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113732 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa píše v uznesení o vznesení obvinenia a akým spôsobom dosadzovali Fico s Kaliňákom podľa NAKA funkcionárov.
  • Aké sú dôkazy proti Ficovi a Kaliňákovi.
  • Akú rolu zohráva Kočnerova Threema.
  • Aké Ficove videá z Facebooku považuje NAKA za dôkazy páchania trestnej činnosti.
  • Prečo sa chce Ficov a Kaliňákov advokát obrátiť na Žilinku.
  • Ako na obvinenie reaguje Robert Fico.
Domov
Zdieľať
Diskusia