Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 17:34
Čas čítania 1:36
Adam Novosad

Heger z mesta Buča: Videl som aj masové hroby, ten pohľad mnou hlboko otriasol. Putina musíme zastaviť

Heger z mesta Buča: Videl som aj masové hroby, ten pohľad mnou hlboko otriasol. Putina musíme zastaviť
Zdroj: TASR/AP
NEWS BUČA EDUARD HEGER VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Premiér vycestoval do Buče spoločne s lídrami Európskej únie aj ukrajinským premiérom.

Predseda vlády Eduard Heger spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom európskej diplomacie Josephom Borrellom dorazil do ukrajinského mesta Buča, kde sa stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom.

V tomto meste našla ukrajinská armáda po minulotýždňovom stiahnutí ruských jednotiek stovky zavraždených civilistov, ľudí zabitých strelou do hlavy so zviazanými rukami za chrbtom, ale aj masové hroby obsahujúce desiatky tiel miestnych obyvateľov.

„Dnes som navštívil mesto Buča, ktoré leží len pár desiatok kilometrov od Kyjeva. Ruská armáda ho okupovala približne mesiac a po jeho oslobodení sa celý svet dozvedel desivé fakty o ruskej agresii,“ uviedol Heger na Facebooku. 


„Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ napísal v statuse. „Nesmieme dovoliť Vladimirovi Putinovi pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu,“ vyhlásil premiér.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Heger sa spoločne s lídrami Európskej únie zúčastnil na zahájení exhumácie tiel z masových hrobov v Buči. Premiér, ale aj predsedníčka Európskej komisie pozorovali mŕtve telá ukrajinských civilistov ležiace zabalené v čiernych vreciach, zatiaľ čo okolie strážila ukrajinská armáda a samotní lídri mali oblečené nepriestrelné vesty.

„Stalo sa tu niečo nemysliteľné. Videli sme krutú tvár Putinovej armády, nerozvážnosť a chladnokrvnosť, s ktorou okupovali toto mesto. Tu v Buči sme videli, ako sa roztrieštila ľudskosť,“ uviedla v reakcii na pozostatky masakru Ursula von der Leyenová. Opätovne prízvukovala, že Ukrajinci momentálne bránia ľudstvo, hranice Európy, ale aj demokraciu a celá Európa stojí pri nich.



Mohlo by ťa zaujímať:
VIDEO: Zelenský sa v dojemnom videu poďakoval Slovákom. Podľa Hegera Ukrajina patrí do Európskej únie
Will Smith dostal za facku 10-ročný zákaz účasti na Oscaroch. Herec už na trest stihol zareagovať
Chceš si zarobiť až 500 eur za deň? Slovákom chodia podozrivé SMS, na ktoré netreba reagovať, varuje polícia
Domov
Zdieľať
Diskusia