Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. apríla 2022, 9:15
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš

Rusi si z Černobyľa zobrali koncentrované rádioaktívne vzorky, tvrdí Ukrajina

Rusi si z Černobyľa zobrali koncentrované rádioaktívne vzorky, tvrdí Ukrajina
Zdroj: Unsplash/Mads Eneqvist/volně k užití
NEWS ČERNOBYĽ VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Informuje o tom ukrajinský štátny úrad pre správu vylúčených oblastí na svojom webe.

Ruskí vojaci si z černobyľskej jadrovej elektrárne odniesli koncentrované rádioaktívne vzorky, informuje na svojej stránke ukrajinský štátny úrad pre správu vylúčených oblastí.

Ukrajinci predpokladajú, že Rusi zrejme nevedia, čoho sa dopustili, navrhli preto vymenovať vojakov za víťazov Darwinovej ceny, ktorá sa udeľuje za zbytočnú smrť pre nerozvážnych. Podľa úradu sa okupanti dopustili jadrového terorizmu, keď z dvoch skladov jadrovej elektrárne zobrali 133 ampuliek slúžiacich výhradne na vedecké expertné účely. V jadrovej elektrárni Černobyľ sa totiž odborníci venovali výskumu vplyvu radiácie. 

Podľa úradu môže byť aj veľmi malé množstvo koncentrátu smrteľne nebezpečné, ak s ním človek príde do kontaktu v dôsledku neodbornosti. Rusi si vraj rádioaktívny materiál uskladnený v ampulkách odniesli ako suveníry, keď opúšťali územie, ktoré predtým dobyli. Úrad zároveň dúfa, že si Rusi koncentráty skutočne zobrali so sebou a nebudú ich rozhadzovať po okolí, mohli by tak ohroziť životy nevinných ľudí. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Minulý týždeň ukrajinská agentúra Unian informovala, že Rusi údajne museli z oblasti Černobyľa evakuovať až sedem autobusov plných vojakov, ktorí pri svojom pobyte v uzavretej zóne a kopaní zákopov čelili vysokým dávkam radiácie.

Video natočené dronom ukazuje zákopy a opevnenia, ktoré podľa ukrajinskej armády ruské jednotky vykopali v Červenom lese iba pár kilometrov od černobyľskej jadrovej elektrárne, kde došlo v roku 1986 k výbuchu a jadrovej katastrofe. Video však nemohlo byť nezávisle overené.

Ukrajinskí vojaci kráčajú okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022.
Ukrajinskí vojaci kráčajú okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022. Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak
Domov
Zdieľať
Diskusia