Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. apríla 2022, 17:18
Čas čítania 1:03
Adam Novosad

VIDEO: Ruskí vojaci naozaj kopali zákopy v rádioaktívnom lese pri Černobyli, ukazuje ukrajinská armáda. Mnohých ožiarila radiácia

NEWS ČERNOBYĽ RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej armády príkaz na vybudovanie opevnenia priamo v rádioaktívnej zóne pri Černobyli.

Nové video zachytené dronom podľa ukrajinskej armády potvrdzuje, že ruské jednotky kopali po začiatku vojny na Ukrajine zákopy v uzavretej zóne okolo odstavenej atómovej elektrárne v Černobyli.

Iba minulý týždeň ukrajinská agentúra Unian informovala, že Rusi údajne museli z oblasti Černobyľa evakuovať až sedem autobusov plných vojakov, ktorí pri svojom pobyte v uzavretej zóne a kopaní zákopov čelili vysokým dávkam radiácie.

Video natočené dronom ukazuje zákopy a opevnenia, ktoré podľa ukrajinskej armády ruské jednotky vykopali v Červenom lese iba pár kilometrov od černobyľskej jadrovej elektrárne, kde došlo v roku 1986 k výbuchu a jadrovej katastrofe. Video však nemohlo byť nezávisle overené.


Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Napriek tomu zostáva v oblasti zvýšená miera radiácie. Rusi podľa ukrajinského ministerstva obrany nielenže rozvírili rádioaktívny prach presunom vojenskej techniky, ale narušili aj jednotlivé vrstvy rádioaktívnej pôdy, keď kopali zákopy, a tak prijali zvýšené dávky radiácie.

Jednotky preto muselo Rusko evakuovať do Bieloruska, kde boli podľa ukrajinskej agentúry Unian mnohí vojaci prijatí do medicínskeho zariadenia špecializujúceho sa na ožiarenie radiáciou.

„Dôkaz vo videu. Ruské velenie v marci 2022 prikázalo svojim vojakom kopať opevnenia v rádioaktívnom Červenom lese pri černobyľskej jadrovej elektrárni. Totálna neúcta k ľudskému životu, dokonca aj k životom vlastných podriadených. Takto vyzerá štát zabijak,“ napísalo ukrajinské ministerstvo ako komentár k videu vo svojom príspevku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia