Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 7:29
Lukáš Čelka

Raketovou základňou Devínska Kobyla nás previedol jej bývalý veliteľ. Aké zbrane používali a za aký čas dokázali zostreliť cieľ?

Raketovou základňou Devínska Kobyla nás previedol jej bývalý veliteľ. Aké zbrane používali a za aký čas dokázali zostreliť cieľ?
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Štefan Navrátil nás svojím rozprávaním vzal do obdobia, keď sa to na Devínskej Kobyle hemžilo množstvom vojakov a civil nemohol nahliadnuť ani cez plot.

Prebíjanie rakiet po nociach i otázky od známych, na ktoré nemohol odpovedať. Zatiaľ čo sa väčšina ľudí chystala na spánok, údelom veliteľa protilietadlového raketového oddielu bolo bez vysvetlenia opustiť svoju ustráchanú manželku a za splnu mesiaca sa vydať na útvar ukrytý v šere korún stromov. Tam dohliadal na údržbu smrtiacich zbraní s vedomím, že svoju prácu musí vykonať dôkladne. Ich nefunkčnosť v prípade napadnutia by ho totiž mohla stáť život.

Toto je len jedna zo spomienok na službu na Devínskej Kobyle, ktoré v sebe nosí bývalý veliteľ protilietadlového oddielu Štefan Navrátil. Podobne ako o túto, aj o ďalšie sa s nami podelil v priestoroch dnes už pustnúcej základne. Starší pán nás areálom nielen previedol, ale svojím rozprávaním aj zobral do obdobia, keď sa to tam hemžilo vojakmi a „leštili rakety“.

Len vďaka našim predplatiteľom dokážeme cestovať po Slovensku a pripravovať pre teba rôzne zaujímavé reportáže. Ak sa ti páčia naše články, môžeš nás v tejto tvorbe podporiť a stať sa členom klubu Refresher+.

Vždy nabité, nikdy vystrelené

Je piatok doobeda a my sa v Karlovej Vsi stretávame s bývalým veliteľom protilietadlového raketového oddielu. Šedivý muž odetý v sivom svetri nás „ako správny vojak“ čaká na minútu presne na dohodnutom mieste. Nastúpi k nám do auta, predstaví sa a spoločne vyrážame k bývalej základni.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Zatiaľ čo autom ideme do kopca, posťažuje sa, že sa o Devínskej Kobyle šíri mnoho nepravdivých informácií. Konšpirácie, ako napríklad že slúžila na zviditeľnenie vojenskej sily komunistického režimu, sú podľa bývalého veliteľa absolútne mimo reality.

Raketový systém S125 Neva.
Raketový systém S125 Neva. Zdroj: Wikipedia Commons/@Srđan Popović

„Naším cieľom nikdy nebolo odstrašiť nepriateľa. Za úlohu sme mali zničiť každý cieľ, ktorý naruší vzdušný priestor Bratislavy a neuposlúchne výzvy stíhacieho letectva,“ vysvetlí Štefan Navrátil s tým, že aj keď boli na plnenie tejto úlohy vždy plne pripravení, nikdy neprišlo k odpáleniu rakety na zničenie cieľa.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112822 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či boli na Slovensku v čase studenej vojny umiestnené jadrové hlavice.
  • Aké systémy obrany používali.
  • Koľko trval proces od zamerania cieľa až po vystrelenie rakety.
  • Či Bratislavčania v minulosti tušili, že nad ich mestom slúži oddiel protivzdušnej obrany.
Domov
Zdieľať
Diskusia