Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 18:30
Čas čítania 3:29
Eduard Starkbauer

Čo je to afázia, ktorou trpí Bruce Willis? Nestratil len reč, podľa odborníkov sa bude hercov stav výrazne zhoršovať

ZDRAVIE BRUCE WILLIS NEUROLOGICKÉ PORUCHY
Uložiť Uložené

Profesor logopédie predpokladá, že herec trpí formou demencie, ktorá sa začína práve rozpadom reči.

Rodina Brucea Willisa postom na Instagrame oznámila, že 67-ročný hollywoodsky herec je nútený ukončiť kariéru. V spoločnom príspevku na sociálnej sieti jeho príbuzní napísali, že za nečakaným rozhodnutím stojí jeho zdravotný stav. Lekári mu totiž len nedávno diagnostikovali afáziu, čiže stratu schopnosti komunikovať.

Demencia, ktorá sa začína rozpadom reči

Podľa klinického logopéda Zsolta Cséfalvaya z Univerzity Komenského, ktorý sa afatikmi zaoberá vyše tridsať rokov, vzniká väčšina prípadov afázie pri cievnych mozgových príhodách, ľudovo známych ako porážky. Bruce Willis však podľa neho trpí inou, zriedkavejšou a bohužiaľ aj výrazne ťažšou formou afázie. Tá sa nazýva primárna progresívna afázia (PPA).

Pri tomto neurodegeneratívnom ochorení sú pomerne nenápadné poruchy reči iba prvým príznakom a stav pacienta sa podľa profesora logopédie bude časom zhoršovať tempom, akým sa bude choroba šíriť mozgom.

Cséfalvay predpokladá, že po afázii sa zriedkavá forma neurodegeneratívneho ochorenia odrazí čoskoro aj na hercových kognitívnych schopnostiach. „PPA sa podobá alzheimerovskej demencii, ktorá sa takisto najskôr prejaví pamäťovými deficitmi. Je to akoby prvý signál, že patologická bielkovina začala pôsobiť v mozgu.“

Bruce WIllis
Zdroj: Flickr/Gage Skidmore/volně k použití

Podľa MUDr. Stanislava Šutovského PPA sa končí zvyčajne mutizmom, ťažkým dementným syndrómom a akinézou, pričom priemerné prežívanie pacientov od začiatku prvých príznakov ochorenia je len 5 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia