Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2022, 20:56
Čas čítania 1:28
Adrián Lukáč

Kvalifikácia F1: Hororová nehoda Schumachera, najrýchlejší Pérez a zlyhanie Hamiltona

Kvalifikácia F1: Hororová nehoda Schumachera, najrýchlejší Pérez a zlyhanie Hamiltona
Zdroj: Getty Imaes/Mark Thompson
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nenápadný Pérez zaskočil obe Ferrari aj Verstappena a získal premiérovú pole position v kariére.

Sobotná kvalifikácia na Veľkú cenu Saudskej Arábie priniesla absolútne šialený priebeh,  prekvapivé konečné poradie, okamihy hrôzy, ale aj prekvapení. Pérez si vybojoval premiérovú pole position v kariére, zatiaľ čo Hamilton totálne zlyhal. Všetko však zatienila hororová nehoda Micka Schumachera, pri ktorej tuhla krv v žilách.

Sergio Pérez po zisku premiérovej pole position.
Sergio Pérez po zisku premiérovej pole position. Zdroj: Getty Imaes/Mark Thompson

Tento víkend je na programe druhá Veľká cena sezóny F1 na najrýchlejšom mestskom okruhu v kalendári, ktorého úzke múry pilotom neodpustia ani najmenšie chyby. V úvode prvej časti sa o tom presvedčil aj Latifi, ktorý stratil kontrolu nad svojím Williamsom, skončil v bariére a zapríčinil červené vlajky. O hlavné prekvapenie na úvod kvalifikácie sa však postaral sedemnásobný majster sveta Hamilton, ktorý zajazdil až 16. najrýchlejší čas a vypadol hneď v prvej časti. Inkasoval tak jednu z najdrvivejších kvalifikačných porážok v kariére, keď na svojho nového tímového kolegu Russella, ktorý skončil v prvej časti na 4. mieste, stratil takmer 7 desatín sekundy.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Druhá časť priniesla druhú červenú vlajku po strašidelnej nehode Micka Schumachera, ktorý musel byť vyslobodený z monopostu a prevezený do nemocnice. Všetkým odľahlo, keď réžia po dlhých minútach ukázala záber na pilota Haasu, ktorý bol pri vedomí. Podľa dostupných informácií by však mal byť bez vážnejších zranení, viac ukážu až vyšetrenia.

V záverečnej časti kvalifikácie si to o pole position podľa očakávaní rozdali Ferrari a Red Bully. Po prvých pokusoch bol na čele Sainz pred Leclercom, za ktorými nasledoval Pérez. Verstappen zvolil dve prípravné kolá a vo svojom ostrom pokuse už nenašiel dostatok zovretia v pneumatikách a zajazdil len 6. najrýchlejší čas.

V druhých pokusoch sa do čela najskôr dostal Leclerc, ktorého kolo vyzeralo veľmi čisté a Sainz sa za ním nedokázal zlepšiť. Z ničoho nič však priletel do cieľa úplne nenápadný Pérez, ktorý o 25 tisícin sekundy zdolal Leclerca a zaistil si premiérovú pole position v kariére. Úradujúci majster sveta Verstappen nestačil ani na jedno Ferrari a so stratou 0.261 sekundy obsadil až štvrté miesto. S tímovým kolegom Pérezom prehral len druhú kvalifikáciu v kariére a so svojím výkonom určite nemôže byť spokojný.

Body sa však rozdávajú až v nedeľu, a tak sme zvedaví, či Pérez dokáže pretaviť štart z prvého miesta na tretie víťazstvo v kariére.

Domov
Zdieľať
Diskusia