Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. marca 2022 o 16:30
Čas čítania 5:23
Ema Stanovská

Michelinský kuchár a modelka založili v Bratislave francúzsky „gurmánsky butik“. Slovákom chcú ukázať menej známe chute Paríža

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Je veľká škoda, že na Slovensku poznáme iba makrónky a croissanty. Mne vždy viac chutili iné jedlá, preto ich chcem predstaviť aj Slovákom,“ hovorí šéfkuchár Colette Richard Kalanin, ktorý pôsobil aj v parížskej michelinskej reštaurácii.

Keď sa povie francúzska gastronómia, väčšina ľudí si predstaví krehké maslové croissanty, farebné makrónky, chrumkavé bagety či tenké palacinky „crêpes“. Túto zaužívanú predstavu sa rozhodol zbúrať kuchár Richard Kalanin spolu s modelkou Michaelou Budáčovou a jej francúzskym priateľom. V Bratislave otvorili „gurmánsky butik“ Colette, ktorý „dýcha“ Parížom.

Exteriér prevádzky Colette na Krížnej 8.
Exteriér prevádzky Colette na Krížnej 8. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Gurmánsky butik predstavuje kombináciu „pastry shopu“ s francúzskymi dezertmi, reštaurácie a baru. Je to teda miesto, kde si môže hosť vybrať z viacerých menších pokrmov, o ktoré sa delí s ostatnými – neplatí tu pravidlo „toto jedlo je moje, toto tvoje“. Spoločným menovateľom je Paríž, jeho chute, vône a atmosféra.

colette
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Madlenka či marlenka?

Hlavnou hviezdou podniku sú však madlenky – tradičné francúzske pečivo z piškótového cesta, ktoré má tvar mušličky. Francúzi ich milujú, pretože im pripomínajú detstvo, podobne ako nám Slovákom bábovka. Madlenky si obľúbili roľníci aj králi v 17. storočí a do francúzskej kultúry ich vtesnal filozof Marcel Proust začiatkom 20. storočia.

Odporúčané
Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) 29. októbra 2024 o 14:30

„Madlenky síce pozostávajú len z pár surovín, no práve vďaka tejto jednoduchosti sú priam dokonalé,“ hovorí Michaela Budáčová, ktorej tieto koláčiky učarovali na cestách v rámci jej modelingovej kariéry. „Majú množstvo rôznych variantov a príchutí, dá sa s nimi naozaj vyhrať. Mám pocit, že Slováci ich veľmi nepoznajú. Väčšinou si myslia, že ide o medvedie labky, prípadne si ich názov pletú s marlenkou.“

Madlenky v dvoch príchutiach.
Madlenky v dvoch príchutiach. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Pridáva sa aj šéfkuchár Colette Richard Kalanin, ktorý v minulosti pôsobil aj v reštaurácii L’Atelier de Joël Robuchon Étoile s dvomi michelinskými hviezdami na slávnej parížskej ulici Champs-Élysées. „Je veľká škoda, že na Slovensku poznáme iba makrónky a croissanty. Síce dobyli svet, a to oprávnene, no mne vždy oveľa viac chutili iné jedlá. Aj preto ich nemáme v ponuke – neviem pripravovať niečo, čo mi nechutí. Navyše ľudia to poznajú, tak prečo neponúknuť niečo iné? Neviem, či je to osvedčený biznismodel, ale myslím, že je lepšie robiť niečo, čo ešte nie je všade.“

Tím Colette.
Tím Colette. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Michaela chcela pôvodne otvoriť laboratórium na madlenky, ktoré by slúžilo len ako predajňa. Spolu so svojím priateľom hľadala niekoho, kto má s francúzskymi dezertmi skúsenosti. Jej sestra jej napokon odporučila Richarda, ktorý v tom čase vypomáhal v bratislavskom Langoš bare Lukáša Heska. 

Dotyk ženskej elegancie

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo z pôvodného nápadu vytvoriť menšiu predajňu zišlo.
  • Ako vznikol názov Colette.
  • Ako sa kuchár z Humenného dostal až do michelinskej reštaurácie pod Víťazným oblúkom v Paríži.
  • Ako si Richard Kalanin spomína na to, keď piekol v cukrárni v čisto ženskom kolektíve.
  • Čo znamená, že na tanieri v Colette dostaneš „duševný výlev“.
  • Koľko zaplatíš za jedno jedlo.
  • Ako chutí čokoládový mousse s olivovým olejom, so soľou a s čili.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111834 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy , 20 % zľava na nákup v The Streets alebo Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia