Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 12:46
Čas čítania 1:14
Martin Adam Pavlík TASR

Shell po tvrdej kritike zatvára čerpacie stanice v Rusku. Putinov režim zatiaľ v počte sankcií predbehol Irán

Shell po tvrdej kritike zatvára čerpacie stanice v Rusku. Putinov režim zatiaľ v počte sankcií predbehol Irán
Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin, AP, TASR
POLITIKA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SHELL VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete.

Podľa BBC Shell, najväčšia súkromná petrochemická spoločnosť v Európe a druhá najväčšia na svete, v utorok oznámil, že sa chystá zatvoriť svoje čerpacie stanice v Rusku a zastaví všetky spotové nákupy ropy z krajiny počas vojny na Ukrajine.


Energetický gigant uviedol, že má v úmysle odstúpiť od svojej účasti na všetkej ruskej energetike vrátane plynu, ropy a ropných produktov. Na Shell sa cez víkend zosypala obrovská vlna kritiky po tom, čo kúpil náklad ruskej ropy za zľavnenú cenu. Jeho generálny riaditeľ Ben van Beurden sa v utorok za rozhodnutie ospravedlnil.

Shell
Zdroj: Unsplash/Marc Rentschler


Obchodné vzťahy s Ruskom v posledných dňoch pozastavuje či úplne ruší viacero veľkých spoločností. Reagujú tak na vojnu na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára. Na Rusko zároveň uvalili štáty z celého sveta tvrdé sankcie, v dôsledku čoho sa Rusko stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete.

Predbehlo tak Irán a Sýriu. Vyplýva to z údajov portálu Castellum.ai, ktorý počet uvalených sankcií sleduje. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala v utorok.

Podľa Castellum.ai bolo na Rusko pred 24. februárom, teda pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, uvalených 2 754 sankcií. Krátko po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, pribudlo ďalších 2 778 sankčných opatrení voči Moskve. V súčasnosti je teda na Rusko uvalených celkovo už vyše 5 500 sankcií.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/TASR


Doposiaľ v tomto rebríčku dominoval Irán s 3 616 sankciami. Najväčší počet sankcií zaviedli voči Rusku Spojené štáty. Z celkovo 5 532 sankčných opatrení uvalených na Rusko predstavujú americké sankcie asi 21 percent a za nimi nasledujú sankcie uvalené Európskou úniou a Britániou, ktoré spolu tvoria 18 percent všetkých sankcií uvalených na Rusko.

Krajiny celého sveta zaviedli voči Rusku sankcie v snahe vyvinúť tlak na Moskvu a dosiahnuť tak zastavenie ruských útokov na Ukrajine. O tom, aký dosah budú mať na Rusko, priblížil pre Refresher v rozhovore Ivan Mikloš. O tom, či krajine hrozí bankrot, si môžeš prečítať zase tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia