Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. júla 2013, 15:38
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

TECH
Uložiť Uložené

Aké bude nové GTA V? To, aj veľa iného vám prinášame v našom preview. Čo všetko nám hra ponúkne? Vrátia sa prvky zo San Andreas a iných dielov?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


Rockstar sa rozhodol opäť otvoriť kancelárie pre novinárov z celého sveta, aby nám bližšie predstavil ich blížiaci sa mega titul, GTA V. Čo teda môžeme čakať od najočakávanejšej hry tohto roku?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


Zrejme najväčšou zmenou oproti predošlým častiam bude možnosť hrať paralelne hneď za tri postavy! Menovite preberieme zodpovednosť za činy Michaela, akéhosi mentora skupiny, experta na vykrádanie bánk na dôchodku. Jeho rodina ho oberá o peniaze rovnako rýchlo ako o nervy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa musí vrátiť k starému remeslu. Na pomoc si zrejme prizve aj svojho veľmi dobrého kamaráta, Trevora. Trevor je bývalý armádny pilot, prototyp šialenca ctiaceho si priateľstvo a preto Mikeovi rád pomôže. Tretím do party bude mladík Franklin, zamestnanec predajne luxusných áut. Usúdil, že v jeho prípade by bola škoda nezačať tieto autá kradnúť. S Mikeom sa spoznajú celkom náhodne a začnú spolu rozbiehať kšefty. Celé toto trio pôsobí ako kontrast Los Santos (Los Angeles), v ktorom sa budeme pohybovať.

Pýtate sa, ako bude fungovať využívanie troch hlavných postáv v jednom deji? S týmto si páni a dámy z R* poradili veľmi dobre, keď zmenu postavy priradili k D-padu. Akonáhle ho stlačíte, obrazovka naberie obrázok ala Google Earth a následne sa vrátite do Los Santos, do postavy, ktorú ste si vybrali. Všetko bez otravných, brzdiacich loadingov. Zatiaľ čo budete hrať za jednu postavu, zvyšné dve si budú naďalej žiť svoj život a kedykoľvek sa do nich prenesiete, môžete sa napríklad v koži Trevora ocitnúť v nepeknej situácii. Hra za všetky tri postavy sa teda oplatí. Každá jedna má okrem prepojeného príbehu so zvyškom protagonistov aj svoj vlastný, nezávislý príbeh. Aby ste si to vedeli predstaviť v praxi, prečítajte si preklad oficiálneho českého opisu jednej z misií.

Výber postavy by mal vyzerať približne takto
 

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

 

Jedna z misií sa odohráva v neskorších fázach hry, kedy sa Michael s Trevorom opäť vydávajú na dráhu zločinu, tentokrát však trochu nedobrovoľne. FIB (očakávaná paródia na FBI) im totiž dýcha na chrbty a pokiaľ sa dvojica chce zbaviť ich chápadiel, musí pre nich odmakať jednu prácičku so záchranou rukojemníka. Potom, čo chvíľu stoja pri pristavenej helikoptére a Michael pripravuje inventár, Trevor nadáva agentovi. Franklin, radšej stojaci v úzadí, si na maniacke výkyvy Trevora ešte len zvyká a Mike ho upozorňuje, nech to tento raz neberie tak vážne a sústredí sa na krytie so sniperkou. Helina odlieta a za chvíľu sa už ocitáme nad budovou IAA (ďalší ekvivalent známej organizácie, tentokrát CIA).

Tu sa už situácia začína rozvíjať. Franklin si pripravuje sniperku pre prípad, že sa situácia vymkne kontrole, Trevor udržiava ich stroj pre spiatočnú cestu vo vzduchu pri sklenených kanceláriách horných poschodí a my sa ujímame úlohy Michaela. Ten si pripravuje lano a skáče. Za povšimnutie rozhodne stojí filmová atmosférická hudba hrajúca na pozadí a rýchly komiksový strih, ktorý si Rockstar prepožičal z ich ďalšej pecky, Max Payne 3. GTA V bude vlastne prvá hra zo série, v ktorej počas hrania budeme v pozadí počuť hudbu. Osvedčilo sa to a vyzerá to skvele, tak prečo nie? Pri zjazdení lanom dole máme samozrejme plnú kontrolu nad kamerou a pohybom, takže si môžeme naplno vychutnať úžasnú scenériu. V kanceláriách si všímame, že všetci si v pokoji vykonávajú svoju prácu, avšak my sa už dostávame k svojmu cieľu. Ten očividne nemá svoj najlepší deň, keď ho vypočúvajú agenti IIA, ktorí mu sľubujú, že ho „odblania“ baterkou, ak nezačne hovoriť. Pred najhorším však dovnútra vniká Mike zabraňujúci" akémukoľvek problému. Agenti okamžite skáču k zbraniam. Tu po prvýkrát vidíme ikonku pre možnú výmenu postavy. Redaktor ju stláča a my sa presúvame do optiky Franklinovej sniperky v protiľahlej budove. Žiadne nahrávania, žiadne pauzy. Zatiaľ čo sa Mike bráni za stolom, Frank sa postará o zvyšných agentov a je koniec. Za chvíľku je trojica opäť v helikoptére a uniká v besnej naháňačke vo vzduchu Los Santos. Tu sa hráčovi naskytnú hneď tri možnosti. Môže riadiť helinu v koži Trevora, snažiť sa zostreliť nepriateľov v roli Franklina alebo ich ničiť samopalom z rúk Mikea. Po úspešnom úniku, helikoptéra pristáva a FIB ukončuje misiu.  


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

Titul sa čím ďalej, tým viac podobá na San Andreas. Postavy budeme môcť upgradovať, meniť im oblečenie, tetovať ich, či meniť účes. Na svoje si prídu aj fanúšikovia RPG prvkov, ktoré sa vrátia. Menovite budeme môcť vylepšovať staminu, streľbu, silu, riadenie, pilotovanie, zručnosť, objem pľúc a stealth. Všetky tieto schopnosti budú mať postavy rovnaké, avšak každá jedna bude mať jednu vlastnú, špeciálnu. Samozrejme sa predpokladá, že Franklin bude vždy lepší vodič, Trevor lepší pilot a Michael lepší strelec. Je len na vás, ako si tieto hodnoty vyvážite. Čo sa týka špeciálnych schopností, tak Mike bude mať niečo podobné, ako bullet time z Max Payne 3, čo nás teší asi najviac. Franklin bude môcť zastaviť za jazdy čas a Trevor, no, on proste chytí neskutočný amok, keď bude takmer nezničiteľný a s obrovskou silou. Milé, že? Celkom potešujúcou správou aj je, že autoheal bude fungovať len na 50%. Zvyšnú polovicu zdravia si budeme proste musieť doplniť lekárničkami alebo najedením sa.

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


Celkom určite sa vrátia gangy zo San AndreasGTA IV. Oficiálne potvrdení sú zatiaľ iba Ballas, ale v traileri môžeme vidieť aj „našich“ starých známych Grooves, či motorkársky gang z LATD. Prechod cez ich územie nebude automaticky znamenať útok na vás, práve naopak, môžeme to využiť vo svoj prospech. Na prvú ranu totižto nebudú gangy čakať u policajtov, ktorých tak môžeme zaviesť na územie niektorého z gangov a oni to už vyriešia za nás. Celkom prekopaný by mal byť teda aj policajný systém, kedy po vás nepôjde polovica policajného zboru mesta. Tiež nedostanú chute rozstrieľať vás, keď im ťuknete auto.

Veľkú pozornosť dostanú aj lúpeže. Tie budú tvoriť neoddeliteľnú súčasť hry (hell yeah). Nebude to také jednoduché, ako by ste si možno mysleli. Lúpež bude treba do detailov naplánovať, prizvať si na pomoc spoločníkov, a to kvalitných, pričom si zisk s nimi rozdelíme, či odpadlíkov z ulice alebo si „zboží“ necháme celé pre seba. Bude si treba pripraviť aj únikový plán B, zohnať masky či prevleky. Ešte sa ale nevie, či plánovanie lúpeží bude na podobný spôsob ako veľká krádež v kasíne zo SA.

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

Možnosti pre hráča sa rozšíria k podobe San Andreas, keď budeme môcť tuningovať naše autá v Pay-n-Spray, upgradovať zbrane pre výber misií, či nabrať nejaké to svalstvo. Systém riadenia a správania sa áut na vozovke bol tiež prepracovaný, rovnako ako systém súbojov či strieľania. Priblížim vám to na dvoch príkladoch. Akákoľvek dôležitá zmena na aute, či už estetická (krídla) alebo zmena na výkone vozidla sa podpíšu pod ovládateľnosť, výkon a správanie auta. Ďalej si predstavte, že odstrelíte palivový uzáver, počkáte si kým vytečie palivo a z pohodlnej vzdialenosti auto odpálite? Príliš zložité? Tak naň jednoducho pripnite výbušninu a hocikedy ho odpáľte. Príliš jednoduché? Tak si dočerta vezmite RPGčko, odhadnite smer jazdy, rýchlosť a jednou ranou odpravte všetkých v aute. Prípadne si zoberte auto a vytlačte ich z cesty niekde na útese. To by bolo už hodné pochvaly, nie?

Zmeny čakajú aj samotné prostredie, ktoré má byť údajne 5x väčšie ako rozloha mapy Red Dead Redemption! Takto nejako by mala vyzerať celá mapa, no nespoliehajte sa na to. Zaplávame si, dostaneme sa na vidiek a budeme si môcť zliezť aj nejaké tie kopce. Tvorcovia sa od GTA IV veľa naučili, konkrétne nás čakajú realistickejšie, interaktívne postavy reagujúce samostatne na vplyvy prostredia. Iba obyvateľov má byť 5x viac a celé to bude pôsobiť dokonalejším dojmom sveta žijúceho nezávisle na nás. Každá z nich si proste robí niečo iné. Bude to záležať aj na vašej polohe. Tak napríklad, na juhu Los Santos budeme stretávať väčšinou gangy, oblasť Vinewoodu je preplnená rôznymi celebritami a pláže sú domovom pre motorkárov, či predajcov drog. V niektorej časti mapy by mala byť údajne aj tajná základňa. Pri horách a púšťach si dávajte pozor na divoké zvieratá. Prostredie ovplyvňujete vy, ale aj samotné počasie. To, či nejaká celebrita pred vami začne pózovať s dáždnikom alebo bez, podľa aktuálneho počasia, keď na ňu vytiahnete fotoaparát, nazývam už slušný detail. Vráti sa aj možnosť investovať. Či to budú domy, reštaurácie alebo iné podniky, všetky vám budú vynášať istý obnos peňazí. Zmienená bola aj možnosť kúpenia taxislužby, a teda v prípade použitia taxíka nebudete platiť, práve naopak, budete dostávať istú províziu. Bude to zrejme podobné ako akcie vo firme, kde sa delí zisk. 

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

V hre bude aj množstvo minihier, možnosť ísť na jogu, riešiť náhodné situácie v celom hernom svete, voziť stopárov, či hrať sa na dobráka alebo zloducha. Čo takto potápať sa a hľadať stratené poklady? Super nápad, až na to, že nám budú konkurovať hromady NPC postáv. No a bacha na žraloky. Zarobiť si peniaze budeme môcť aj vozením ľudí v taxíku, policajnými, či hasičskými úlohami. Tie podstúpili zatiaľ nešpecifikované úpravy. Prekopal sa aj systém mobilu, ženy vás už teda otravovať nebudú. Žiadne randenie, ale možnosť kalendára, sociálnych sietí, fotografovania udalostí a následné zavesenie na Social Club. Zvyšné tri aplikácie si R* necháva ako tajomstvo do budúcna.

Samotné misie by mali zaberať cez 25 až 30 hodín, čo je vcelku slušné. Svet bude plný vedľajších misií určených pre zlepšovanie vašich schopnosti, či prosté vyblbnutie sa. To znamená, že školáci sa na polročné vysvedčenie veľmi tešiť nebudú.


Tých noviniek v hre má byť strašne veľa, a tak vám ich v krátkosti zhrniem. Niektoré ešte nie sú oficiálne potvrdené, takže si sliny pripravte na spätný chod. Hrateľnosť sa u GTA mení každým mesiacom a my sa tak často dozvieme o finálnych možnostiach hry, až keď si ju zahráme.

- Svet hry bude masívny. Mesto Los Santos bude asi 4x väčšie ako Liberty City v GTA 4, okolité prostredia majú byť ešte rozsiahlejšie. Napríklad cesta autom zo stredu Lost Santos do divočiny vraj trvala 15 minút, kde prechádzali okolo fariem, veľkých veterných elektrární, rafinérie, ktorá vyzerala aj živá, pracovalo tam 100 postáv, presúvali sa tam vozidlá. Lesy sú krajšie ako v Red Dead, ľudia tam kempujú, pijú, tancujú okolo ohňov, jazdia na motorkách, skáču cez potoky. Efekty vody, rastlín, stromov, všetko vraj vyzerá nádherne.

- Strieľanie bolo vylepšené s animáciami na skákanie k zemi, kotúľmi, preskakovaním. Nabíjanie je rovnako coolovejšie a menej statické.
- Svet má viac možností, na ktoré môžete vyliezť, zavesiť sa, preliezť.
- V hre sú zvieratá, od psov po dobytok, ale zatiaľ nebolo potvrdené, či budeme môcť ublížiť zvieratám, keďže ublíženie by mohlo spôsobiť problémy s PETA organizáciou. Aj keď redaktor nevie, či v tomto prípade Rockstar žartoval.
- Lietadlá nechýbajú a bude sa s nimi dať naraziť aj do budov.
- Rockstar prepracoval množstvo vnútorných lokalít, ako obchody, školy, policajnú stanicu, nemocnicu, podzemné kanály, ktoré využije jedna misia v hre a budete cez ne utekať na vodnom skútri a nakoniec skočíte z vodopádu v štýle Utečenca.
- Mesto je plné postáv, ktoré behajú, nakupujú, umývajú autá, opravujú ploty, sťahujú sa, nakladajú tovar do auta, alebo sú aj prenasledovaní policajtmi.
- Autá môžu byť upgradované, opravované. Je možné, že autá budú musieť aj tankovať, Rockstar sa ešte v tomto rozhoduje.
- Stále budete mať telefón a ľudia, ktorých ste stretli, vám budú volať, alebo ich budete môcť pozvať von pred misiou.
- Zbrane ponúkajú bohatý arzenál od plameňometu, cez vzdialene odpálené nálože, nášľapné nálože, budete môcť zobrať aj veci na ulici a použiť ich ako zbrane alebo vstúpite do múzea a zoberiete starý meč, alebo sekeru.

- Minihry budú obsahovať basketbal, trénovanie s činkou, pretláčanie, automaty, boj v klietke. Triatlon, vodné preteky, plachtenie, lezenie na skaly, base jumping, zjazd na lyžiach a ďalšie.

- V hre nebudú deti. Budete môcť zobrať ľudí ako živé štíty.
- Policajti sú realistickejší. Ak niekoho zabijete a policajti nebudú v okolí, neriskujete prenasledovanie. Policajti budú používať dym, slzný plyn, psov (ako sa ich zbavíme, ak ich nebudete môcť zastreliť alebo kopnúť?), štíty, baranidlo, ak sa skrývate v budove.
- Môžete vstúpiť do niektorých budov, zamknúť dvere, presúvať objekty a vytvárať tak barikádu.
- Vaše schopnosti sa budú v hre postupne vylepšovať a to ako na jednotlivých vozidlách, motorkách, tak aj čo sa týka zbraní.

- V hre by sme sa mali dočkať trvalých následkov pre postavy. Ak napríklad. schytáte poriadny zásah do hlavy, mala by vám ostať jazva.

- Zbrane môžu byť customizované a niektoré si môžete vytvoriť aj sami.
- Jedna misia zahŕňa aj stretnutie so známou postavou z predošlej hry.
- V hre budú prívalové dažde, horúce počasie, ale aj otrasy zeme.

- Franklinov skok z vrtuľníku trval 3 minúty.
- Každá postava má rôzne animácie, Michael sa chôdzou javí ako drsňák, avšak pri šprinte trpí vekom.
- Ovládanie áut bolo zjednodušené, nemáme však očakávať prílišnú arkádovosť. 

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


Novinári mali možnosť vidieť aj druhú misiu, tu je jej oficiálny opis. 

Novinárom bola predstavená lúpežná misia nazvaná Blitz Play, ktorá je takmer dokonalou kópiou jednej scény z filmu Heat (Neľútostný súboj). Naša trojica má za úlohu prepadnúť obrnený transportér a vykradnúť jeho obsah. Na mieste je príprava, zháňanie vozidiel, zbraní a prípadného plánu B, ak sa niečo pokazí. Stratégia je jasná – zablokovať cestu transportéru smetiarskym autom a potom ho z boku nabúrať. Zatiaľ čo Michael zháňa a parkuje smetiarske auto, Trevor vyrazil na neďalekú budovu, kde si sadne so sniperkou v náručí. Franklin sedí za volantom nákladiaku a čaká na svoju chvíľu. Prepínanie medzi postavami je tu kompletne v rukách hráča, kedy zvyšných dvoch bude ovládať umelá inteligencia. Opäť sme svedkami geniálneho rozdelenia scenára, keď je hráč neustále v centre akcie, prakticky bez hluchých miest.

 

Všetko je pripravené a teraz už iba čakáme na transportér. Ten brzdí presne podľa plánu a Franklin dupe na plyn. Obrnené vozidlo padá na stranu a realisticky preráža kamennú stenu. Michael v okamihu pripevňuje k vozidlu plastickú trhavinu a dvierka letia do strán. Vystrašený vodič a spolujazdec padajú na hubu na asfalt a krabičky s drahocenným nákladom miznú v taškách nášho tria protagonistov. Je tu ale jedno ale. Jeden z vodičov stihol stlačiť poplašné tlačidlo a polícia prichádza na scénu. Začína neľútostná prestrelka a zatiaľ čo sa Michael s Franklinom kryjú za vozidlami, Trevor má možnosť uľahčiť im situáciu skrz optiku. Opäť je prepínanie postáv v rukách hráča, postavy ale občas medzi rečou prehodia inteligentné poznámky, ktoré hráčom signalizujú poradia ideálne pre prepnutie postavy. Michael tak môže požiadať Trevora o podporu, prípadne postrčiť Franklina, aby zohnal auto. Koho si hráč vyberie, je opäť celkom na jeho uvážení. 

 

Ovládanie bolo drasticky vylepšené a veľmi pripomína Maxa Payna 3. Môžete strieľať za behu, presnejšie zamieriť a máte aj dodatočné animácie, ako sú kotúle či preskoky, aby ste sa čo najrýchlejšie dostali cez prekážky. Max je tu cítiť každým rohom, dokonca aj zameriavač mení farbu v závislosti na tom, na koho mierite, a informuje vás mini krížikom, keď je daná postava mŕtva. To je určite skvelá správa, keďže nám hra ponúka známe a osvedčené ovládanie a predstava, že spomalene plachtíme medzi autami aktivuje neľútostné slintanie u každého gamera. Po akčnej scéne padá na zem posledný policajt a demo sa zahaľuje do tmy. Prachy máme v kapse. 

GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


V hre budeme musieť učiniť niekoľko rozhodnutí meniace koniec hry. Autori si ich pripravili hneď niekoľko a znovuhrateľnosť teda problémom nebude. Hra nám toho ponúkne strašne veľa. Samotné možnosti v hre by zaplnili ešte jedno takéto preview. Skákanie s padákom, lezenie na hory, vodné skútre, množstvo automobilov, lietadlá, motorky, bicykle atď. Všetkého bude až príliš veľa na to, aby sme to vyskúšali bez ujmy na vysvedčení alebo pracovnom výkone. Hra je až príliš ambiciózna a veľká, príliš veľa nám toho vývojári nasľubovali, aby to mohla byť pravda, či? Nakoniec kto iný, ak nie Rockstar, môže niečo podobné dokázať? Do 17. septembra, kedy má titul dátum vydania ubehne ešte trochu času, takže nás aj naďalej sledujte. Čakajú nás ďalšie informácie, trailery a zajtra konečne prvý gameplay! Hra vyjde na súčasnú generáciu konzol. Očakáva sa potvrdenie PC verzie a portov pre next-gen konzoly. Pýtať sa, či sa tešíte asi nemá zmysel, že? 


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?


GTA V - Sandboxová revolúcia storočia?

Domov
Zdieľať
Diskusia