Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. februára 2022, 16:30
Čas čítania 7:23
Lukáš Čelka

Najväčšie armády sveta. Ktoré patria k svetovej špičke? Sú USA silnejšie než Rusko?

Najväčšie armády sveta. Ktoré patria k svetovej špičke? Sú USA silnejšie než Rusko?
Zdroj: US Army
ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA RUSKO USA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Mnoho ľudí sa stále dohaduje o tom, čie ozbrojené sily sú tie najvyspelejšie. Kto je na tom lepšie? Kto má viac tankov, lodí a kto lietadiel? Aké sú rozpočty? Všetky tieto informácie odhaľuje web Global Firepower.

Web Global Firepower, ktorý už dlho zbiera rôznorodé informácie týkajúce sa vojenskej sily jednotlivých svetových veľmocí, nám umožňuje nazrieť do aktuálnych čísel tých najsilnejších hráčov. Už isto tušíš, že tu pravdepodobne figurujú velikáni ako USA, Rusko, Čína a podobne. 

Záujem o informácie, ako sú krajiny sveta vyzbrojené, sa jednoznačne zvýšil aj v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu, kde situáciu podrobne monitorujeme. Obdivovať tanky, zbrane a ďalšie smrtiace nástroje nie je práve najmorálnejším koníčkom, konflikt v Európe ich však dáva do pozornosti nejedného rozhľadeného človeka.

Máš rád, keď si všetky informácie, ktoré ťa zaujímajú, môžeš pohodlne nájsť a prečítať si ich napísané prehľadne a „ľudsky“? My sa ich preto snažíme zhromaždiť, zodpovedať všetky tvoje otázky a podať ti ich takou formou, aby si bol stále v obraze. Ak sa ti naše články rozoberajúce aktuálne problémy či dianie páčia, môžeš nás podporiť tak, že sa pridáš do klubu Refresher+.

10. Brazília

Podľa úrovne vojenského vybavenia, s 360-tisíc aktívnymi vojakmi a dôstojníkmi sú brazílske ozbrojené sily druhé najväčšie v Amerike po ozbrojených silách USA. Napriek tomu, že je Južná Amerika relatívne pokojný kontinent, na ktorom sú vojny len zriedkavou udalosťou, v rebríčku najsilnejších vojsk sveta sa umiestnili na desiatom mieste.

Brazílska armáda.
Brazílska armáda. Zdroj: Wikipedia Commons/@Felipe Barra

Brazília v súčasnosti nemá žiadne územné spory so susediacimi krajinami, avšak po Číne a Rusku je krajinou, ktorá má pozemné hranice s veľkým počtom štátov (s desiatimi). Miestne ozbrojené sily by museli v prípade konfliktu brániť 8,5 milióna štvorcových kilometrov zeme a približne 4,4 milióna štvorcových kilometrov teritoriálnych vôd, o čo sa stará brazílske námorníctvo vyzbrojené 102 kusmi námornej techniky. Bezpečnosť vzdušného priestoru má na starosti brazílske letectvo, ktoré má v súčasnosti k dispozícii 679 vojenských lietadiel a stíhačiek.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Brazílske ozbrojené sily si vybudovali tradíciu účasti na mierových misiách OSN, pričom viedli aj mierotvornú operáciu na Haiti (MINUSTAH), kde boli nasadené od roku 2004 do roku 2017. 

Aktívni vojaci: 360 000
Financie vynaložené na obranu: 16 853 902 000 €
Námorná technika: 112
Lietadlá: 679
Tanky: 439

9. Pakistan

Ozbrojené sily Pakistanu disponujú šiestou najväčšou armádou na svete meranou aktívnym vojenským personálom – k dispozícii majú totiž až 640-tisíc vojakov. Pakistanská armáda má úzke vzťahy s Čínou, s ktorou spolupracuje na vývoji rôznych zbraňových systémov. Okrem toho spolupracuje aj s USA, ktoré Pakistanu v roku 2004 udelili štatút hlavného spojenca spomedzi nečlenských štátov NATO. Minulý rok však chcel kongresman Anny Biggs tento štatút Pakistanu odobrať.

Ozbrojené sily Pakistanu.
Ozbrojené sily Pakistanu. Zdroj: Wikipedia Commons/@Shadow Hunter pk10

Pakistan na investovanie do svojej armády minulý rok vyčlenil až takmer 16 % vnútroštátnych vládnych výdavkov, čiže veľkú časť ročného rozpočtu krajiny. K dispozícii má až 114 kusov rôznej námornej vojenskej techniky, 1 387 vojnových lietadiel a stíhačiek a 2 824 tankov. Od založenia Pakistanu zohráva armáda kľúčovú úlohu pri udržiavaní celistvosti štátu a podporuje pocit národnej spolupatričnosti. Aj Pakistan je dlhodobo známy ako jeden z popredných prispievateľov k mierovým snahám OSN.

Aktívni vojaci: 640 000
Financie vynaložené na obranu:  6 894 214 432 €
Námorná technika: 114
Lietadlá: 1 387
Tanky: 2 824

8. Spojené kráľovstvo

Ozbrojené sily Spojeného kráľovstva mali najväčšiu armádu ešte v roku 1952, keď v nej slúžilo až 871 700 vojakov. Toto číslo sa neskôr výrazne znížilo, pričom dnes majú k dispozícii 194-tisíc aktívnych vojakov.

Ozbrojené sily Veľkej Británie.
Ozbrojené sily Veľkej Británie. Zdroj: Flickr.com/@Fort Bragg


Napriek malému počtu tankov, lietadiel a vojakov sú ozbrojené sily Spojeného kráľovstva podľa webu Global Firepower ôsme najsilnejšie na svete. V minulosti boli známe tým, že ich silnou stránkou bolo najmä námorníctvo, keďže mali obrovskú výhodu, že Veľká Británia leží na ostrovoch, ktoré sa už pokúšal neúspešne dobyť Hitler. Takéto územie sa dá ľahšie brániť a poskytuje dostatočnú ochranu.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Tamojší minister obrany Ben Wallace chce v armáde zaviesť veľké zmeny a do roku 2025 znížiť počet vojakov na 72 500. Uviedol to minulý rok s tým, že armáda sa má podľa neho viac sústrediť na vývoj a používanie nových technológií, dronov a kybernetických systémov. V rámci zmien sa majú vyradiť aj desiatky starých tankov a asi stovka lietadiel.

Aktívni vojaci: 194 000
Financie vynaložené na obranu: 60 887 880 000 €
Námorná technika: 75
Lietadlá: 693
Tanky: 227

7. Francúzsko

Francúzi patria k európskej špičke. Silný obranný priemysel, viac ako 200 000 členov armády (známa cudzinecká légia) a takmer o polovicu väčšie vzdušné sily, než má Nemecko – 1 055 lietadiel (Nemecko má k dispozícii 617 kusov leteckej vojenskej techniky).

Francúzska armáda.
Francúzska armáda. Zdroj: Wikipedia Commons/@TM1972

Ide o jednu z mála krajín sveta, ktorá disponuje množstvom jadrových zbraní, avšak využívať ich na základe deklarácií o ich nešírení pri vojnových konfliktoch určite nebude. Na internete už roky kolujú vtipy o francúzskej armáde, ktorá vraj s obľubou svojim nepriateľom ukazovala povestnú bielu vlajku znamenajúcu, že sa vojaci vzdávajú, ale väčšina ľudí vtedy zabúda na dôležitosť Francúzska a jeho historických predchodcov v rozvoji vojenských stratégií či technológií.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Čísla hovoria jasnou rečou: francúzska armáda vyhrala najviac bitiek v histórii a okrem toho sa jej v časoch najväčšej slávy podarilo na čele s Napoleonom Bonapartem niečo, čo nezvládli ani nacistické vojská v druhej svetovej vojne: preniknúť až do Moskvy. 

Aktívni vojaci: 205 000
Financie vynaložené na obranu:  36 622 269 000 €
Námorná technika: 180
Lietadlá: 1 055
Tanky: 406

6. Južná Kórea

Napätie medzi Južnou a Severnou Kóreou pomohlo Južnej Kórei k výrazným zmenám v armáde. Silné juhokórejské námorníctvo, 555-tisíc vojakov, 46-miliardový rozpočet a 2 642 fungujúcich tankov robí Kim Čong-unovi vrásky na čele.

Armáda Južnej Kórey.
Armáda Južnej Kórey. Zdroj: Wikipedia Commons/@대한민국 국군 Republic of Korea Armed Forces

Každodenná hrozba zo severu núti Kóreu nezanedbávať svoju armádu a neustále napredovať, pričom sa v rebríčku najsilnejších armád sveta dostala na šieste miesto. Ozbrojené sily Kórejskej republiky boli založené v roku 1948 po ustanovení juhokórejskej vlády – po oslobodení Kórey spod okupácie Japonským cisárstvom. Dnes sú zodpovedné za dodržiavanie suverenity a územnej celistvosti štátu, zapájajú sa však aj do mierových operácií po celom svete. 

Kórejská vojna v 50. rokoch minulého storočia so sebou priniesla aj množstvo kontroverzie, o čo sa však nepostarali len vojaci na bojiskách, ale aj ženy. Obe strany konfliktu poskytovali svojim mužom prostitútky, ktoré im mali pomôcť uvoľniť sa a bojovať lepšie. V prípade juhokórejskej armády išlo o ženy schopné „obslúžiť“ veľké množstvo vojakov počas jedného dňa.

Aktívni vojaci: 555 000
Financie vynaložené na obranu: 41 475 391 200 €
Námorná technika: 234
Lietadlá: 1 595
Tanky: 2 642

5. Japonsko

Bývalý spojenec nacistického Nemecka vedeného Hitlerom a jedna z porazených mocností v druhej svetovej vojne sa rozhodne nenecháva zahanbiť. S počtom 240-tisíc aktívnych vojakov, 1 449 vojenských lietadiel a 1 005 tankov obsadzuje piatu priečku a môže sa pýšiť šiestym najlepším letectvom na svete. 


Japonské ozbrojené sily sa v posledných rokoch zapojili do medzinárodných mierových operácií pod záštitou OSN. Vojensky spolupracujú s Austráliou, Indiou, Taiwanom či USA, s ktorými spoločne vyvíjajú nové vojenské technológie.  

Aktívni vojaci: 240 000
Financie vynaložené na obranu: 42 516 520 223 €
Námorná technika: 155
Lietadlá: 1 449
Tanky: 1 004

4. India

Viac ako miliarda obyvateľov znamená aj vysoký počet aktívnych vojakov (1 450 000) a potenciálne veľkú pracovnú silu, pričom na armádu ide „len“ 49 600 000 000 $ ročne.

Indická armáda s americkou.
Indická armáda s americkou. Zdroj: WIkipedia Commons/@The U.S. Army

Ozbrojené sily Indie majú k dispozícií 4 614 tankov, ale veľkým problémom je pre krajinu obrovská spotreba ropy, ktorá prevyšuje jej produkciu, čo znamená závislosť od vonkajších zdrojov. Zaujímavosťou je aj to, že ešte stále používa ťavy na stráženie svojich hraníc. Nečudo, kto by strážil hranice v drsných Himalájach na tankoch? 

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Jedna z najľudnatejších krajín sveta sa okrem iného môže pochváliť aj najväčšou dobrovoľníckou armádou na svete, keďže bez akéhokoľvek nátlaku by v prípade potreby boli schopné zasiahnuť milióny ľudí na dobrovoľníckej báze.

Aktívni vojaci: 1 450 000
Financie vynaložené na obranu: 44 412 604 623 €
Námorná technika: 295
Lietadlá: 2 182
Tanky: 4 614

3. Čína

Najviac vojakov na svete, najpočetnejšie námorníctvo a tretie najpočetnejšie vojenské letectvo – to je Čína. Tamojšie ozbrojené sily disponujú neuveriteľnými dvoma miliónmi vojakov. „Odparkovaných“ zase majú 5 250 tankov a 3 285 vojenských lietadiel rôzneho charakteru.

Čínska armáda.
Čínska armáda. Zdroj: Wikipedia Commons/@Министерство обороны Российской Федерац

Za posledné roky sa Čína nerozrástla len o „pešiu“ armádu, ale  posilnila aj námorníctvo a vzdušné sily, pričom neustále vyvíja nové technológie. Na druhej strane treba povedať, že „napriek hromadeniu pokročilejších zbraní tamojšie vojsko neustále disponuje veľkým množstvom zastaraného vybavenia, ktoré bolo vyvinuté ešte za čias bývalého Sovietskeho zväzu“, píše portál al-Džazíra.

Aktívni vojaci: 2 000 0000
Financie vynaložené na obranu: 224 067 398 400 €
Námorná technika: 777
Lietadlá: 3 285
Tanky: 5 250

2. Rusko

Najprv sankcie, vyhrážky a potom rovno invázia na Ukrajinu. Rusko – rozlohou najväčší štát sveta – má nielen bohaté historické skúsenosti s vojnou, ale aj 12 420 tankov, 4 713 vojenských lietadiel, silné námorníctvo a takmer 850-tisíc vojakov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Najväčšou prednosťou Ruska je jednoznačne prírodné bohatstvo – ropa, plyn, kovy –, ktoré vyváža do veľkej časti Európy, pričom je významným obchodným partnerom aj pre Slovensko.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Zároveň vyvíja nové technologické zbrane, ako napríklad tanky novej generácie T-14 alebo vzdušné sily MiG-31 vyzbrojené hypersonickými raketami Kinžal, ktoré sú označované za jednu z Putinových šiestich superzbraní. Podľa jeho slov má raketa dosah viac než 1 200 míľ a letí nadzvukovou rýchlosťou desaťnásobne vyššou než rýchlosť vzduchu, uvádza portál The Drive.

Ako druhá najmocnejšia armáda sveta Rusko investovalo do vojska a zbraní až 154 000 000 000 $. Len čas ukáže, aké straty zaznamená po ukončení otvoreného vojenského konfliktu s Ukrajinou.

Aktívni vojaci: 850 000
Financie vynaložené na obranu: 137 893 140 000 €
Námorná technika: 605
Lietadlá: 4 713
Tanky: 12 420

1. USA

Žiadne prekvapenie sa nekoná. Na prvej priečke už dlhodobo kraľuje bielohlavý orol, ktorý na armádu míňa neuveriteľných 770 000 000 000 $ ročne. Tieto výdavky enormne prevyšuje rozpočet všetkých deviatich krajín, ktoré boli spomenuté vyššie. 

Armáda USA
Zdroj: instagram.com/usarmy

Ozbrojené sily USA sa môžu pýšiť najsilnejším letectvom na svete, pričom počet ich lietajúcich strojov tvorí 13 247, čo je takmer o 10 000 viac, ako má Rusko. Nezaostáva ani námorníctvo, ktoré je tretie najpočetnejšie a najlepšie na svete, no tu treba zdôrazniť, že štatistika v prípade námorných síl nie je úplne výpovedná. Americká armáda má totiž k dispozícii 11 lietadlových lodí a 9 lodí určených pre helikoptéry, čo predstavuje takmer polovicu svetového arzenálu tohto typu. Jednoducho, je to to najlepšie, čo „svet vojenstva“ ponúka. 1 390 000 aktívnych vojakov odhodlaných padnúť za vlasť predstavuje takisto slušnú silu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Zaujímavosťou je, že Armáda Spojených štátov je pre miestnych obyvateľov jednou z najdôveryhodnejších inštitúcií, pričom minulý rok jej prejavilo dôveru viac než 69 percent verejnosti. Rovnako ako armády v ostatných krajinách, aj tá americká sa modernizuje. Konkrétne každých 40 rokov, pričom naposledy tu prebehla modernizácia v roku 2020, pričom mnohé nové vojenské systémy nasadia podľa slov náčelníka generálneho štábu americkej armády McConvilla už budúci rok, uviedol to pre portál Defense News. Investovať veľké množstvo peňazí do armády plánujú aj naďalej.

Aktívni vojaci: 1 390 000
Financie vynaložené na obranu: 689 465 700 000 €
Námorná technika: 484
Lietadlá: 13 247
Tanky: 6 612

Prehľad

Krajina Aktívni vojaci Financie vynaložené na obranu Námorná technika Lietadlá Tanky
USA 1 390 000

689 465 700 000 €

484 13 247 6 612
Rusko 850 000

137 893 140 000 €

605 4 713 12 420
Čína 2 000 000

224 067 398 400 €

777 3 285 5 250
India 1 450 000

44 412 604 623 €

295 2 182 4 614
Japonsko 240 000

42 516 520 223 €

155 1 449 1 004
Južná Kórea 555 000

41 475 391 200 €

234 1 595 2 642
Francúzsko 205 000

36 622 269 000 €

180 1 055 406
Spojené Kráľovstvo 194 000

60 887 880 000 €

75 693 227
Pakistan 640 000

6 894 214 432 €

114 1 387 2 824
Brazília 360 000

16 853 902 000 €

112 679 439

 

Domov
Zdieľať
Diskusia