Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2022 o 16:30
Čas čítania 7:23
Lukáš Čelka

Najväčšie armády sveta. Ktoré patria k svetovej špičke? Sú USA silnejšie než Rusko?

Najväčšie armády sveta. Ktoré patria k svetovej špičke? Sú USA silnejšie než Rusko?
Zdroj: US Army
ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA RUSKO USA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Mnoho ľudí sa stále dohaduje o tom, čie ozbrojené sily sú tie najvyspelejšie. Kto je na tom lepšie? Kto má viac tankov, lodí a kto lietadiel? Aké sú rozpočty? Všetky tieto informácie odhaľuje web Global Firepower.

Web Global Firepower, ktorý už dlho zbiera rôznorodé informácie týkajúce sa vojenskej sily jednotlivých svetových veľmocí, nám umožňuje nazrieť do aktuálnych čísel tých najsilnejších hráčov. Už isto tušíš, že tu pravdepodobne figurujú velikáni ako USA, Rusko, Čína a podobne. 

Záujem o informácie, ako sú krajiny sveta vyzbrojené, sa jednoznačne zvýšil aj v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu, kde situáciu podrobne monitorujeme. Obdivovať tanky, zbrane a ďalšie smrtiace nástroje nie je práve najmorálnejším koníčkom, konflikt v Európe ich však dáva do pozornosti nejedného rozhľadeného človeka.

Máš rád, keď si všetky informácie, ktoré ťa zaujímajú, môžeš pohodlne nájsť a prečítať si ich napísané prehľadne a „ľudsky“? My sa ich preto snažíme zhromaždiť, zodpovedať všetky tvoje otázky a podať ti ich takou formou, aby si bol stále v obraze. Ak sa ti naše články rozoberajúce aktuálne problémy či dianie páčia, môžeš nás podporiť tak, že sa pridáš do klubu Refresher+.

10. Brazília

Podľa úrovne vojenského vybavenia, s 360-tisíc aktívnymi vojakmi a dôstojníkmi sú brazílske ozbrojené sily druhé najväčšie v Amerike po ozbrojených silách USA. Napriek tomu, že je Južná Amerika relatívne pokojný kontinent, na ktorom sú vojny len zriedkavou udalosťou, v rebríčku najsilnejších vojsk sveta sa umiestnili na desiatom mieste.

Brazílska armáda.
Brazílska armáda. Zdroj: Wikipedia Commons/@Felipe Barra

Brazília v súčasnosti nemá žiadne územné spory so susediacimi krajinami, avšak po Číne a Rusku je krajinou, ktorá má pozemné hranice s veľkým počtom štátov (s desiatimi). Miestne ozbrojené sily by museli v prípade konfliktu brániť 8,5 milióna štvorcových kilometrov zeme a približne 4,4 milióna štvorcových kilometrov teritoriálnych vôd, o čo sa stará brazílske námorníctvo vyzbrojené 102 kusmi námornej techniky. Bezpečnosť vzdušného priestoru má na starosti brazílske letectvo, ktoré má v súčasnosti k dispozícii 679 vojenských lietadiel a stíhačiek.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Brazílske ozbrojené sily si vybudovali tradíciu účasti na mierových misiách OSN, pričom viedli aj mierotvornú operáciu na Haiti (MINUSTAH), kde boli nasadené od roku 2004 do roku 2017. 

Aktívni vojaci: 360 000
Financie vynaložené na obranu: 16 853 902 000 €
Námorná technika: 112
Lietadlá: 679
Tanky: 439

9. Pakistan

Ozbrojené sily Pakistanu disponujú šiestou najväčšou armádou na svete meranou aktívnym vojenským personálom – k dispozícii majú totiž až 640-tisíc vojakov. Pakistanská armáda má úzke vzťahy s Čínou, s ktorou spolupracuje na vývoji rôznych zbraňových systémov. Okrem toho spolupracuje aj s USA, ktoré Pakistanu v roku 2004 udelili štatút hlavného spojenca spomedzi nečlenských štátov NATO. Minulý rok však chcel kongresman Anny Biggs tento štatút Pakistanu odobrať.

Ozbrojené sily Pakistanu.
Ozbrojené sily Pakistanu. Zdroj: Wikipedia Commons/@Shadow Hunter pk10

Pakistan na investovanie do svojej armády minulý rok vyčlenil až takmer 16 % vnútroštátnych vládnych výdavkov, čiže veľkú časť ročného rozpočtu krajiny. K dispozícii má až 114 kusov rôznej námornej vojenskej techniky, 1 387 vojnových lietadiel a stíhačiek a 2 824 tankov. Od založenia Pakistanu zohráva armáda kľúčovú úlohu pri udržiavaní celistvosti štátu a podporuje pocit národnej spolupatričnosti. Aj Pakistan je dlhodobo známy ako jeden z popredných prispievateľov k mierovým snahám OSN.

Aktívni vojaci: 640 000
Financie vynaložené na obranu:  6 894 214 432 €
Námorná technika: 114
Lietadlá: 1 387
Tanky: 2 824
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá armáda má na svete najsilnejšie letectvo či námornú techniku.
  • Akú nevýhodu má indická armáda.
  • Čo je najväčším plusom pre sily Spojeného kráľovstva.
  • Koľko investujú jednotlivé štáty do vojenskej techniky. 
  • Aký je rozdiel medzi vojenskou technikou Ruska a USA. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110881 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia