Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2022, 14:30
Čas čítania 5:09
Ema Stanovská

V práci makáš na 100 % a cez víkend si zničený a bolí ťa hlava? Možno máš syndróm „leisure sickness“, chorobu workoholikov

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ľudí s týmto syndrómom trápia bolesti hlavy a migrény, celková slabosť, častejšie virózy, únava, ale aj úzkosť a podráždenosť – a to predovšetkým počas víkendov či dovoleniek.

Práve ubehol pracovný týždeň, príde piatok, ktorý úspešne „dokopeš“ do konca, a vydýchneš si – konečne víkend! Lenže len čo príde sobota, cítiš sa, akoby z teba niekto vysal všetku krv. Nikam sa ti nechce ísť, cítiš sa vyčerpaný, máš pocit, že na teba niečo lezie, a bolí ťa hlava. V nedeľu večer máš výčitky, že si víkend nevyužil naplno, ale v podstate si ho len preležal, a na druhý deň sa kolotoč začína od začiatku. V pondelok sa „nakopneš“ rannou kávou a opäť makáš na plné obrátky.

Niečo podobné sa opakuje na dovolenke. Pred odchodom sa snažíš všetko postíhať a doslova sa „zoderieš“, aby si na dovolenke už nemusel na nič myslieť a nič riešiť. No len čo si tvoje telo všimne, že je čas na oddych, vypovie službu. Najskôr cítiš slabosť, potom z ničoho nič príde choroba a celú dovolenku preležíš v posteli. Aká irónia. Alebo niečo robíš zle?

práca
Zdroj: Unsplash.com

Stav, pri ktorom zvykne človek ochorieť vždy len na dovolenke, má v angličtine aj svoje pomenovanie – „leisure sickness“ (vo voľnom preklade „choroba z voľného času“). Ide o syndróm, ktorý psychológovia veľmi neuznávajú a mnohí odborníci sú k nemu pomerne skeptickí. Podľa niektorých psychológov ide o bežný stav, ktorý ľudia zvyknú pripisovať telesnému ochoreniu. Často však má psychologickú či psychosomatickú príčinu.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

V Refresheri ti pravidelne prinášame články na tému duševného zdravia. Aby ti nič neušlo, sleduj tému zdravie. Ak nás chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu získaš prístup ku všetkým aktuálnym článkom.

„Patogénna“ dovolenka?

Názov tomuto syndrómu vymysleli holandskí psychológovia Ad Vingerhoets a Maaike van Huijgevoort. Prvýkrát ho opísali 7. marca 2001 na stretnutí Americkej psychosomatickej spoločnosti, kde prezentovali článok s názvom Leisure sickness: prieskumná štúdia. Podrobnú pilotnú štúdiu uverejnili o rok neskôr v lekárskom časopise Psychotherapy and Psychosomatics (Psychoterapia a psychosomatika).

Výskumníci zistili, že symptómy počas dovolenky v tom čase trápili približne 3 percentá respondentov. Sťažovali sa najmä na bolesti hlavy (dokonca aj migrény), únavu, bolesti svalov a nevoľnosť. Časté boli aj rôzne vírusové infekcie a ochorenia ako prechladnutie a chrípka.

Svoj stav spájali s prechodom z pracovného do mimopracovného prostredia, so stresom z cestovania a dovolenky, s pracovnou záťažou v posledných dňoch a týždňoch pred dovolenkou, ale aj s osobnostnými charakteristikami. 

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Títo ľudia mali v porovnaní s ľuďmi bez ťažkostí vyššie nasadenie v zamestnaní, vyšší zmysel pre zodpovednosť a nedokázali dostatočne odpočívať. Navyše sa častejšie označovali za workoholikov a perfekcionistov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110832 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vzniká syndróm „leisure sickness“.
  • Ako konkrétne sa prejavuje.
  • Aké typy ľudí väčšinou postihuje.
  • Čo si o tomto syndróme myslí slovenská psychologička Katarína Slováková, ktorá s ním má skúsenosť z praxe.
  • Či je možné úplne sa ho zbaviť.
Domov
Zdieľať
Diskusia