Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2022, 17:53
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš TASR

Odlesňovanie v Amazónii prekonalo doterajší rekord. Za jeden mesiac zničili lesy s rozlohou 430 štvorcových kilometrov

Odlesňovanie v Amazónii prekonalo doterajší rekord. Za jeden mesiac zničili lesy s rozlohou 430 štvorcových kilometrov
Zdroj: TASR/Jeffrey Chambers
NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Za január bolo zničených 430 štvorcových kilometrov amazonského pralesa.

Miera odlesňovania amazonského pralesa bola v januári 2022 päťkrát vyššia ako v rovnaký mesiac pred rokom. V sobotu o tom informovala britská verejnoprávna stanica BBC s odvolaním sa na údaje brazílskych úradov.


Za január bolo zničených 430 štvorcových kilometrov amazonského pralesa, čo je najviac za tento mesiac od začiatku meraní v roku 2015. Brazílska vláda však tvrdí, že miera odlesňovania v období od augusta 2021 do januára 2022 je v priemere nižšia ako za rovnaké obdobie pred rokom.


Podľa opozície a environmentálnych organizácií nesie zodpovednosť za januárový rekord v odlesňovaní brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro, pretože jeho vláda zmiernila pravidlá na obmedzenia pre ťažbu a výstavbu v tomto pralese.

amazonské pralesy
Zdroj: TASR/Jeffrey Chambers


Brazília pritom bola na samite COP26 v Glasgowe jedným zo signatárov medzinárodného prísľubu skončiť s odlesňovaním do roku 2030. Bolsonaro zašiel dokonca ešte ďalej, keď sa zaviazal, že nelegálne odlesňovanie v tejto obrovskej juhoamerickej krajine – na ktorej území sa rozprestiera 60 percent Amazónie – sa skončí do roku 2028, čím posunul predchádzajúci cieľ o dva roky skôr.


Politickí pozorovatelia však upozornili, že na environmentálnej politike brazílskej vlády sa napriek Bolsonarovým sľubom nič nezmenilo, komentuje BBC.


Takéto prísľuby „nemenia nič na tom, čo sa v skutočnosti s pralesom deje,“ povedal Romulo Batista, hovorca kampane Greenpeace pre Amazóniu. „Odlesňovanie a požiare zostávajú mimo kontroly a násilie voči pôvodným obyvateľom sa len zvyšuje,“ spresnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia