Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2022 o 13:11
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová TASR

Protilátky po prekonaní covidu by mohla mať asi štvrtina Slovenska

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vyplýva to z výskumu laboratórnej a diagnostickej spoločnosti Unilabs Slovensko.

Protilátky, ktoré vznikajú po covide, by mohla mať približne štvrtina Slovenska. Vyplýva to z výskumu laboratórnej a diagnostickej spoločnosti Unilabs Slovensko, ktorá analyzovala viac ako 4 000 vzoriek. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Lednického ide o reprezentatívny výsledok, čo by znamenalo, že protilátky má viac ako 1,28 milióna ľudí.

Protilátky z delty

Výskum realizovali na začiatku vlny omikron, aby zistili, koľko ľudí má po prekonaní dostatočnú ochranu proti covidu. „Pozreli sme sa na dáta v tom čase, keď ustupovala delta vlna a začínala sa vlna omikron,“ povedal Lednický. Šlo o vzorky z druhého a tretieho januárového týždňa, takže výskum zrejme zachytil predovšetkým tých, ktorí sa nakazili počas vlny delta.

Analýza 4 221 vzoriek ukázala, že 23,62 percenta ľudí malo pozitívnu alebo hraničnú hodnotu. Výskum sa zameral na skúmanie protilátok na N-proteín, teda tzv. nukleokapsidových protilátok. Tie vznikajú v tele iba po prekonaní ochorenia. Vedci tak vedia rozdeliť, kto má protilátky po očkovaní a kto má protilátku vďaka tomu, že covid prekonal.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Vzhľadom na regióny bol najviac zasiahnutý Banskobystrický a Žilinský kraj. Najmenej zasiahnutým krajom bol Bratislavský. „Najviac mobilná Bratislava zaznamenala paradoxne takmer najmenej prekonaní delty. Dôvodom je vysoká miera zaočkovanosti v porovnaní so zvyškom Slovenska,“ povedal Lednický.

Domov
Zdieľať
Diskusia