Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022, 7:57
Čas čítania 0:58
Eduard Starkbauer

Joe Biden telefonoval so Zelenským. Prezidenti sa vraj nezhodli na tom, ako veľmi je pravdepodobná ruská hrozba

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident považuje hrozbu vpádu ruských vojsk za nebezpečnú, no naďalej hovorí o nejednoznačnosti.

Včerajší vyše hodinový rozhovor Joea Bidena a Volodymyra Zelenského okomentoval pre CNN blízky spolupracovník ukrajinského prezidenta ako nie veľmi úspešný. Lídri krajín sa vraj nezhodli na miere rizika vojenského konfliktu. Spolupracovník Zelenského, ktorý hovor označil za „dlhý a úprimný“, povedal, že Biden považuje ruský útok za „takmer istý“, pričom Zelenskyj podľa jeho slov ruskú hrozbu nazval nebezpečnou, no naďalej nejednoznačnou.

Biely dom anonymné slová ukrajinskej strany okamžite poprel a v stanovisku hovoril o konštruktívnom a produktívnom rozhovore, pri ktorom Biden Zelenského varoval iba pred „malou možnosťou“ okamžitého vpádu ruských vojsk. Hovorkyňa americkej bezpečnostnej rady Emily Hornová pre CNN povedala, že anonymné zdroje šíria nepravdivé informácie a prezident Biden v telefonáte nepovedal nič, čo by vybočovalo z jeho predošlej verejnej rétoriky o dlhodobom riziku a malej pravdepodobnosti možnej invázie počas februára.

Biden podľa Bieleho domu potvrdil americký zámer zodpovednej a primeranej reakcie v prípade ruského útoku a prisľúbil preskúmanie možností „dodatočnej makroekonomickej podpory“ počas obdobia zvýšených výdavkov.

Zelenskyj sa po telefonáte na Twitteri Bidenovi poďakoval za dlhodobú vojenskú výpomoc a prísľub ďalšej možnej finančnej pomoci. Anonymný zdroj z prostredia ukrajinského prezidenta sa v stanovisku líši aj v tomto prípade, keď pre CNN tvrdil, že USA žiadnu ďalšiu významnú vojenskú výpomoc Ukrajine neplánujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia