Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 11:29
Čas čítania 1:06
Martin Adam Pavlík

EÚ rieši, či obmedziť ťažbu kryptomien. Ich fungovanie je energeticky náročné a vraj ohrozuje klimatické ciele

EÚ rieši, či obmedziť ťažbu kryptomien. Ich fungovanie je energeticky náročné a vraj ohrozuje klimatické ciele
Zdroj: Getty Images/Chesnot
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Podľa štatistík Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index v minulom roku výrazne vzrástla spotreba elektriny v dôsledku ťažby kryptomien.

Podpredseda Európskeho úradu pre cenné papiere a trhy Erik Thedéen v rozhovore pre Financial Times povedal, že Európska únia by mala urgentne zakázať časť ťažby kryptomien, ktorá značným spôsobom využíva obnoviteľné zdroje energií a ohrozuje vytýčené klimatické ciele. 

„Potrebujeme viesť diskusiu o prechode odvetvia na oveľa efektívnejšiu technológiu,“ povedal Thedéen. Poukazoval konkrétne na jednu z hlavných metód overovania transakcií – „proof of work“ –, pri ktorej je do procesu riešenia kryptografických úloh zapojených mnoho „ťažiarov“ a úspešný riešiteľ získa ako odmenu nové jednotky kryptomeny. S tým je však spätá aj vysoká spotreba energie. V Kosove dokonca len prednedávnom zakázali ťažbu kryptomien.

Kryptomeny, ilustračné foto.
Kryptomeny, ilustračné foto. Zdroj: Getty Images/Chesnot

Ako píše portál Živé.sk, už existuje aj alternatívny spôsob overovania platieb v kryptomenách – „proof of stake“. Prišli s ním vývojári etherea už v decembri 2020, pričom by mal byť dokončený v tomto roku. Je postavený na výbere overovateľov, ktorí „stavia“ alebo „vložia“ svoju virtuálnu menu, aby sa mohli zúčastniť na potvrdzovaní transakcií.

Funguje to tak, že na základe množstva a času, počas ktorého sú kryptomeny „stavené“, systém následne odmeňuje zapisovanie prevodov do blockchainu províziou. 

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Varovné slová Thedéena sa však úplne nepozdávajú Jadovi Comairovi, zakladateľovi investičnej spoločnosti Melanion Capital. Tá na trh uviedla na burze obchodovaný fond zameraný na spoločnosti, ktorých hodnota sa odvíja od hodnoty bitcoinu.

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: forexcrunch.com

Thedéen vraj nedostatočne rozumie problematike bitcoinu. „Je smutné vidieť, že tvorcovia pravidiel a úradníci opäť volajú po takýchto neinformovaných rozhodnutiach, ktoré trestajú odvetvie, ktoré by mohlo byť kľúčové pre energetickú transformáciu,“ povedal.

Podľa štatistík Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index však v minulom roku skutočne vzrástla spotreba elektriny práve pre ťažbu kryptomien, a to výrazne. Európsky parlament preto už prišiel s návrhom, aby firmy poskytovali informácie o množstve energie, ktorú minuli pri aktivitách týkajúcich sa digitálnych mien.

Domov
Zdieľať
Diskusia