Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 14:17
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová TASR

Čo má spraviť rodič, keď dieťaťu vyjde pozitívny test? Ministerstvo vysvetľuje, kedy zatvárať triedy či celé školy

NEWS KORONAVÍRUS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Takto vyzerá školský semafor v praxi.

Pre školy platí manuál školský semafor, ktorým sa počas pandémie majú riadiť. Ak je v triede pozitívny žiak, triedu môže zavrieť riaditeľ školy. Celú školu však môže zavrieť len regionálny hygienik v prípade nepriaznivej situácie.

S pozitívnym testom musia ostať doma

Keď má žiak pozitívny výsledok antigénového samotestu, nemôže ísť do školy a ani na mimovyučovaciu aktivitu. Rodič má kontaktovať lekára telefonicky, oznámiť pozitívny test škole a prihlásiť sa aj na antigénový test alebo PCR test na webe korona.gov.sk. Žiak tak v prípade potvrdeného pozitívneho výsledku získa aj doklad o prekonaní ochorenia covid-19.

„Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, ostáva doma, aby sa zamedzilo šíreniu ochorenia covid-19 na školách,“ vyhlasuje ministerstvo školstva. V prípade, že je pozitívny výsledok samotestu potvrdený antigénovým testom z mobilného odberového miesta alebo PCR testom, žiaci, ktorí boli s pozitívnym dieťaťom v úzkom styku, kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na testovanie.

Dokedy platí karanténa

Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec, ktorí sú pozitívni na covid, trieda ide do desaťdňovej karantény – okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény. Karanténu je možné ukončiť po siedmich dňoch od posledného kontaktu s pozitívnou osobou v prípade, že má negatívny výsledok PCR testu (odber najskôr na piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou) alebo ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Ak bude v triede 100 percent žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali covid-19 a neprejavujú sa u nich príznaky ochorenia), vyučovanie neprerušia. Ak sa pozitívna osoba vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí nákaza.

Výnimku z karantény v prípade výskytu pozitívnej osoby v triede si môžu uplatniť žiaci, ktorí prekonali covid-19 za posledných 180 dní, plne zaočkovaní žiaci alebo zaočkovaní prvou dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia