Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 7:23
Čas čítania 0:35
Kamila Šebestová TASR

Stal si sa obeťou nenávisti pre svoj pôvod či farbu pleti? Teraz môžeš využiť bezplatnú psychologickú či právnu pomoc

NEWS RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Tento projekt má pomáhať najmä obetiam nenávistných trestných činov.

Ak si bol obeťou trestného činu spáchaného z nenávisti, od tohto mesiaca môžeš využiť bezplatnú pomoc. Spúšťa ju mimovládna organizácia Liga za ľudské práva, ktorá obetiam poskytne právnu, sociálnu či psychologickú pomoc. 

Pomoc má byť určená aj cudzincom, ktorí na Slovensku zažili nenávistné trestné činy. „Projekt pomoci obetiam nenávistných trestných činov vypĺňa dieru, ktorá v oblasti poskytovania tejto pomoci na Slovensku doteraz existovala najmä vo vzťahu k ľuďom pochádzajúcim z cudziny,“ opisuje projekt Zuzana Števulová. 

Na Ligu za ľudské práva sa údajne obracali ľudia z rôznych krajín, ktorí zažili nenávistné alebo diskriminačné zaobchádzanie pre svoj pôvod alebo náboženstvo.

Klienti majú k dispozícii informačné materiály v šiestich jazykových verziách – v slovenskom, anglickom, arabskom, perzskom, ukrajinskom a srbskom jazyku. „Osoby, ktoré zažili alebo zažívajú nenávistné zaobchádzanie alebo útoky, sa môžu na Ligu za ľudské práva obrátiť osobne v každý pracovný deň na adrese v Bratislave, emailom alebo telefonicky,“ hovorí Zuzana Števulová. 

Príklad nenávistného trestného činu. Milan Mazurek na hlavnej stanici kričí na moslimskú rodinu s kočíkom. Extrémisti jej smerom hádzali kamene.
Príklad nenávistného trestného činu. Milan Mazurek na hlavnej stanici kričí na moslimskú rodinu s kočíkom. Extrémisti jej smerom hádzali kamene. Zdroj: dafilms.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia