Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 18:52
Čas čítania 1:33
Martin Adam Pavlík

Štvrtina Slovákov je ochotná kvôli lepšiemu platu alebo pracovným podmienkam podvádzať, ukazuje prieskum

Štvrtina Slovákov je ochotná kvôli lepšiemu platu alebo pracovným podmienkam podvádzať, ukazuje prieskum
Zdroj: Unsplash/Alex Kotliarskyi
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Viac ako tretina zamestnancov si to isté myslí o svojich nadriadených. Vyplýva to zo zistení poradenskej spoločnosti EY, ktorá publikovala výročnú správu pod názvom Global Integrity Report na rok 2022.

Prevažná väčšina slovenských zamestnancov a manažérov tvrdí, že morálna integrita a etika sú základné piliere úspešnej firmy. Napriek tomu sa štvrtina slovenských respondentov priznala, že by bola kvôli lepšej kariére či platu ochotná podvádzať. Vyplýva to zo zistení poradenskej spoločnosti EY, ktorá publikovala svoj výročný Global Integrity Report na rok 2022.

Podľa autorov prieskumu je v súčasnosti najväčším nebezpečenstvom názorový rozkol medzi vedením firiem a ich zamestnancami. Prvá skupina má totiž tendenciu považovať prijímané pravidlá za dostatočné, aj keď sú v nich zamestnanci stratení alebo keď nevedia, že vôbec existujú.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Unsplash/Cherrydeck

Covid všetko skomplikoval

Dobrú povesť a poctivé správanie na trhu označilo za kľúčové firemné hodnoty rekordných 92 % respondentov z radov biznis lídrov aj ich zamestnancov. Polovica z nich si však myslí, že covid-19 výrazne skomplikoval situáciu a že pre firmy je ťažké správať sa v tejto zložitej situácii na trhu poctivo.
 
Každá deviata firma sa počas pandémie covidu-19 stala obeťou veľkého podvodu, pričom 11 % respondentov tvrdí, že v ich firme je jednoduché obchádzať pravidlá a zavedené procesy. Viac než štvrtina opýtaných upozorňuje na to, že v ich spoločnosti sa neetické správanie toleruje vyššiemu manažmentu a najúspešnejším zamestnancom.

Podľa Tomáša Kafku z EY Česko a Slovensko závery prieskumu vypovedajú o závažnosti situácie. „Covid-19 je globálnou zaťažkávacou skúškou pre všetky spoločnosti, ktoré chcú podnikať eticky. Slovensko a Česko nie je výnimkou a obavy predstaviteľov spoločností na všetkých úrovniach to len potvrdzujú,“ vysvetlil.

Vedúci firiem zlyhávajú

„Obavy, že pravidlá sa budú obchádzať, či už z dôvodu, že vo firmách sú narušené vnútorné procesy a kontrolné mechanizmy, alebo z dôvodu, že veľká časť manažérov je pripravená podvádzať kvôli osobnému prospechu alebo  prospechu firmy, sú úplne namieste,“ hovorí Kafka.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich/volně k užití


Obsiahly EY Global Integrity Report berie do úvahy odpovede viac ako stovky slovenských účastníkov – zamestnancov, manažérov aj generálnych riaditeľov. Zásadným zistením je, že podľa respondentov vedúce osobnosti firiem zlyhávajú pri vytváraní správnej firemnej kultúry a efektívnej komunikácie o etických princípoch podnikania.

Len 1 zo 4 slovenských respondentov pracuje v spoločnosti, ktorej vedenie často zdôrazňuje etické princípy. Z tohto hľadiska je Slovensko jednou z najhorších z 54 skúmaných krajín, Česko je dokonca druhé najhoršie hneď za Nemeckom.

Z prieskumu vyplýva, že s oznámením podvodu má na Slovensku osobnú skúsenosť ani nie pätina respondentov, čo je podstatne menej než celosvetový priemer (35 %) a Slovensko to zaraďuje na chvost rebríčka. Dokonca polovica z nich priznala, že boli pod tlakom, aby na podvod neupozorňovali.

Domov
Zdieľať
Diskusia