Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2022, 18:30
Čas čítania 4:15
Ivan Koribanič

Slovenský týždeň v športe: Slalomová víťazka Petra Vlhová, návrat Slovákov do zápasov NHL či Štefan Svitko na Rely Dakar

Slovenský týždeň v športe: Slalomová víťazka Petra Vlhová, návrat Slovákov do zápasov NHL či Štefan Svitko na Rely Dakar
Zdroj: TASR/AP, Martin Baumann, Pavel Neubauer
ŠPORT HOKEJ LYŽOVANIE PETRA VLHOVÁ RELY DAKAR SLOVENSKO ŠPORT ŠTEFAN SVITKO SVETOVÝ POHÁR V ALPSKOM LYŽOVANÍ ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Prvý novoročný týždeň priniesol aj výkony slovenských športovcov či už na domácej, alebo svetovej scéne.

Petra Vlhová: „Som späť!“

Petra Vlhová absolvovala 4. januára prvé tohtoročné preteky. Ich usporiadateľom bol chorvátsky Záhreb. Vlhová tam zvíťazila v posledných dvoch ročníkoch slalomu. Tento rok bolo v dejisku relatívne teplo, teplota vzduchu dosahovala počas pretekov hranicu 14 stupňov Celzia. Ani lístím zapadaná zjazdovka v kombinácii so silným vetrom Petre Vlhovej nezabránila v zisku tretieho prvenstva v rade.


Po krátkej prestávke si Petra Vlhová zmerala sily v obrovskom slalome. Tieto preteky pre Slovensko nedopadli ideálne. Po dvoch kolách skončila v slovinskej Kranjskej Gore na 15. mieste.


Hneď na ďalší deň si na rovnakom kopci pretekárky zasúťažili v slalome. Petra Vlhová dokázala, že v slalome patrí k svetovej špičke. Aj druhý tohtoročný slalom sa jej podarilo vyhrať.

Hoci Vlhová po prvom kole kritizovala žalostný stav zjazdovky, súperkám v konečnom dôsledku nedala šancu. Jej možnosť výhry určite zvýšila aj najväčšia rivalka Michaela Shiffrinová, ktorá po tom, čo dala „špicara“, prerušila jazdu a tým sa vzdala účasti na pretekoch. V medzičasoch pritom značne zvyšovala náskok pred súperkami. Ide teda o jej 52. pódiové umiestnenie v kariére.

Rozdiel medzi včerajším 15. miestom a dnešným triumfom Petra Vlhová v popretekovom rozhovore komentovala slovami „som späť“.


Slováci v NHL

Slovákov v NHL trápil v poslednom čase najmä koronavírus, ale aj zranenia. Na listine absentujúcich hráčov boli útočník Tomáš Tatar z New Jersey Devils a obranca Martin Fehérváry z Washingtonu Capitals. Oboch trápil pozitívny test na koronavírus. Tretím hráčom bol obranca Erik Černák z Tampy Bay Lightning. A práve Černák sa na ľad vrátil ako prvý. Pre zranenie dolnej časti tela chýbal na ľade mesiac.

Návrat po zranení mu však nevyšiel. Jeho tím prehral proti New Yorku Rangers 0 : 4. V stredu sa skončila povinná karanténa Tomášovi Tatarovi. Jeho tím bol v tom čase už v Bostone, kde mali odohrať zápas. Tomáš Tatar sa aj napriek tomu dopravil po vlastnej osi do Bostonu. Hneď v prvom zápase si pripísal gól. Na výhru to však nestačilo. New Jersey prehralo 3 : 5. Hneď v nasledujúcom zápase strelil Tomáš Tatar ďalší gól a na jeden prihral. Aj vďaka nemu jeho tím zvíťazil nad Columbusom Blue Jackets. 



Na ľad sa po prekonaní koronavírusu vrátil aj Martin Fehérváry. Od jeho návratu odohral Washington Capitals dva zápasy a oba prehral. Slovák si nepripísal žiadny gól ani asistenciu.

Slovákom sa darilo aj v nedeľných zápasoch. Hoci za New Jersey Tomáš Tatar nebodoval, podarilo sa to Mariánovi Studeničovi. Ten strelil jeden gól, no na výhru proti Columbusu to nestačilo (4 : 3).

Dve gólové asistencie si pripísal aj dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Erik Černák. Jeho Tampa Bay však viac gólov nestrelila a proti Bostonu Bruins prehrala 2 : 5.

Štefan Svitko na Rely Dakar

V prvý deň nového roka odštartovali najprestížnejšie motoristické preteky Rely Dakar. V kategórii motocyklov štartuje tento rok iba jeden Slovák – Štefan Svitko. Ten obhajuje celkové 8. miesto z minulého roka.

Doposiaľ stihli pretekári odjazdiť 7 etáp. Štefan Svitko v posledných dvoch obsadil 14. miesto. V celkovom rebríčku je vďaka predchádzajúcim skvelým umiestneniam v top 10, konkrétne na 8. mieste. Preteky vyvrcholia 14. januára v saudskoarabskej Džidde.



Štefan Svitko od roku 2010 nevynechal ani jeden ročník Rely Dakar. Jeho najlepším umiestnením je 2. miesto z roku 2016.

Peter a Juraj Saganovci majú opäť koronavírus

Bratia Saganovci už pôsobia v novom tíme Totalenergies. Koncom januára sa mali predstaviť na argentínskych pretekoch Vuelta a San Juan. Tie však organizátori pre koronavírus zrušili. 

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan v utorok na svojom twitterovom účte oznámil, že má po roku aj so svojím bratom opäť koronavírus. „Brat Juraj a ja sme absolvovali testy na covid-19. Ich výsledky sú nanešťastie pozitívne. Máme aj príznaky, ktoré priamo súvisia s touto chorobou. Ďalej budeme postupovať podľa hygienického protokolu. Budeme vás informovať,“ napísal Sagan.

Petra Sagana zasiahol minuloročný pozitívny test na koronavírus najmä po kondičnej stránke. Po prekonaní sa totiž dlho nedokázal dostať do ideálneho tempa a dostatočne sa pripraviť na svoju poslednú Tour de France v drese svojho dnes už bývalého zamestnávateľa tímu Bora-Hansgrohe.

MMA bojovník Miroslav Štrbák dostal na tréningu infarkt

Tridsaťdvaročný Miroslav Štrbák patrí k popredným slovenským MMA zápasníkom. Na jednom z tréningov dostal infarkt. Bojovník v ľahkej váhe je podľa portálu Czechfighters v umelom spánku.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

„Modlíme sa za teba, Miro! MMA zápasník Miro Štrbák skolaboval na tréningu a vo veľmi vážnom stave leží v umelom spánku v nemocnici. Príčinou kolapsu bol rozsiahly infarkt. Následné testy v nemocnici preukázali, že Miro v minulosti už jeden menší infarkt prekonal, čo on sám ani nezaznamenal,“ píšu Czechfighters.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Czechfighters (@czechfighters)


Podľa nich Miroslav pracoval celý týždeň na stavbe. V nedeľu mal čas na regeneráciu v saune. No počas nasledujúceho technického tréningu si naraz sadol a srdce sa mu zastavilo. „Nasledovala dlhá resuscitácia a prevoz do nemocnice, kde ho ešte cca dva dni budú držať v umelom spánku. Aké budú ďalšie prognózy, sa uvidí až po prebudení,“ dodávajú Czechfigters. Štrbákova manažérka Nina Sedláková po udalosti povedala, že zápasník je v stabilizovanom stave.

Futbal

Ofenzívny hráč Albert Rusnák končí po 6 rokoch v americkom tíme Real Salt Lake. Hoci slovenský reprezentant čakal na predĺženie kontraktu, nič také sa nestalo. Klub nepresvedčili ani Rusnákove výkony za uplynulú sezónu. Tá bola jeho najlepšou. Strelil v nej 11 gólov a pridal 7 asistencií. 

Novým pôsobiskom by sa preňho mohol stať argentínsky klub Boca Juniors. V prípade, že by Rusnák chcel zotrvať v americkom MLS, tam oňho údajne prejavil záujem klub LA Galaxy. V ňom kedysi hrávali napríklad David Beckham či Zlatan Ibrahimović.

V rámci MLS zmenil dres aj Slovák Ján Greguš. Ten hrával od roku 2019 v Minnesote United. Po sezóne mu však vypršal kontrakt. Voľného hráča sa napokon ujal klub San Jose Earthquakes. Greguš sa s klubom dohodol na zmluve do 31. decembra 2022.

Dres bude nútený vymeniť aj Michal Ďuriš. Ten doposiaľ hral za cyperskú Omoniu Nikózia. V ich drese odohral 40 zápasov, no strelil iba 4 góly. Cyperský klub sa s útočníkom napokon rozhodol ukončiť spoluprácu. „Plne rešpektujem rozhodnutie Omonoie. Pre tento klub som chcel vždy iba to najlepšie. Počas uplynulých 18 mesiacov som tvrdo pracoval a snažil som sa podať maximálny výkon. Vždy som cítil podporu fanúšikov – v dobrom aj v zlom,“ povedal Ďuriš.

Domov
Zdieľať
Diskusia