Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022, 15:10
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Novak Djoković mal v decembri koronavírus, jeho právnici argumentujú, že by mal mať na Australian Open výnimku

Novak Djoković mal v decembri koronavírus, jeho právnici argumentujú, že by mal mať na Australian Open výnimku
Zdroj: TASR/AP
ŠPORT NOVAK DJOKOVIĆ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Chcú ho deportovať z krajiny a nedovoliť mu hrať, ale svetový tenista sa nevzdáva. Je jeho argument o prekonaní covidu dostačujúci?

Svetová jednotka v tenise Novak Djoković si takto víkend určite nepredstavoval. Je zatvorený v hotelovej izbe, ktorú nemôže opustiť, a už v pondelok ho chcú vyhostiť z Austrálie. Zrušili mu víza a nechcú mu umožniť hrať na Australian Open, pretože nie je zaočkovaný. Jeho právnici však možno našli východisko. Djoković podľa súdnych dokumentov v decembri prekonal covid, a tak by mal dostať výnimku týkajúcu sa pravidla, že do krajiny môžu vstúpiť len zaočkovaní cudzinci, informuje BBC.

Covid už má za sebou

Srbský tenista Novak Djoković sa obrátil na súd v Melbourne v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z Austrálie. Súd predbežným opatrením zabránil jeho okamžitému vyhosteniu a Djoković bojuje o možnosť zostať v krajine a súťažiť. Už predložil nové dokumenty, ktoré podľa jeho právnikov dokazujú, že tenista nemal dôvod myslieť si, že ho do Austrálie nepustia. Podľa všetkého budú jeho právnici v pondelok na súde apelovať na to, že došlo k niekoľkým byrokratickým chybám.

Srbský hráč dostal dočasné víza, no ani tie neznamenajú nekontrolovaný vstup. Podľa súčasných pandemických opatrení môžu do krajiny vstúpiť len plne zaočkovaní ľudia (dvomi dávkami) alebo tí, ktorí majú výnimku udelenú lekárom (tzv. zdravotná výnimka).

Odporúčané
10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Novakovi Djokovićovi: ovláda 11 jazykov a vystrihli mu scénu z hollywoodskeho filmu 10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Novakovi Djokovićovi: ovláda 11 jazykov a vystrihli mu scénu z hollywoodskeho filmu 15. januára 2022, 16:30

Podľa BBC budú tvrdiť, že pri zrušení víz nepostupovali úrady podľa štandardného protokolu (Djoković okrem iného nedostal možnosť reagovať alebo doplniť prípadné chýbajúce papiere). Ďalším argumentom v prospech tenistu je, že mohlo dôjsť k nesprávnemu výkladu toho, čo vlastne znamená zdravotná výnimka (nie je jasné, či do nej spadá aj čerstvé prekonanie covidu). 

Djoković je už dlhodobo odporcom očkovania. Výnimku mu udelili dve nezávislé komisie údajne preto, že v posledných 6 mesiacoch prekonal koronavírus. Jeho právnici už potvrdili, že mal pozitívny PCR test 16. decembra. Napriek tomu mu víza pri príchode zrušili z dôvodu, že konkrétna žiadosť, ktorú jeho právnici podali, nebola spojená so zdravotnou výnimkou pre neočkovaných. A tak z letiska nešiel na kurt, ale do hotela, v ktorom držia aj nelegálnych migrantov či utečencov.

K veci sa už na Twitteri vyjadrila aj austrálska ministerka športu štátu Viktória Jaala Pulfordová a ozrejmila, že v prípade tenistu odmietajú podporiť individuálnu žiadosť o vízum. Jeho účasť na Australian Open 2022 je preto stále otázna. Podľa pravidiel tenisového turnaja musia byť všetci hráči zaočkovaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia