Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2021, 9:30
Čas čítania 11:05
Tímea Krauszová

Sputnik V takmer rozbil vládu, Poľsko sa vrátilo do stredoveku, Blahovi začali mazať videá s hoaxmi. Toto bol rok 2021

ZAUJÍMAVOSTI FOTOGRAFIE Z HISTÓRIE
Uložiť Uložené

Vyberáme 21 momentov roku 2021, na ktoré nezabudneme. Hoci by sme na niektoré aj chceli.

Rok sa končí, no predtým, než sa začneme pozerať do budúcnosti, pripomeň si s nami kľúčové momenty roku 2021. Nepokoje, hoaxy, dohody, hádky, požiare, úmrtia, ale aj úspechy. Niektoré z nich odmietame prijať, na ďalšie by sme radi zabudli, no tento rok sa udialo aj niekoľko vecí, ktoré je dobré zapamätať si. Vezmi ďalší tanier s vianočným pečivom a zaspomínaj si s nami.

1. Koniec demokracie v Mjanmarsku

V Mjanmarsku 1. februára prebrala moc armáda, uväznila vedúcich politických predstaviteľov a vyhlásila ročný výnimočný stav. Po prevrate nasledovali týždne krvavých protestov, zomreli počas nich stovky ľudí. V Refresheri sme sa rozprávali s mjanmarskou študentkou Yoon, ktorá nám v marci opísala, ako vyzerá jej krajina po prevrate. „Chcú v nás vyvolať strach,“ povedala nám.

Zostávala v bezpečí v holandskom exile, bála sa ísť domov. V Holandsku podporovala protesty v rodnej krajine. Ak by sa do nej vrátila, pravdepodobne by ju zatkli rovno na letisku. „Je možné, že by som bola politickou väzenkyňou. Pre organizovanie protestov by ma mohli mučiť.“ Jej rodina však prežívala prevrat na vlastnej koži. V telefóne Yoon často počula streľbu a príbehy o tom, ako sa armáda snažila udržať si moc. 

Odporúčané
Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh 11. septembra 2023, 14:30

Podľa aktuálnych informácií zomrelo viac ako 1 300 civilistov, viac ako 10-tisíc ľudí zadržali a mnohých pri vypočúvaní mučili: mlátili ich palicami, ženy sexuálne zneužívali a držali ich v izolácii. Tieto taktiky zrejme dodnes využívajú pri vypočúvaní aktivistov.

Protest v Yangone, na ktorom boli aj Yoonini rodičia.
Protest v Yangone, na ktorom boli aj Yoonini rodičia. Zdroj: rodičia Yoon

2. Loď, ktorá ohrozila svetovú ekonomiku

Jedna z najväčších lodí sveta Ever Given uviazla v Suezskom prieplave. Váži zhruba 200 000 ton a trup lode meria približne 400 metrov. Suezský prieplav blokovala do 29. marca, teda približne týždeň.

Loď zakliesnená v prieplave spôsobovala medzinárodnej doprave denne obrovské straty. Boli prerušené dodávateľské reťazce a na oboch stranách kanálu čakali stovky lodí, ktoré mali nesmierne meškanie. Prerušenie dodávok hrozilo obrovskými ekonomickými škodami, ak by sa situáciu rýchlo nepodarilo vyriešiť.

Na satelitnej snímke nákladná loď MV Ever Given je uviaznutá v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez 26. marca 2021.
Na satelitnej snímke nákladná loď MV Ever Given je uviaznutá v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez 26. marca 2021. Zdroj: TASR/AP

Až v júli tohto roka sa egyptská vláda a japonský majiteľ lode dohodli na odškodnení za straty spôsobené blokádou a loď prepustili. Úrad Suezského prieplavu podrobnosti o dohode nezverejnil. Spočiatku požadoval odškodné vo výške 916 miliónov dolárov, neskôr sumu znížil na 550 miliónov dolárov.

Odporúčané
Zaseknutú loď prirovnávajú ku Krajniakovej demisii či k videu na Pornhube. Toto sú najlepšie memes o Ever Given Zaseknutú loď prirovnávajú ku Krajniakovej demisii či k videu na Pornhube. Toto sú najlepšie memes o Ever Given 28. marca 2021, 7:56

3. Sputnik V takmer rozbil vládu

Prvého marca dorazila na Slovensko prvá dávka vakcíny Sputnik V. S veľkým nadšením ju na košickom letisku vítali vtedajší premiér Igor Matovič a vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí. Tajný nákup neregistrovaných vakcín z Ruska zorganizoval na vlastnú päsť Igor Matovič. Súčasťou diskusií nebola slovenská diplomacia a aj samotné dodanie očkovacích látok prebiehalo v utajení, až kým si na nákladné lietadlo premiér nepočkal na košickom letisku. 

Igor Matovič predstavuje dodávku vakcíny Sputnik na košickom letisku.
Igor Matovič predstavuje dodávku vakcíny Sputnik na košickom letisku. Zdroj: TASR/František Iván
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107836 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Slovenské fiaská, na ktoré by sme najradšej zabudli.
  • Na ktoré zosnulé celebrity budeme navždy spomínať v dobrom.
  • Kde sa preslávila Zuzana Čaputová a čím sme si ako krajina spravili dobré meno v zahraničí.
  • Ktoré kauzy sa dostali zo sociálnych sietí do novín až na políciu.
Domov
Zdieľať
Diskusia