Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2021, 9:34
Čas čítania 5:25
Kamila Šebestová

Policajti bežali tesne za mojimi rodičmi. Mohli ich zastreliť, opisuje vojenský prevrat v Mjanmarsku študentka Yoon

Policajti bežali tesne za mojimi rodičmi. Mohli ich zastreliť, opisuje vojenský prevrat v Mjanmarsku študentka Yoon
Zdroj: Getty Images / Hkun Lat
REFRESHER PROTEST
Uložiť Uložené

Protesty proti vojenskej diktatúre v Mjanmarsku sú krvavé. Tento týždeň vojaci zastrelili vyše sto ľudí.

Krajina piesočných pláží, vzácnych buddhistických chrámov a krvavých protestov.  V obľúbenej turistickej destinácii došlo v noci 1. februára k vojenskému prevratu. Z demokratického Mjanmarska sa stala vojenská diktatúra. 

Vojenskí generáli nariadili zatknutie mjanmarskej premiérky Aun Schan Su Ťij, ďalších členov vládnucej demokratickej strany a stoviek aktivistov. Aby sa nešírili informácie medzi obyvateľmi, v celej krajine vypli internet. 

Situácia sa vyostruje. V sobotu 27. marca podľa BBC zastrelili v uliciach Mjanmarska viac než sto ľudí vrátane detí. Médiá tento deň označili za najsmrtnejší od vojenského prevratu v krajine. Od vypuknutia prevratu celkovo zahynulo už vyše 500 ľudí.

„Chcú v nás vyvolať strach,“ vysvetľuje študentka Yoon z Mjanmarska. Vzhľadom na vojenský puč zostáva v holandskom exile. „To je ich jediná stratégia.“

Krvavý protest 27. marca v Mjanmarsku.
Krvavý protest 27. marca v Mjanmarsku. Zdroj: Getty Images/Stringer

Yoon sa v Holandsku venuje podpore mjanmarských demonštrantov. Spolu s ďalšími aktivistami organizuje protesty pred zahraničnými ambasádami. Ak by sa vrátila domov, pravdepodobne by ju zatkli rovno na letisku. „Je možné, že by som bola politickou väzenkyňou. Pre organizovanie protestov by ma mohli mučiť.“

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

Rodina Yoon prežíva vojenský prevrat na vlastnej koži. Yoon si s nimi volá každú noc, aby sa uistila, že sú v poriadku. V telefóne niekedy počuje streľbu. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo by sa stalo, ak by sa Yoon vrátila do Mjanmarska.
  • Ako sa žije v holandskom exile, keď v tvojej krajine zúri vojenská diktatúra. 
  • Ako rodičia Yoon prežili protest. 
  • Prečo demonštranti bojujú proti vojenskej diktatúre v Mjanmarsku.
Yoon v Mjanmarsku.
Yoon v Mjanmarsku. Zdroj: Yoon

Donútená žiť v exile

Yoon je usmievavé mladé dievča, z ktorého napriek všetkému vyžaruje pokoj. Vzhľadom na svoje vierovyznanie patrí v buddhistickom Mjanmarsku k diskriminovanej menšine moslimov. 

„Nemohla by som pracovať v štátnej správe ani v žiadnych oficiálnych funkciách,“ vysvetľuje. „Moslimov na takých pozíciách nechcú,“ hovorí pre Refresher.

Yoon sa plánovala po štúdiu interkultúrnej komunikácie v Groningene vrátiť do Mjanmarska a zamestnať sa v neziskovej organizácii, ktorá spolupracuje s políciou na zlepšení vnútroštátnych systémov.

Ako jedna z mnohých mladých Mjanmarčanov však po vojenskom prevrate musí zostať v exile. Hľadá si prácu, aby finančne zabezpečila seba aj svojich rodičov. Bojuje za svoju krajinu zo zahraničia a čaká, kým sa politická situácia nezlepší. 

Odporúčané
Strávil som 17. november medzi protestujúcimi. Zmobilizujeme sa takto, aj keď budeme čeliť skutočnému zlu? (Komentár) Strávil som 17. november medzi protestujúcimi. Zmobilizujeme sa takto, aj keď budeme čeliť skutočnému zlu? (Komentár) 18. novembra 2021, 7:31

„Ak by som sa vrátila, zatkli by ma rovno na letisku. Je možné, že by som bola politickou väzenkyňou. Pre organizovanie protestov by ma mohli mučiť,“ vysvetľuje so smútkom v hlase.

Osudná noc pre Mjanmarsko

Prvého februára Yoonina mama so sestrou spali v Rangúne pokojným hlbokým spánkom. V noci im zrazu zazvonil telefón. Z Holandska volala Yoon so správou o prevrate. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96406 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo by sa stalo, ak by sa Yoon vrátila do Mjanmarska.
  • Ako sa žije v holandskom exile, keď v tvojej krajine zúri vojenská diktatúra.
  • Ako Yoonini rodičia prežili protest.
Domov
Zdieľať
Diskusia