Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 7:53
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer

V Južnej Kórei nasadia do sledovania nakazených covidom technológiu rozpoznávania tváre. Opozícia hovorí o útoku na súkromie

V Južnej Kórei nasadia do sledovania nakazených covidom technológiu rozpoznávania tváre. Opozícia hovorí o útoku na súkromie
Zdroj: TASR/AP Photo/Lee Jin-man
NEWS JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Umelá inteligencia má pomôcť uľahčiť prácu úradom, ktoré kontrolujú pohyb nakazených osôb.

Projekt má začať fungovať už v januári. Štátne autority ho začnú testovať na jednom z najhustejšie obývaných predmestí hlavného mesta Soulu, ktorým je Bucheon. Al Jazeera spomína, že s projektom prišlo ministerstvo vedy, informačných a komunikačných technológií.

Starosta Bucheonu Jang Deog-cheon na Twitteri pripomenul, že „spracovanie kamerového záznamu (CCTV) dokáže umelá inteligencia v sekunde, zatiaľ čo ľudskému tímu to nezriedka zabralo aj niekoľko hodín“.

Seoul
Zdroj: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon

10 820 bezpečnostných kamier bude podrobne sledovať pohyb všetkých nakazených. Kamery zaznamenajú všetky kontakty s inými ľuďmi a všimnú si aj to, či mali správne nasadenú masku.

Predstavitelia Bucheonu zavedenie systému odôvodňujú prepracovanosťou ľudí venujúcich sa „tracingu“ vyše 800 000 miestnych obyvateľov. Tí vraj často pracujú v 24-hodinových zmenách a výstupy z kamerového systému im majú pomôcť sústrediť sa a zlepšiť presnosť. Ministerstvo zatiaľ nehovorí o celoštátnom rozšírení projektu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Predstaviteľ opozície Park Dae-chul projekt kritizuje a nazýva ho „neototalitárnym“. Z vlády sa v mene covidu podľa neho stáva „veľký brat“. Ministerstvo argumentuje tým, že kamerový systém sleduje výlučne pacientov, ktorí svojím podpisom súhlasili so sledovaním, a ostatných obyvateľov neeviduje.

Južná Kórea nie je prvou krajinou, ktorá počíta v boji s pandémiou s modernými technológiami. Al Jazeera medzi štáty, ktoré rozšírili technologické sledovanie osôb, ako aj právne rámce, počíta Čínu, Rusko, Indiu, Japonsko, ale aj niektoré štáty USA alebo Poľsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia