Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 16:09
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Kim Čong-un chce všetkým deťom darovať sladkosti na oslavu jeho narodenín. Zaplatia za to všetci, aj keď je v krajine hladomor

Kim Čong-un chce všetkým deťom darovať sladkosti na oslavu jeho narodenín. Zaplatia za to všetci, aj keď je v krajine hladomor
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

O hladomore v Severnej Kórei informujú médiá už niekoľko mesiacov. Napriek tomu sa vodca krajiny nevzdáva myšlienky celonárodnej narodeninovej párty.

Severná Kórea sa v zúfalej snahe osláviť narodeniny vodcu Kim Čong-una obracia na vyhladovaných obyvateľov. Hoci miestni ľudia pomaly nemajú čo do úst položiť, z ich peňaženiek ubúdajú peniaze, ktoré sa míňajú na prípravu narodeninových sladkostí. Tie už desaťročia rozdávajú deťom zvyčajne počas januára, keď severokórejský líder slávi narodeniny. Keďže továrne potrebujú obrovské zásoby vajec, cukru a múky na pečenie, okrem peňazí sa miestnym míňajú aj dostupné zásoby jedla, vyplýva to z výpovedí zdrojov novinárov v Radio Free Asia (RFA).

Kim Čong-un
Zdroj: TASR/AP

Všetko najlepšie, Kim

Severná Kórea v súčasnosti trpí hladomorom, aký nezažili zrejme od 90. rokov. Priznal to aj samotný Kim Čong-un, pričom celoštátny narodeninový projekt krízu s nedostatkom potravín iba prehlbuje. Míňajú sa predovšetkým zásoby múky a cukru, ktoré navyše aj extrémne zdraželi, aby pokryli náklady na výrobu sladkostí pre deti. Týmto spôsobom sa krajine darí vyťahovať peniaze z chudobných a podľa dostupných informácií už aj tak hladujúcich obyvateľov, ktorí ich však potrebujú, aby sa vôbec najedli.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Za jeden deň zdražel kilogram múky z 12-tisíc KPW (severokórejský won) na 30-tisíc, prezradil zdroj pre RFA. RFA udáva zmenu zo zhruba 2,40 amerického dolára na 6 dolárov. Podobne vzrástla aj cena za kilo cukru, z 13-tisíc KPW na 25-tisíc.

„Všetko je to preto, že vláda nariadila každej provincii, aby vyrobila a rozdala sladkosti ako dary deťom od Kim Čong-una na jeho narodeniny 8. januára,“ vysvetlil zdroj. Táto tradícia sa v krajine dodržiava už desaťročia, začal s ňou starý otec súčasného vodcu Kim Il-song. Spočiatku sa darčeky dávali len tehotným ženám a deťom na základných školách, od roku 2019 dostáva balíček sladkostí každé dieťa.

„Množstvo importovanej múky a cukru, ktoré máme na miestnom trhu, je veľmi limitované preto, že sa zastavil cezhraničný obchod. Môže za to pandémia. Ceny za múku a cukor budú naďalej rásť, až kým továrne nevyrobia všetky sladkosti,“ dodal zdroj. Súčasná potravinová kríza v Severnej Kórei je aj následkom zatvorenia hraníc s Čínou. Obchod so susediacou krajinou je pozastavený už takmer dva roky, od začiatku pandémie.

Továrne musia vyrobiť všetky sladkosti do 20. decembra. Okrem peňazí, ktoré musia teraz domácnosti minúť na čoraz menej dostupné základné potraviny, musia tiež zabezpečiť aj jedno vajíčko, a tak sa zmenšuje aj zásoba vajec na miestnych trhoviskách.

Domov
Zdieľať
Diskusia