Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 9:19
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová TASR

Taliansky biskup deťom povedal, že Santa neexistuje. Diecéza sa ospravedlnila, vraj im nechcel brať ilúzie

Taliansky biskup deťom povedal, že Santa neexistuje. Diecéza sa ospravedlnila, vraj im nechcel brať ilúzie
Zdroj: TASR/AP
NEWS CIRKEV TALIANSKO
Uložiť Uložené

Jeho zámerom bolo poukázať na kresťanský rozmer sviatkov.

Taliansky biskup Antonio Stagliano povedal deťom, že Santa Claus neexistuje. Katolícka diecéza na Sicílii sa za jeho výroky ospravedlnila, informovala agentúra AP. Biskup podľa ich slov nechcel deťom brať ilúzie dva týždne pred Vianocami, iba sa snažil zdôrazniť ozajstný význam sviatkov.

Žiadne ho-ho-ho

Talianske médiá citovali Stagliana, ktorý počas nedávnej náboženskej slávnosti povedal, že Santa neexistuje a že jeho červený kostým vytvorila spoločnosť Coca-Cola na účely reklamy. Biskup Stagliano deťom povedal príbeh o svätom Mikulášovi – biskupovi, ktorý obdarovával chudobných a bol prenasledovaný rímskym cisárom. Chcel tým zdôrazniť, že Vianoce sú kresťanským sviatkom a ich „hviezdou“ nie je dedko v červenom obleku s veľkou bradou.

Po kritických reakciách na sociálnych sieťach sa sicílska diecéza ospravedlnila. „Je mi veľmi ľúto, že Stagliano týmto vyjadrením vyvolal u detí sklamanie. Chcem zdôrazniť, že jeho zámer bol úplne iný,“ napísal hovorca diecézy Alessandro Paolino na Facebooku. „Určite nesmieme ničiť predstavivosť detí, ale čerpať z nej dobré príklady, ktoré sú pre život pozitívne,“ dodal s tým, že práve Santa Claus môže deti presvedčiť o dôležitosti obdarovávania, štedrosti a podelenia sa.

Paolino tiež povedal, že sa treba vyvarovať toho, aby bol Santa Claus symbolom konzumu a túžby „nakupovať a nakupovať“.

Zatiaľ čo niektorí rodičia uvítali biskupovu snahu zamerať sa na katolícky význam Vianoc, iní Staglianovi vyčítali, že zasahoval do rodinných tradícií a osláv a pokazil deťom predvianočný čas, navyše v období ovplyvnenom pandémiou koronavírusu. „Ukázali ste, že pokiaľ ide rodinnú výchovu a deti, nerozumiete ničomu,“ napísala v komentári jedna z používateliek sociálnych sietí.

Domov
Zdieľať
Diskusia