Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 7:35
Čas čítania 1:29
Tímea Krauszová

Viac ako 40 ťavám zakázali zúčastniť sa na súťaži krásy, pretože absolvovali kozmetické ošetrenia a výplne botoxom

Viac ako 40 ťavám zakázali zúčastniť sa na súťaži krásy, pretože absolvovali kozmetické ošetrenia a výplne botoxom
Zdroj: Pexels/Francesco Ungaro/CC0/volně k užití
NEWS TÝRANIE ZVIERAT
Uložiť Uložené

Víťazné zviera v bizarnej súťaži získa až 66 miliónov dolárov.

V Saudskej Arábii sa konal ťaví festival na počesť prvého kráľa Abd al-Azíza. Súčasťou festivalu je aj súťaž krásy, za ktorou pricestovalo až 33-tisíc návštevníkov spolu so svojimi ťavami, a to nielen z regiónu Stredného východu, ale aj z Ruska, Francúzska či USA.

Desiatky zvierat však zo súťaže diskvalifikovali po tom, čo vysvitlo, že ich majitelia im dali urobiť rôzne kozmetické procedúry: výplne, aplikácia botoxu či zmena niektorých čŕt, aby boli ťavy krajšie, sú proti pravidlám. Majitelia sa tak podľa BBC pripravili o šancu vyhrať 66 miliónov dolárov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Francesco Ungaro

Pre krásu museli trpieť

Porota sa pri súťaži krásy pozerá na niekoľko faktorov. Ťavy by mali mať veľké ovisnuté pery, veľký nos a vytvarovaný hrb. Na odhalenie majiteľov, ktorí si pomohli modernými skrášľovacími procedúrami, využili niekoľko technológií. Všetky zvieratá museli podstúpiť skúšku, pri ktorej ich pohyby a črty analyzovali odborníci, vysvetlila podľa BBC saudskoarabská tlačová agentúra SPA. Potom vyhotovili RTG snímky aj 3D ultrazvukové snímky ich hláv, krkov a trupov a odobrali im vzorky na genetickú analýzu a ďalšie testy. Nie všetky zvieratá boli „čisté“.

Odporúčané
VIDEO: Parazity, vytrhané perie a mŕtvoly medzi vajcami. Ochranári zverejnili zábery hororových podmienok na slovenských farmách VIDEO: Parazity, vytrhané perie a mŕtvoly medzi vajcami. Ochranári zverejnili zábery hororových podmienok na slovenských farmách 22. februára 2023, 15:00

Až 27 z nich vylúčili pre predĺžené časti tela, ďalších 16 sa na súťaži krásy nemohlo zúčastniť, pretože mali za sebou skrášľovacie zákroky pomocou výplní. Dostali botoxovú výplň, ktorá uvoľňuje svaly, kolagénové výplne pier a nosov, aby boli väčšie, a takisto hormóny na povzbudenie rastu svalov.

Okrem toho niektorým ťavám majitelia pomocou gumičiek obmedzili priechod krvi, čím sa dočasne zväčšili niektoré časti ich tela. Organizátori súťaže sú proti takýmto metódam a práve množstvo testov, ktoré musí zviera pred vystúpením absolvovať, má majiteľov odradiť od podvádzania.

Nejde však len o pravidlá súťaže. Kozmetické výplne a ďalšie skrášľovacie procedúry sú podľa ázijskej vetvy celosvetovej organizácie PETA krutou fraškou. „Podrobiť zviera akejkoľvek kozmetickej procedúre od skracovania uší, zbavovania nechtov a rohov až po injekčné výplne je nechutne kruté a poukazuje na to, že ľudia, ktorí sa zmôžu na takéto taktiky, sú veľmi zlí,“ vraví viceprezident organizácie Jason Baker. Podľa neho týranie zvierat je v oblasti Stredného východu všeobecne rozšírený problém.

Festival, ktorý sa koná asi 100 kilometrov na severovýchod od hlavného mesta Saudskej Arábie Rijádu, je najväčším svojho druhu na svete a trvá 40 dní. Hlavnou cena pre víťaza v súťaži krásy je 66 miliónov dolárov. Denne na festival pricestuje až stotisíc turistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia