Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 20:45
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš TASR

Zaberá očkovanie proti variantu omikron? Vedci majú dobré aj zlé správy

Zaberá očkovanie proti variantu omikron? Vedci majú dobré aj zlé správy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
ZDRAVIE KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Napriek zaznamenanému významnému poklesu účinnosti však autori štúdie považujú svoje zistenia za pomerne povzbudivé.

Protilátky vytvorené po očkovaní dvoma dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech by mohli byť 20- až 40-krát menej účinné proti novému koronavírusovému variantu omikron. Naznačujú to výsledky prvej, veľmi limitovanej štúdie, ktorej zistenia musia ešte potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšie výskumy na väčších vzorkách ľudí.

Čakali, že to bude horšie

Napriek zaznamenanému poklesu účinnosti však autori štúdie považujú svoje zistenia za pomerne povzbudivé.

Niektorí imunológovia sa totiž obávali toho, že existujúce vakcíny by nemuseli proti omikronu poskytovať vôbec žiadnu ochranu.


Vedci zároveň zistili oveľa vyššiu ochranu proti variantu omikron u zaočkovaných osôb, ktoré v minulosti prekonali ochorenie COVID-19. To naznačuje, že očkovanie treťou dávkou vakcíny by mohlo zohrávať dôležitú úlohu aj v prípade tohto variantu.

Vedci v rámci štúdie vykonanej v Juhoafrickej republike skúmali v laboratórnych podmienkach variant omikron, ktorý pridávali do vzoriek krvi 12 osôb zaočkovaných dvoma dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Dospeli pritom k záveru, že schopnosť tejto vakcíny zneutralizovať vírus by mohla byť pri omikrone 20- až 40-krát nižšia než v prípade pôvodného koronavírusu.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: Paris Review

Výhodu majú tí, ktorí koronavírus prekonali

Virológ Alex Sigal, ktorý výskum viedol, na základe zistených dát pripustil, že omikron môže mať výraznú schopnosť obísť imunitnú ochranu zaisťovanú očkovacími látkami vyvinutými proti pôvodnému variantu nového koronavírusu.


„Zaznamenali sme výrazné obídenie imunitnej ochrany,“ tvrdí virológ Sigal z Afrického inštitútu pre zdravotnícky výskum. Vzhľadom na existujúce obavy však považuje závery výskumu svojho vedeckého tímu za „relatívne pozitívne“.


Najvyššiu potvrdenú schopnosť obísť vakcinačnú ochranu mal doposiaľ koronavírusový variant beta, ktorý rovnako ako omikron prvýkrát identifikovali v Juhoafrickej republike. Schopnosť omikronu odolať vakcínam je v porovnaní s betou ešte päť- až desaťkrát vyššia, naznačujú závery nového limitovaného výskumu.


Vedecký editor televízie Sky News Tom Clarke pri predstavení výsledkov štúdie zdôraznil, že zistené skutočnosti majú len veľmi predbežný charakter a budú musieť byť potvrdené ďalšími výskumami na oveľa početnejších vzorkách ľudí.


„Najsľubnejším zistením (tohto výskumu) je skutočnosť, že ľudia, ktorí sa v minulosti infikovali vírusom a zároveň sú zaočkovaní, majú oveľa lepšiu ochranu proti omikronu,“ napísal Clarke.

Domov
Zdieľať
Diskusia