Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021 o 14:24
Čas čítania 1:04
Adam Novosad

Slovenský lekár pracujúci doma aj vo Švédsku píše dojímavý list: Švédi nemajú žiadne plné nemocnice, prosím, zaočkujte sa

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Tento lekár riskuje svoje zdravie, aby zachraňoval ľudí, ktorých ničí silný zápal pľúc spôsobený koronavírusom.

Lekár Milan Kulkovský sa počas posledných mesiacov stal jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. Na svojej facebookovej stránke pravidelne informuje o situácii v nemocnici v Považskej Bystrici, ale tentoraz zverejnil otvorený list lekára pôsobiaceho striedavo na Slovensku aj vo Švédsku. Rozdiel medzi týmito krajinami je podľa neho značný.

„Som lekár so špecializáciou v odbore anestéziológia a intenzívna medicína, mám 25-ročnú prax, pracujem striedavo na Slovensku a vo Švédsku. V oboch krajinách pracujem vo väčších okresných nemocniciach. Vo Švédsku nemáme v celej nemocnici žiadneho pacienta s ochorením na covid. Iba občas sú tam jeden-dvaja ľahší pacienti... Vo Švédsku je omnoho väčšia preočkovanosť obyvateľstva ako u nás,“ píše lekár v úvode listu.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Na Slovensku sa lekár podľa vlastných slov každý deň stretáva s pacientmi s ťažkým zápalom pľúc, ktorí vyžadujú kyslíkové masky aj vysokovýkonné prístroje. Ak tieto prístroje nestačia, na rad musí prísť pľúcna ventilácia a uspanie. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

„Žiaľ, tu i napriek maximálnej profesionálnej starostlivosti o pacienta v umelom spánku a na umelej ventilácii pľúc sa covidový zápal pľúc ďalej zhoršuje a väčšina pacientov nám po niekoľkých dňoch až týždňoch zomiera,“ píše lekár v liste. Čo mala väčšina týchto zomierajúcich pacientov spoločné? Neboli zaočkovaní a doplatili na to svojím životom.

„Takmer všetci títo pacienti, u ktorých sa takto veľmi rozšíril zápal pľúc, boli NEZAOČKOVANÍ. Počas celej tejto jesennej pandemickej vlny nám v nemocnici už zomrelo niekoľko desiatok nezaočkovaných pacientov vo veku 50 a viac rokov, niektorí z nich boli dovtedy úplne zdraví. Zomreli tiež dvaja pacienti, ktorí boli zaočkovaní, z nich jeden bol osemdesiatnik a druhá ťažko chorá onkologická pacientka, sedemdesiatnička,“ konštatuje lekár a všetkých obyvateľov Slovenska vyzýva, aby sa dali zaočkovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia