Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. novembra 2021, 18:32
Čas čítania 8:06
Daniel Mikolášik

Kanyeho dvorný dizajnér, ktorému sa podarilo dostať ulicu na módne prehliadky v Paríži. Kto bol Virgil Abloh?

Kanyeho dvorný dizajnér, ktorému sa podarilo dostať ulicu na módne prehliadky v Paríži. Kto bol Virgil Abloh?
Zdroj: AP Photo/Thibault Camus
MÓDA OFF-WHITE™ VIRGIL ABLOH
Uložiť Uložené

Toto je TOP 10 momentov kariéry jedného z najvýznamnejších dizajnérov 21. storočia. Odpočívaj v pokoji, Virgil.

Módny svet v nedeľu šokovala tragická udalosť. Rodina ghansko-amerického návrhára Virgila Abloha totiž oznámila, že vo veku 41 rokov zomrel. Viac ako dva roky trpel zriedkavou agresívnou formou rakoviny. Boj s ťažkou chorobou držal po celý čas v tajnosti.

Časopis Time označil v roku 2018 Virgila Abloha za jedného zo sto najvplyvnejších osobností na svete. Práve v tom čase sa začala jeho spolupráca so spoločnosťou LVMH, pod ktorú patrí aj Louis Vuitton, kde zastával pozíciu kreatívneho riaditeľa. Zostala po ňom jedinečná tvorba a splnený sen o pouličnej móde na najprestížnejších mólach v Paríži.

Virgil Abloh
Zdroj: Wikimedia/Myles Kalus Anak Jihem

Od dídžeja na stredoškolských večierkoch až po Tomorrowland

Charakteristické boli pre Virgila najmä jeho všestrannosť a multitalent. Takmer všetko, čoho sa dotkol, premenil na zlato. Kreatívne sa činil azda v každom druhu umenia; či už išlo o módu, architektúru, grafiku, maliarstvo alebo hudbu.

V roku 1998, čerstvo po dosiahnutí dospelosti, sa vrhol na dídžejstvo, ktoré ho sprevádzalo aj dlhé roky po tom, čo už bol zabehnutý v módnej brandži ako návrhár.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @virgilabloh

Ako dídžej začal hrávať na stredoškolských večierkoch. Jeho inšpiráciou boli v tom čase A-Trak, Benji B a Gilles Peterson, prezradil v rozhovore pre The Guardian. V rámci svojej hudobnej kariéry si vytvoril pseudonym Flat White, pod ktorým vystupoval na rôznych festivaloch, módnych večierkoch či rapových koncertoch.

Odporúčané
Slovenka Silvia žije v Paríži a oblieka raperov: Separovi som šila top, do vintage shopu, kde pracujem, prišla aj Natalie Portman Slovenka Silvia žije v Paríži a oblieka raperov: Separovi som šila top, do vintage shopu, kde pracujem, prišla aj Natalie Portman 30. novembra 2023, 14:30

Hrával v známych nočných kluboch v Londýne, Las Vegas či na Ibize. Dokonca mal neraz na starosti aj otváracie sety na koncertoch Travisa Scotta a v roku 2019 mal vlastnú šou na Tomorrowlande.

 

Kanyeho dvorný dizajnér

V roku 2002 Virgil absolvoval bakalársky stupeň štúdia v odbore stavebné inžinierstvo na University of Wisconsin-Madison, po ktorom prešiel na štúdium architektúry v Illinois. Práve preto, že módu neštudoval, získal na tento druh tvorby unikátny pohľad, ktorým sa tak preslávil.

Od samého začiatku mal vysoké ambície. Ako píše Vogue, v deň promócií si dohodol stretnutie s vtedajším manažérom Kanyeho Westa Johnom Monopolym, na ktorého spravil veľmi dobrý dojem a ten ho okamžite najal do Yeezyho tímu. Začínal ako kreatívny konzultant, ktorý zabezpečoval merchandising k turné, vizuálne stránky albumov či scénografiu koncertov.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kanaye Kayshawn Poteat (@poteatbreezykanaye88)

Neskôr sa stal dvorným módnym poradcom Kanyeho Westa a v roku 2010 aj riaditeľom jeho kreatívneho domu DONDA. S Yeezym, ktorý bol tiež rodák z Chicaga, spolupracoval 10 rokov. Bol to jeden z najväčších zlomov vo Virgilovej kariére.

Odporúčané
10 najlepších high fashion siluet tenisiek. Vychutnaj si model Louis Vuitton za tisícku aj extravagantné Balenciagy   10 najlepších high fashion siluet tenisiek. Vychutnaj si model Louis Vuitton za tisícku aj extravagantné Balenciagy 12. apríla 2023, 11:00

Práve vďaka dobrému vzťahu s Kanyem, jeho silnej podpore a zázemiu sa mu napokon podarilo uspieť aj na svojej sólovej dráhe módneho dizajnéra a zakladateľa vlastných značiek Pyrex Vision a neskôr aj Off-White.

Virgil Abloh
Zdroj: TASR/AP

Počas stáže vo Fendi nosil dizajnérom kávu

Prvý živý kontakt Virgila s elitnou módou nastal v roku 2009, keď spoločne s Kanyem nastúpili na niekoľkomesačnú stáž v prestížnom talianskom módnom dome Fendi v Ríme. Chceli sa totiž dostať čo najbližšie k základom módneho biznisu a pochopiť jednotlivé kreatívne procesy priamo zo zákulisia.

Nešlo však o žiadnu závideniahodnú stáž. Mesačne totiž zarábali 500 dolárov a väčšinu času slúžili dizajnérom vo Fendi len ako poskokovia, píše NSS Mag. Keď niekto z kreatívneho tímu potreboval niečo prefotiť alebo dostal chuť na kávu, práve vtedy sa mohli realizovať dvaja stážisti z Chicaga, z ktorých sa neskôr stali kreatívny riaditeľ Louis Vuitton a 21-násobný držiteľ prestížnej ceny Grammy.

V tomto období vznikla aj ikonická fotka z parížskeho fashion weeku počas prehliadky Comme des Garçons, na ktorej Kanye pózuje v kožených rukaviciach a s kufríkom Goyard v strede a Virgil napravo v modrej veste Moncler a v žltých teniskách. Okrem nich sa na zábere plného krikľavých odtieňov nachádzajú aj Don C, Taz Arnold, Chris Julian a Fonzworth Bentley.

„Som optimista. Verím, že umenie a dobrý charakter dokážu zmeniť svet. Odmietam veriť opaku. Tá fotka pre mňa znamená, že nemožné je možné. Nemyslel som si, že budem raz šéfovať v Louis Vuitton, ale vtedy som pochopil, že je to možné,“ povedal pre Complex s odstupom času na margo ikonickej fotky v roku 2019.

Odporúčané
Shmejdy: Máme tenisky aj za 80 000 €. Slováci majú peniaze na luxusné oblečenie, ale je to hlavne o emócii (Rozhovor) Shmejdy: Máme tenisky aj za 80 000 €. Slováci majú peniaze na luxusné oblečenie, ale je to hlavne o emócii (Rozhovor) 26. decembra 2022, 9:30

Netradičné outfity na fotke spôsobili rozruch. Po jej zverejnení zosmiešňovali Kanyeho dokonca aj v epizóde South Park. V tom čase Virgil a Ye spolupracovali aj so značkou Louis Vuitton na výrobe Kanyeho tenisiek, ktoré sa dnes predávajú aj za viac ako 30 000 eur.

Tenisky v spolupráci Louis Vuitton x Kanye West z roku 2009.
Tenisky v spolupráci Louis Vuitton x Kanye West z roku 2009. Zdroj: StockX

Pyrex Vision ako vydarený experiment

V roku 2012 Virgil predstavil v New Yorku svoju prvú oficiálnu značku s názvom Pyrex Vision. Prvými modelmi boli prerobené flanelové košele Ralph Lauren s veľkým nápisom Pyrex a číslom 23, ktoré bolo poctou Michaelovi Jordanovi. Značka si za krátky čas získala veľkú obľubu medzi streetwearovými nadšencami.

Nosili ju mnohé celosvetovo známe celebrity ako ASAP Rocky, Rihanna, Kanye West či Kim Kardashian. Pre Pyrex boli typické monochromatické farebné kombinácie a čierno-biele potlače s číslami či veľkými nápismi, ktoré v tom čase formovali streetwearovú módu na celom svete.

A$AP Rocky
Zdroj: Youtube (LIVELOVEASAPVEVO)

Po veľkom rozruchu sa Pyrexom inšpirovali aj mnohé fast fashion reťazce, ktoré sa snažili tieto na prvý pohľad gýčové, no jedinečné a v tom čase veľmi obľúbené dizajny kopírovať. Jeden z hlavných impulzov na založenie Pyrex Vision mu priniesol práve Ralph Lauren, ktorý koncom roku 2012 rušil svoju divíziu Rugby, ktorá ponúkala klasické sportswearové modely s americkým nádychom.

Odporúčané
Basketbalové tenisky od značky Louis Vuitton sú v predaji za 1 200 eur. Navrhol ich Virgil Abloh Basketbalové tenisky od značky Louis Vuitton sú v predaji za 1 200 eur. Navrhol ich Virgil Abloh 22. júla 2022, 18:30

Virgil obehol predajne Rugby po celej krajine a vykúpil všetky flanelové košele, ktorých cena bola na úrovni 40 dolárov. Virgil ich prerobil, predával za 550 a zákazníci sa za nimi išli pretrhnúť.

 
Vtedajší názov značky Pyrex však musel pre rovnomennú firmu vyrábajúcu varné nádoby zo skla zmeniť. Virgil zrušenie značky zdôvodňoval tým, že ju nechcel použiť ako komerčný podnik, ale len ako umelecký experiment.

Pyrex Vision košele
Zdroj: Pyrex Vision

Off-White prišiel s ulicou na módne prehliadky v Paríži

V roku 2013 prišiel s ešte prelomovejšou značkou s názvom Off-White ako pokračovanie projektu Pyrex Vision. Vzorec jednoduchých a najmä výrazných motívov stále fungoval a Virgil ho tak v prípade svojej novej kolekcie len posunul na vyššiu úroveň.

V rámci Off-White kombinoval streetwear, luxus, umenie, hudbu a cestovanie. Názov značky podľa jeho slov definoval „sivú oblasť medzi čiernou a bielou, čo je farba Off-White“, vysvetľuje Vogue.

Off-White
Zdroj: Unsplash (Korie Cull)

Z obdĺžnikov a zo štvorcov vyplnených diagonálnym pruhovaním, veľkého nápisu WHITE a štvorcípej šípky sa takmer okamžite stali ikonické vzory. Meno značky v preklade znamená niečo ako „čisté maliarske plátno“, ktoré podľa Virgila lepšie vyjadrovalo cieľ značky.

Odporúčané
Virgil Abloh s kolektívom Been Trill vymenili mixážne pulty za krajčírsky meter a ovládli módny priemysel Virgil Abloh s kolektívom Been Trill vymenili mixážne pulty za krajčírsky meter a ovládli módny priemysel 10. februára 2022, 8:30

Virgil v tomto prípade dbal už aj na kvalitnejšiu výrobu. Off-White modely si dával šiť v Taliansku a od základu si ich navrhoval sám, na rozdiel od predošlého Pyrexu, v rámci ktorého ponúkal len cudzie veci s lacným printom. 

Tvrdil o sebe, že je teoretik a filozof v téme luxusu, najmä pre mladú generáciu. Preto sa vraj snažil transformovať na prvý pohľad pouličnú značku do luxusného módneho domu. Už v roku 2014 sa mu podarilo uviesť na trh aj dámsky rad a následne sa predstaviť na prestížnom týždni módy v Paríži, pripomína CNA Lifestyle.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Off-White™ (@off____white)

Spolupráca s Nike a jej tisícové modely

V roku 2017 prišla jedna z najexkluzívnejších spoluprác v rámci sveta tenisiek. Virgil a spoločnosť Nike sa spojili a vytvorili dizajnový projekt s názvom „The Ten“, v rámci ktorého predstavili desať známych modelov Nike zrekonštruovaných podľa vízie samotného Abloha.

Upravené modely rozdelili do dvoch tém. Päť modelov ukázali v rámci radu „Revealing“, ktoré mali zvýrazniť surovosť a ručnú výrobu tenisiek. Išlo o modely Air Jordan 1, Nike Air Max 90, Nike Air Presto, Nike Air VaporMax a Nike Blazer Mid.

Nike x Off-White The Ten
Zdroj: Nike x Off-White

Druhú tému s názvom „Ghosting“ navrhli s priesvitným vrškom a s myšlienkou zjednoteného odhalenia prostredníctvom rovnakého materiálu. Išlo o modely Nike Zoom Fly SP, Nike Air Force 1 Low, Nike React Hyperdunk 2017, Converse Chuck Taylor a Nike Air Max 97. 

Odporúčané
Objav zimné trendy: úvod roka 2022 ovládli mužské novinky z dielní značiek Prada, Louis Vuitton či Kenzo Objav zimné trendy: úvod roka 2022 ovládli mužské novinky z dielní značiek Prada, Louis Vuitton či Kenzo 23. januára 2022, 15:30

Ide o jednu z najúspešnejších kolekcií sveta, pričom jednotlivé tenisky z The Ten sa predávajú za tisícky eur. Najžiadanejším je model Air Jordan 1 vo farbe Chicago, ktorý sa v niektorých veľkostiach po jeho smrti predáva aj za 145 000 eur.

StockX
Zdroj: StockX

V Louis Vuitton sa mu podarilo prepojiť streetwear s vysokou módou

V roku 2018 prišiel nečakaný zlom. 25. marca sa totiž stal umeleckým riaditeľom pánskeho oddelenia v Louis Vuitton. „Je pre mňa cťou prijať túto pozíciu. Zistil som, že dedičstvo a kreatívna integrita módneho domu sú kľúčovou inšpiráciou, a budem sa snažiť na ne odkazovať a zároveň vytvárať paralely s modernou dobou,“ povedal po tom, čo ho vymenovali do tejto funkcie.

Bol to v rámci high fashion priemyslu významný krok. Išlo totiž o prvého človeka afrického pôvodu, ktorý viedol pánske oddelenie v Louis Vuitton, a tiež bol jedným z prvých predstaviteľov streetwearu, ktorý sa dostal do vysokej pozície módneho domu.

Jeho viac ako trojročné pôsobenie v štruktúrach Louis Vuitton prinieslo značke úspešné obdobie sprevádzané pozitívnymi, až revolučnými zmenami a mnohými signatúrnymi kolekciami, ktoré prepájajú streetwear s elitnou módou. Virgilov sen o prepojení týchto dvoch na prvý pohľad odlišných svetov sa po rokoch driny a dokazovania osobných kvalít skutočne naplnil.

Louis VuittonVirgil Abloh
Zdroj: Louis Vuitton

Slzy a vrúcne objatia s Kanyem po prvej prehliadke LV

Jeden z veľmi silných momentov prišiel s jeho debutovou prehliadkou kolekcie jar/leto 2019 v júni 2018. Tá bola v Paríži počas Fashion Weeku a rozhodne navždy zostane v mnohých smeroch nezabudnuteľná.

Odporúčané
Odkaz Virgila Abloha bude v módnom dome Louis Vuitton navždy. Sleduj kolekciu na obdobie jeseň/zima 2022 Odkaz Virgila Abloha bude v módnom dome Louis Vuitton navždy. Sleduj kolekciu na obdobie jeseň/zima 2022 20. januára 2022, 18:30

Jedným z najväčších a najsilnejších okamihov celej prehliadky bol práve jej záver, keď sa na móle ukázal Virgil a všetci hostia ho obdarili neobyčajnými ováciami a potleskom. Napokon návrhár prišiel k svojmu dlhoročnému priateľovi Kanyemu a dojatý ho objal. Dlhé a emotívne gesto sprevádzali slzy a celý moment si získal pozornosť mnohých fanúšikov a médií.

Kanye sa totiž do veľkej miery zaslúžil o Virgilov úspech. To, že ho videl po rokoch vo vedení jedného z najprestížnejších módnych domov, akým je Louis Vuitton, bol pre rapera určite úžasný zážitok. Po oznámení Virgilovej smrti mnohí ľudia na sociálnych sieťach zdieľali práve toto video, ktorým si uctili jeho pamiatku.



Najznámejšie hudobné albumy sveta nesú jeho grafiku

Je pravdepodobné, že mnohí, ktorí Virgila Abloha do jeho smrti ani nepoznali, sa minimálne raz za život stretli aspoň s niektorým jeho umeleckým dielom. Ak nie priamo s módnou tvorbou, tak aspoň s tou grafickou. Ghansko-americký dizajnér totiž stojí za vizuálnou stránkou mnohých najznámejších hudobných albumov sveta.

Keďže mal najbližšie k hiphopovej kultúre, najčastejšie pracoval na coveroch práve rapovým interpretom. Grafiku robil napríklad Kanyemu Westovi a jeho albumom 808s & Heartbreak, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Yeezus či jeho spoločnému albumu s Jay Z-m Watch the Throne.

Okrem jeho blízkemu Kanyemu však robil cover aj raperom ako Lil Uzi Vert na albume Luv Is Rage 2, ASAP Rocky a jeho albumu Long.Live.A$AP, Pop Smoke a jeho Shoot for the Stars Aim for the Moon, Big Sean – Dark Sky Paradise či Kid Cudi a jeho WZRD.

Spolupráce s Ikeou, Mercedesom či s Evian

Virgil mal na konte aj spolupráce mimo módnej či hudobnej scény. Za zmienku stojí napríklad netradičná kolekcia s nábytkovým gigantom IKEA označená švédskym názvom MARKERAD. Tá obsahovala rad nábytku a bytových doplnkov s rozpoznateľnými prvkami a označeniami, vrátane tradičných citátov s úvodzovkami, produktových kódovaní či katalógových dátumov.

Odporúčané
Značka Off-White™ predstavuje debutovú kolekciu slnečných okuliarov, s ktorými ovládneš tohtoročné leto  Značka Off-White™ predstavuje debutovú kolekciu slnečných okuliarov, s ktorými ovládneš tohtoročné leto 27. mája 2021, 20:33

V limitovanej kolekcii sa nachádzali napríklad ručne tkaný červený koberec s komickým nápisom „BLUE“ či modrý koberec perzského štýlu s veľkým ironickým nápisom „KEEP OFF“. Medzi produktmi boli aj nástenné hodiny, nedokončený obraz s nápisom „LOADING“ či trojuholníkový držiak, ktorý má viacúčelovú funkciu. Dá sa použiť ako zábrana k dverám, no aj ako estetický prvok s funkciou podložky pod stoličku. 

IKEAVirgil Abloh
Zdroj: IKEA

Virgil minulý rok spojil svoje kreatívne cítenie so zručnosťami šéfa dizajnu v Mercedese Gordena Wagenera. Spoločne premenili ikonický Mercedes G na bizarný pretekársky koncept. 

Zmenšenú repliku vozidla vydražili a výťažok z predaja putoval na podporu umelcov. Samotné vozidlo v životnej veľkosti zostáva nepojazdné. Abloh s Wagenerom sa pritom vyhrali so všetkými detailmi v interiéri aj exteriéri.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Complex Style (@complexstyle)

Nečakaná bola aj spolupráca s firmou Evian, ktorá balí neperlivú vodu. Firma mu okrem spolupráce rovno ponúkla pozíciu kreatívneho poradcu pre udržateľné inovácie. Jedným z prvých výsledkov jeho práce sa stala séria minerálnej neperlivej vody Evian v sklenených fľašiach s dreveným vrchnákom, s nápisom „RAINBOW INSIDE“ a cenovkou 50 €.

Domov
Zdieľať
Diskusia