Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 18:36
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer TASR

Štát chce identifikovať ľudí, ktorí prišli z rizikových krajín. Obáva sa šírenia omikronu

Štát chce identifikovať ľudí, ktorí prišli z rizikových krajín. Obáva sa šírenia omikronu
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Cieľom je izolácia potenciálne nakazených a odobratie vzoriek

V Európe už niekoľko dní registrujeme zvýšené riziko výskytu nového variantu koronavírusu omikron. Len od dnešnej polnoci budú na Slovensku prerušené letecké spojenia s mnohými krajinami z juhu Afriky. To však nie je všetko.

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s úradom verejného zdravotníctva len pred malou chvíľou informovalo o zámere identifikovať ľudí, čo nedávno rizikové krajiny navštívili.

Hovorkyňa ministerstvo zdravotníctva Zuzana Eliášová uvádza, že „cieľom identifikácie osôb je ich následná domáca karanténa, sekvenovanie vzoriek, čím sa zamedzí prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu."

Dopĺňa, že ide konkrétne o Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely.

Hovorkyňa informovala, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) spolu s odborníkmi situáciu veľmi pozorne sleduje a „je v intenzívnom kontakte s hlavným hygienikom, rovnako tak aj so svojimi kolegami z vládneho kabinetu“.

Odporúčané
AKTUÁLNE: Česko preveruje prvý prípad extrémne nákazliveho variantu omikron. Žena priletela z Afriky AKTUÁLNE: Česko preveruje prvý prípad extrémne nákazliveho variantu omikron. Žena priletela z Afriky 27. novembra 2021, 12:30

WHO včera oznámila, že omikron má mnoho mutácií, pričom niektoré vzbudzujú oprávnené obavy. Prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.


Ešte včera sa prvý prípad objavil aj v Európe, a to konkrétne v Belgicku. V sobotu oznámilo dva pravdepodobné prípady aj Česko a prvý predpokladaný prípad hlásilo aj Nemecko. V oboch krajinách však tieto podozrenia musia ešte potvrdiť testy. Len dnes podvečer o prvých prípadoch na svojom území informovala aj Veľká Británia.

Domov
Zdieľať
Diskusia