Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 12:30
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Česko preveruje prvý prípad extrémne nákazliveho variantu omikron. Žena priletela z Afriky

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Laboratóriá vírus údajne zachytili u ženy z Liberca, ktorá sa vrátila z Namíbie. Čaká na tretí výsledok testu, hygienici pracujú na trasovaní všetkých jej kontaktov.

Do Česka sa vrátila žena, ktorá priletela z Namíbie. Mala pozitívny test na koronavírus, podľa portálu ČT24  však v jej vzorke objavili novú mutáciu omikron, ktorú momentálne WHO preveruje ako zatiaľ najnebezpečnejšiu zo všetkých. 

Nový variant B.1.1.529 sa objavil vo viacerých regiónoch južnej Afriky. Ako prví ho vďaka rozsiahlemu sekvenovaniu identifikovali vedci v Botswane, ktorí sa o svoje dáta rýchlo podelili s výskumníkmi a úradmi v Juhoafrickej republike.

„Tento variant nás prekvapil, pretože spravil veľký evolučný skok a obsahuje viac mutácií, ako sme očakávali,“ uviedol profesor z Centra pre epidemickú odozvu a inovácie Tulio de Oliveira.

Odchádzajúci premiér Andrej Babiš na Twitteri korigoval informácie médií a dodal, že momentálne pracujú na trasovaní všetkých kontaktov.

„Dobrá správa je, že táto pani je očkovaná, má ľahký priebeh a výsledok sekvenačného testu bude zajtra. Médiá budeme, samozrejme, informovať,“ dodal Andrej Babiš. 

Prvé podozrenie hlási aj Nemecko. Na Twitteri o tom dnes informoval minister sociálnych vecí Kai Klose.

Domov
Zdieľať
Diskusia