Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 10:37
Lukáš Čelka

Melešovci Sobík a Koník: Na akciách sa k nám občas pridá Žiak. Občiansky tribunál preto konšpiruje, že nás platí SaS (Rozhovor)

REFRESHER PROTESTY
Uložiť Uložené

Výjazdy na akcie berú ako poslanie. Chcú tak bojovať proti hoaxom a polopravdám.

Na slovenskom Youtube sú čoraz populárnejšie kanály Ovčiansky tribunál a Kandeláber austrálsky, na ktorých nájdeš trefné zostrihy z protestov proti vláde, vakcíne či pandémii. Na väčšine z nich sa objavujú aj tzv. „melešovci“, mladí bojovníci proti konšpiračným skupinám, akou je napríklad Občiansky tribunál. Títo maskovaní ľudia neraz argumentačne prebijú protestujúcich, a ako nám sami prezradili, „nastavujú im zrkadlo“.

Refresheru sa podarilo urobiť exkluzívny rozhovor s dvoma z nich – so Sobíkom a s Koníkom, ktorí nám prezradili, aký vzťah majú s členmi Občianskeho tribunálu, čo sa deje, keď sa vypnú kamery, a či na nich niekedy zaútočili aj fyzicky. Prezradili nám, prečo Ferko hasič opustil tribunál, za čo je údajne vedené trestné konanie proti Jozefovi Klányimu, ale i to, aký vzťah majú s poslancom Miroslavom Žiakom.

Všetci vás poznajú ako „melešovcov“. Ako vzniklo toto pomenovanie a čo znamená?

Sobík: „Meleš“ je pojem, ktorý paradoxne rozšírili členovia Občianskeho tribunálu. Pred niekoľkými rokmi ich chodila do skupiny na sociálnej sieti konfrontovať istá osoba, ktorá vystupovala pod menom Ján Meleš. Bežne s nimi diskutovala, vyvracala im hoaxy, ktoré šírili, a dokonca im občas zavolala aj do relácie.

Občiansky tribunál nás dokonca už aj priamo pochválil, že vďaka nám ich pozná celkom široká verejnosť.

Po čase ich to nahnevalo, a tak s ňou prestali komunikovať, ale každého človeka, ktorý ich konfrontuje, či už osobne, alebo na sociálnej sieti, označujú za Meleša, i keď so spomínanou osobou nemá nič spoločné.

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

Chodíte za Občianskym tribunálom na veľa ich akcií. Ako fungujete? Klányi zverejní na Facebooku, že niekde budú protestovať, a vy sa viacerí zmobilizujete a dohodnete, že tam idete?

Koník: Napíšeme si, a kto má čas, ten ide.

Sobík: Primárne je to nejaká zábava, z ktorej sa neskôr stalo aj poslanie bojovať proti hoaxom a konšpiráciám. Nemáme však žiadne hierarchie alebo organizáciu. V poslednom čase sa k nám už začínajú pridávať aj fanúšikovia, čo nás veľmi teší.

Koľko vás zhruba je?

Sobík: Je nás zopár. V podstate niekoľko desiatok, ale tých aktívnych, ktorých je pravidelne vidieť v teréne, je do desať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106716 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Ferko hasič opustil Občiansky tribunál.
  • Či má Milan Laurinec koronavírus, a preto nebol na protestoch 17. novembra.
  • Aké trestné konanie je vedené proti Klányimu a či melešovci na neho podali nejaké trestné oznámenie za fyzický útok.
  • Ako dopadla potýčka medzi Klányim a melešovcami 17. novembra, keď mu nastriekali do očí slzotvorný plyn.
  • Aký má vzťah s melešovcami poslanec Miroslav Žiak.
Domov
Zdieľať
Diskusia