Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 5:37
Viktor Kniš

Lekári bijú na poplach, zdravotníctvo na Slovensku môže skolabovať. Antivaxeri plnia nemocnice a potom sa sťažujú a vyhrážajú

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Ak to takto pôjde ďalej, čoskoro nebude žiadna z nemocníc na Slovensku poskytovať inú ako covidovú zdravotnú starostlivosť. Odkladajú sa už aj dôležité operácie ľudí, ktorí sú v zlom stave.

Matúš z Bratislavy mal vopred plánovanú operáciu pruhu. Pár dní pred zákrokom mu povedali, že operáciu odkladajú na neurčito. Dôvod? Majú plno, a kým mu nič netrčí z brucha, vraj nech radšej nechodí. 

„Zavolať mi zabudli. Keď som prišiel na predoperačné vyšetrenie, oznámili mi, že vedenie nemocnice zrušilo všetky operácie,“ hovorí tridsaťročný Matúš.

Jeho stav nie je akútny, avšak z rozhovoru s chirurgičkou mu vyplynulo, že operácie rušia takmer všetkým, ktorým priamo nejde o život. „Povedala mi, že termíny zrušili aj ľuďom s brušnou stenou poškodenou natoľko, že im ‚niečo trčí z brucha‘. Ak sa môj stav zhorší, pozrú sa vraj na mňa v ambulancii,“ dodáva. Refresheru zároveň viacero ľudí napísalo, že im pre odložené operácie zomreli príbuzní. 

Podľa Mateja Mišíka z Inštitútu zdravotníckych analýz sme ešte ďaleko od vrcholu tretej vlny, vrcholiť vraj bude počas Vianoc. Nemocnice najväčší nápor ešte len čaká, hospitalizovaných pribudnú po rekordnom počte PCR testov ešte tisícky. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo čaká naše zdravotníctvo v nasledujúcich mesiacoch.
  • Ktoré nemocnice sú na tom momentálne najhoršie.
  • Prečo sú Hegerove nové opatrenia slabé. 
  • Ako sa zdravotníkom vyhrážajú.
  • Prečo sa Slovensko za pár mesiacov dostalo od tlieskania na balkónoch po opľúvanie zdravotníkov.
  • Kto je za povinné očkovanie dôchodcov.
Peter Sabaka
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Sme unavení, väčšina pacientov tu nemusela byť

Infektológ Peter Sabaka priznáva, že v porovnaní s vrcholom druhej vlny sú on aj jeho kolegovia oveľa viac unavení. Rozdielov vidí viac. 

„Uvedomujeme si, že väčšina pacientov na našej klinike nemusela byť v nemocnici a nemuseli by bojovať o život, ak by sa dali zaočkovať, čo je emočne veľmi vyčerpávajúce,“ hovorí bratislavský lekár z prvej línie. Aj on sa stretáva s pacientmi, ktorí až na „smrteľnej posteli“ ľutujú, že verili konšpiráciám.

Odporúčané
Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár 6. februára 2024, 9:30

Dnes majú kapacity v Univerzitnej nemocnici Bratislava takmer plné, červených reprofilizovaných lôžok budú musieť čoskoro zriadiť viac, ako plánovali. To zároveň znamená menej zdravotnej starostlivosti pre necovidových pacientov. 

Problém nemajú len s posteľami, ale aj so zdravotným personálom a s odborníkmi.

„Limitujúci faktor sú zväčša lôžka na oddeleniach a klinikách anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ich počet je obmedzený počtom sestier a lekárov, ktorých je dlhodobo nedostatok. Ak dôjde k reprofilizácii väčšieho množstva lôžok na klinikách, musí dôjsť aj k obmedzovaniu operačných zákrokov, keďže anestéziológovia sú zaneprázdnení starostlivosťou o covidových pacientov,“ vysvetľuje Sabaka. 

Nemocnice, ktoré už avizovali preplnené kapacity:

  • Lôžka pre pacientov s umelou pľúcnou ventiláciou sú v nemocniciach v Žilinskom samosprávnom kraji naplnené na 100 percent. Celková kapacita lôžok je naplnená na viac ako 80 percent. Nemocnice už dva týždne presúvajú kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska.
  • Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove od utorka obmedzila poskytovanie zdravotnej starostlivosti na akútnu a neodkladnú. 
  • Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach od minulého týždňa pozastavila plánované operácie a plánované hospitalizácie na všetkých klinikách a oddeleniach na pracovisku na Rastislavovej ulici.
  • Všetky lôžkové oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši budú poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a to až do odvolania.
  • Vedenie Nemocnice Agel Košice-Šaca informovalo, že z dôvodu zabezpečenia chodu covidového oddelenia sa s platnosťou od piatka uzatvára klinika liečebnej rehabilitácie a v prevádzke zostane len jej ambulantná zložka.
  • Ľubovnianska nemocnica pozastavila plánované operačné výkony na chirurgickom a gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Naďalej ostáva zachovaná neodkladná (urgentná) starostlivosť.

Ak sa nestane zázrak, budeme mať veľký problém

Okrem očkovania nepomôže nič, hovorí Sabaka. Aj keď vyjadrenia o prípadnom kolapse nemocníc necháva skôr na analytikov, neočakáva, že sa podarí zvýšiť úroveň zaočkovanosti na minimálne 75 percent, čo je hranica, kedy by sa dalo hovoriť o dostatočnej kolektívnej imunite.

Odporúčané
Zuby z Turecka by som neriskoval, na Slovensku máme moderné technológie ako v USA, tvrdí odborník Zuby z Turecka by som neriskoval, na Slovensku máme moderné technológie ako v USA, tvrdí odborník 8. septembra 2023, 14:00

Portugalsko, Španielsko, Dánsko, Nórsko, Taliansko, Malta a ďalšie krajiny Európy sú dôkazom, že 75-percentná hranica zaočkovanosti na tretiu vlnu stačí, krajiny pritom majú minimum obetí a skoro žiadne opatrenia. „My sme si zvolili cestu k vlastnej porážke,“ dodáva infektológ Sabaka. 

Spolu s primárom interného oddelenia NsP Považská Bystrica Milanom Kulkovským sú autormi veľkej verejnej výzvy, ktorú podporilo viac ako 1 300 zdravotníkov vrátane ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105956 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké hrozby už primár Milan Kulkovský zažil od antivaxerov.
  • Prečo sú nové Hegerove opatrenia nedostatočné.
  • Prečo nie je vylúčené, že zdravotný systém skolabuje.
  • Ako zasahuje už aj prezidentka.
  • Prečo zatiaľ nebude lockdown.
  • Kto je za povinné očkovanie dôchodcov.
Domov
Zdieľať
Diskusia