Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2021, 13:05
Čas čítania 0:41
Adam Novosad TASR

Až 2 500 slovenských lekárov je pripravených okamžite podať výpoveď, lebo zdravotníctvo je podľa nich v zúfalom stave

NEWS NEMOCNICA ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

V slovenskom zdravotníctve vrie konflikt medzi vládou a lekármi.

Situácia v slovenskom zdravotníctve je taká kritická, že je viac ako 2 500 lekárov pripravených podať výpoveď, ak sa nič nezlepší. Až 2 511 lekárov z fakultných, univerzitných aj okresných nemocníc podpísalo deklaráciu o pripravenosti na výpovede zo služieb.

„Máme nadpolovičnú väčšinu nemocničných lekárov, ktorí nevidia dôvod dobrovoľne súhlasiť s nadlimitnou nadčasovou prácou, lebo nie lekári, ale systém opustil pacienta,“ oznámil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Nadčasová práca je podľa Visolajského základom aktuálneho fungovania celého zdravotníctva, ale lekári viac odmietajú akceptovať rozklad zdravotníctva a zhoršujúce sa podmienky pre pacientov, keď nevidia konkrétne kroky zo strany vlády na vyriešenie situácie.

Odborári tvrdia, že zdravotníctvo melie z posledného a ak nepríde k žiadnym zmenám, tak verejnosti ukážu „v plnej nahote“, ako musia lekári dobrovoľne súhlasiť s nadčasovou prácou, bez ktorej chod nemocníc nie je možný.

Odporúčané
Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár 6. februára 2024, 9:30

„Časový limit vláde a ministerstvu nedávame my, ale systém, ktorý prestáva fungovať. Vedelo sa, že príde ďalšia vlna pandémie, i to, že z nemocníc odchádzajú sestry i lekári. Čo štát spravil pre to, aby sa tak nestalo?“ uzavrel Visolajský.

Domov
Zdieľať
Diskusia