Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2021, 9:44
Čas čítania 1:09
Martin Adam Pavlík

Americký inžinier čelí obvineniu zo špionáže. Informácie o nukleárnych ponorkách chcel vyniesť v sendviči s arašidovým maslom

Americký inžinier čelí obvineniu zo špionáže. Informácie o nukleárnych ponorkách chcel vyniesť v sendviči s arašidovým maslom
Zdroj: Getty Images/Smith Collection/Gado
NEWS AMERICKÉ NÁMORNÍCTVO FBI ŠPIONÁŽ
Uložiť Uložené

Jonathan Toebbe pracoval pre americkú vládu od roku 2012, pričom držal prísne tajné bezpečnostné previerky a špecializoval sa na námorný jadrový pohon.

Ako uvádza CNBC, podľa ministerstva spravodlivosti 42-ročného Toebbeho zatkli v sobotu v Západnej Virgínii spolu s jeho 45-ročnou manželkou Dianou po tom, ako umiestnil pamäťovú kartu s tajnými informáciami do vopred dohodnutej mŕtvej schránky v Jefferson County.

V trestnom oznámení obsahujúcom obvinenia zo špionáže voči Jonathanovi Toebbemu vláda uviedla, že námorný inžinier amerického námorníctva s prístupom k vojenským tajomstvám odovzdal prísne tajné informácie o konštrukcii amerických ponoriek triedy Virginia poháňaných jadrovou energiou. Obvinený porušil zákon o atómovej energii, ktorý obmedzuje zverejňovanie informácií týkajúcich sa atómových zbraní alebo jadrového materiálu.

Domov
Zdieľať
Diskusia