Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2021, 10:45
Čas čítania 1:38
Daniel Mikolášik TASR

Poznáme víťazov Národnej ceny za dizajn 2021: uspeli šperky z odpadu aj látky z kresieb detí z Luníka IX

KULTÚRA DIZAJN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V Roku slovenského dizajnu odovzdali spolu 12 cien a 6 špeciálnych uznaní.

V poradí 18. ročník prestížnej prehliadky slovenského dizajnu Národná cena za dizajn (NCD) 2021, ktorú vyhlasujú Ministerstvo kultúry SR a Slovenské centrum dizajnu, pozná svojich víťazov. Držiteľov ocenenia za najlepší slovenský produktový dizajn rokov 2019 a 2020 vyhlásili v piatok počas galavečera v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

V Roku slovenského dizajnu odovzdali spolu 12 cien a 6 špeciálnych uznaní. Do NCD 2021 – Produktový dizajn sa prihlásilo rekordných 242 projektov v ôsmich oblastiach: móda & životný štýl, šport & voľný čas, domov & verejný priestor, práca & mobilita, spoločnosť & životné prostredie, umenie & dizajn & remeslo, nové horizonty a študentský dizajn.

Odporúčané
Zuzana Spustová: Keď si u mňa Hailey Bieber kúpila prstene, skoro som spadla zo stoličky. Najdrahšie šperky som predala za 60 000 Zuzana Spustová: Keď si u mňa Hailey Bieber kúpila prstene, skoro som spadla zo stoličky. Najdrahšie šperky som predala za 60 000 26. septembra 2021, 9:30

Tie hodnotila počas leta medzinárodná porota, ktorá vybrala rovnako rekordných 111 diel na výstavu a z nich 30 nominovaných diel. Ocenenie získal napríklad projekt začleňujúci marginalizované skupiny. Ide o kolekciu látok Zuzany Zmatekovej a Henriety Tholtovej, ktorú vytvorili v spolupráci s rómskymi deťmi s ich kresbami.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Národná cena za dizajn (@narodnacenazadizajn)

Ocenenie získal aj znovuobnoviteľný zdroj energie – malá vodná elektráreň, ktorá využíva prirodzený tok riek na produkciu elektriny bez potreby stavby priehrady – alebo aj šperk z odpadového materiálu, či kolekcia okuliarov vyrábaná výhradne ručne. Ide o kolekciu IOKO & NA SPRING 2020, ktorej tvárou sa stala známa slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Domov
Zdieľať
Diskusia