Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 19:09
Čas čítania 1:28
Viktor Kniš TASR

ÚVZ zmenil viaceré opatrenia. Obmedzia sa hromadné podujatia, končia sa hodiny pre seniorov a karanténa bude kratšia

ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva upravuje niektoré pravidlá covid automatu.

V 38 okresoch Slovenska je vysoká úroveň komunitného šírenia koronavírusu.

Výjazdy záchranárov k pozitívnym pacientom zaznamenali opäť nárast. Najviac v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji. „Najhoršia situácia, čo sa týka hospitalizácií aj výjazdov, je v Žilinskom kraji,“ upozornil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

V reakcii na zhoršenú situáciu úrad verejného zdravotníctva upravil niektoré pravidlá covid automatu.

MZ SR
Zdroj: MZ SR

Obmedzia sa hromadné podujatia

Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku bude zakázané kombinovanie rôznych režimov pre jedno hromadné podujatie. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR upravujúcej organizáciu hromadných podujatí. Do platnosti vstúpi od pondelka.


Pri vstupe na hromadné podujatie bude povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov podujatia len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní). „Medzi kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky považujú deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku,“ uviedol ÚVZ.

Voľnejší návrat zo zahraničia

Dĺžka karantény po vstupe do SR sa skráti pri jej bezpríznakovom priebehu zo 14 na desať dní. Karanténu možno ukončiť aj negatívnym výsledkom PCR testu vykonaného najskôr v piaty deň. Karanténa sa netýka plne zaočkovaných osôb. 

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

Status plne zaočkovanej osoby je po novom pri vstupe na územie SR potrebné preukazovať buď covid preukazom EÚ, alebo iným národným certifikátom tretej krajiny. Musí byť opatrený pečiatkou alebo elektronicky overiteľný a musí byť vyhotovený aj v anglickom jazyku.

Registrácia cez eHranicu bude pri vstupe na Slovensko povinná pre osoby nad 12 rokov a dva mesiace veku. 

Ján Mikashlavný hygienik
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Hodiny vyhradené pre seniorov a ZŤP sa od 11. októbra rušia

Hodiny vyhradené pre seniorov a osoby ZŤP sa s účinnosťou od 11. októbra rušia. Doteraz bolo potrebné, aby „seniorské hodiny“ vyčlenili prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime „základ“. 


Medzi kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky podľa ÚVZ považujú deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku. Lehota bola podľa úradu stanovená tak, aby osobe vo veku 12 rokov po očkovaní uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok.


Explicitne sa uvádza, že pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom vo zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní).

Domov
Zdieľať
Diskusia