Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 6:30
Čas čítania 3:39
Viktor Kniš TASR

Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení)

ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Dnešným dňom začína platiť nový covid automat, ktorý bude oveľa prísnejší pre nezaočkovaných. Zamestnávatelia zatiaľ nemajú možnosť kontrolovať covid pasy.

Od dnešného dňa je na Slovensku v čiernej farbe 54 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 19 okresov. Červených okresov bude už len 6.

Vláda zavádza tzv. lockdown pre nezaočkovaných, oznámil vo štvrtok premiér. Nový covid automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných v červenej, bordovej a čiernej farbe, teda momentálne vo všetkých okresoch.


🔴 V prvom stupni ohrozenia (červené okresy) budú Bratislava I – V a okres Dunajská Streda.


🟣 V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Šaľa, Trenčín, Trnava, Žilina a okres Zlaté Moravce.

⚫️ Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, sú zaradené

okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a okres Zvolen.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa dnešným dňom mení covid automat.
  • Do akých konkrétnych obchodov sa po novom dostanú zaočkovaní.
  • Aké pokuty môžu rozdávať policajti a hygienici.
  • Za akých okolností budú zavádzať ešte prísnejšie opatrenia pre všetkých.
Mapa
Zdroj: korona.gov.sk

Nezaočkovaní môžu navštíviť len „esenciálne obchody a služby“

Nezaočkovaní v červených, bordových a čiernych okresoch môžu navštevovať bez potreby preukazovať sa akýmkoľvek dokladom len predajne s esenciálnymi produktmi (potraviny, lieky, drogéria). Za esenciálne obchody a služby sa podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR považujú napríklad predajne potravín, drogérie, tlačovín a novín, ale aj knižnice či čerpacie stanice.

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

Do všetkých ostatných obchodov, ale aj prevádzok so službami, ako obchodné centrá, kaderníctva, obchody s obuvou, majú neočkovaní na rozdiel od očkovaných vstup zakázaný. 

Navyše v bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby obmedzené otváracie hodiny od 5.00 do 22.00 h.

Osoby, ktoré prekonali ochorenie covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby v rámci nového režimu OP (očkovaní, prekonaní).

V najhoršej čiernej fáze sa do posilňovní nedostanú ani kompletne zaočkovaní. V bordovej a červenej fáze majú povolený vstup do posilňovne očkovaní a tí, ktorí koronavírus prekonali. Rekreácia vo wellnesscentrách a v bazénoch v čiernych okresoch bude zakázaná úplne, v červených (bez obmedzení) a bordových (max. 10 ľudí) si ju budú môcť užiť iba ľudia v režime OP. 

Lengvarský
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Tvrdšie vynucovanie opatrení

Minister vnútra Roman Mikulec upozorňuje, že polícia bude ešte dôslednejšie kontrolovať opatrenia. „Budeme postihovať ich porušovanie,“ dodal.

Polícia má podľa nového zákona nové možnosti, ako kontrolovať dodržiavanie opatrení a udeľovať sankcie. Za fyzické i verbálne útoky na zdravotnícky personál v nemocniciach alebo očkovacích centrách dostanú útočníci vysoké pokuty. „Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje covid pas, tak sa zvýši bloková pokuta na 1 000 eur.“

Odporúčané
Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky Otázky a odpovede: Oslavy v čiernych okresoch zakázané aj pre očkovaných, nezaočkovaní si môžu kúpiť len potraviny a lieky 18. novembra 2021, 18:02

Nové možnosti má polícia aj vo vzťahu k prevádzkam. Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú v spolupráci s políciou kontrolovať, či prevádzkari kontrolujú covid pasy. Udeliť môžu pokutu až 5 000 eur. Hygienici a policajti môžu uložiť aj blokovú pokutu alebo zatvoriť podnik. 

Ministerstvo obrany zároveň nasadí ďalšie stovky vojakov, ktorí budú pomáhať v nemocniciach, ale aj na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva s dohľadávaním kontaktov. Mali by pomáhať aj policajtom.

Firmy môžu zamestnancov kontrolovať, tvrdší režim sa začne o pár dní 

Vláda dáva zamestnávateľom oveľa viac právomocí, od budúceho týždňa budú môcť kontrolovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali ochorenie covid-19 alebo či majú negatívny PCR alebo antigénový test. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je takáto zmena v súlade s Ústavou SR. Vyhláška, vďaka ktorej nebudú musieť zamestnávatelia pustiť na pracovisko ľudí bez covid pasu, začne platiť v najbližších dňoch. 


„Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Ministerstvo zdravotníctva podľa hovorkyne intenzívne rokuje s rezortmi práce a hospodárstva o spôsobe kompenzácie pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zabezpečovať testovanie svojich zamestnancov. „Do úvahy pripadajú možnosti finančnej kompenzácie alebo poskytnutie testov zamestnávateľom,“ dodala hovorkyňa.

Režim OTP v zamestnaní platí v červených, bordových a čiernych okresoch. 

antigén, antigénové testovanie
Zdroj: Unsplash/Medakit Ltd

Lockdown so zákazom vychádzania pre všetkých zatiaľ nie je, ale môže byť

Prísnejší covid automat by mal platiť minimálne najbližšie tri týždne, cieľom je uvoľniť opatrenia pred Vianocami.

Lockdown pre nezaočkovaných zavádzajú najmä vzhľadom na súčasný stav v nemocniciach, keďže tie sú nútené rušiť plánované operácie a pre nedostatok pľúcnych ventilácií musia vyberať, koho ešte zachránia a koho už nie. Podľa ministra zdravotníctva smeruje Slovensko k humanitárnej katastrofe, pričom približne 80 % hospitalizovaných sú práve nezaočkovaní.

Odporúčané
PREHĽAD: Toto je lockdown pre nezaočkovaných, vyhlásil Heger. Vláda predstavila nové opatrenia PREHĽAD: Toto je lockdown pre nezaočkovaných, vyhlásil Heger. Vláda predstavila nové opatrenia 18. novembra 2021, 14:23

Predseda vlády Eduard Heger naznačil, že ak sa situácia zlepší, vláda je pripravená opatrenia okamžite zjemniť, zároveň je v hre aj opačný scenár, ak by lockdown pre nezaočkovaných v dohľadnom čase nezabral. 

Vláda už rokovala aj o zavedení lokálneho núdzového stavu, ktorý by znamenal zákaz vychádzania v okresoch s najhoršou epidemickou situáciou. „Všetko závisí od ďalších dní. Ak to nebude stačiť, hneď ďalší týždeň budeme musieť prikročiť k prísnejším opatreniam,“ povedal Eduard Heger v sobotu pre RTVS. K dnešnému dňu je v nemocniciach viac ako 3 000 pacientov s koronavírusom, denné prírastky pozitívnych PRC testov stále stúpajú. 

Povinné očkovanie seniorov nad 65 rokov zatiaľ nemá vo vláde oporu, aj keď ministerstvo zdravotníctva už o tejto téme diskutuje na expertnej úrovni s odborníkmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia