Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 6:44
Čas čítania 0:30
Kamila Šebestová

Zapálil sa ti počas ochorenia na covid palec? Britskí vedci zistili, prečo sa to môže diať

NEWS KORONAVÍRUS ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené

Telo týmto spôsobom môže bojovať s vírusom.

Britskí vedci sa venovali výskumu zapálených palcov počas ochorenia na covid. Zápal palca  podľa BBC zaznamenali najmä u tínedžerov a detí. Vedci prišli na to, že k zápalu dochádza pravdepodobne počas toho, ako telo bojuje s koronavírusom. Zápal palca by mal byť jedným z obranných mechanizmov. 


Niektorých počas zápalu palec vôbec nebolí, majú len veľmi vysušenú pokožku, ktorá ich svrbí. Trinásťročná Sofia z Británie však napríklad pre zapálený palec nemohla chodiť. K zápalu došlo po tom, čo ochorela na covid. 

„Nemôžem nosiť žiadne iné topánky okrem šľapiek. Všetky ostatné topánky mi teraz nohy veľmi vysušujú,“ vysvetlila Sophie. 

Vedci skúmali 50 ľudí so zapáleným palcom počas covidu. Snažili sa lepšie porozumieť tomu, ako tento zápal liečiť. Po zaočkovaní sa u ľudí s covidom zápal palca prejavoval oveľa zriedkavejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia