Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 16:30
Čas čítania 6:57
Kamila Šebestová

10 rokov Babiša v politike: Ako je možné, že je napriek škandálom stále populárny? Vyhrá opäť české voľby?

10 rokov Babiša v politike: Ako je možné, že je napriek škandálom stále populárny? Vyhrá opäť české voľby?
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
POLITIKA ANDREJ BABIŠ ČESKÁ REPUBLIKA POLITIKA
Uložiť Uložené

Čapí hnízdo, ŠtB, Pandora Papers aj údajný únos syna. Napriek kauzám je strana Andreja Babiša na prvej priečke v predvolebných prieskumoch.

Slovenský miliardár, ktorý sa stal českým premiérom. Spolupracovník tajnej komunistickej polície, údajný únosca vlastného syna. „Spasiteľ“ českého ľudu. Aj takto nazývajú českého predsedu vlády Andreja Babiša. 

V Česku sa v piatok začínajú parlamentné voľby. Atmosféra v krajine je napätá, v predvolebných debatách sa snažia politici diskreditovať oponentov. Investigatívni novinári odhaľujú pár dní pred voľbami tajné informácie z Pandora Papers, na základe ktorých tvrdia, že Andrej Babiš podozrivo narábal s miliónmi eur a pochybne nakupoval luxusné nehnuteľnosti cez utajené offshorové firmy.

Vystupuje proti nemu aj jeho syn Andrej Babiš mladší, ktorý mu vyčíta, že mu jeho vinou nepravdivo diagnostikovali schizofréniu a vraj ho zavliekli na Rusmi okupovaný Krym. 

Český premiér však vstupuje do parlamentných volieb so sebavedomým prístupom. Verí, že vyhrá. Ak chce vládnuť, musel by ísť do koalície s krajne pravicovou SPD a komunistami.

Ako bude vyzerať Česko po voľbách, ak vyhrá Andrej Babiš? A ako je možné, že sa napriek všetkým kauzám udržal tak dlho pri moci?

Český premiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš sa usmieva počas slávnostnej ceremónie v Prahe v auguste 2018.
Český premiér a líder hnutia ANO Andrej Babiš sa usmieva počas slávnostnej ceremónie v Prahe v auguste 2018. Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Andrej Babiš. 
  • Aké boli jeho začiatky. 
  • Čo robil pre tajnú komunistickú políciu.
  • Ako sa zmenila rokmi v politike jeho osobnosť. 
  • V čom je podobný Viktorovi Orbánovi.

Babiš alebo Bureš? 

Andrej Babiš sa narodil do socialistického Československa v roku 1954. Jeho rodičia sú Slováci. Vyrastá v Bratislave, štyri roky však strávi v Paríži. Jeho otec Štefan Babiš pôsobí ako veľvyslanec, preto sa malý Andrej sťahuje do Švajčiarska. Tam rok navštevuje gymnázium a venuje sa volejbalu.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti 3. apríla 2024, 19:45

Keď v roku 1971 pricestuje rodina zo Švajčiarska na mesačnú dovolenku do Bratislavy, nastane v Babišovom živote dramatický zlom. V dôsledku emigrácie Babišovho uja rodinu nechcú pustiť späť na Západ. Štefan Babiš je nútený nechať syna na Slovensku. Andrej Babiš vyrastá preto bez rodiny len so svojou starou mamou v Bratislave. Na gymnáziu ho pre záškoláctvo takmer vylúčia zo školy. Rebelovi Babišovi sa však nakoniec podarí gymnázium absolvovať a začína študovať na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. 

Po jej skončení nastupuje do chemického gigantu Petrimex, v ktorom sa prepracoval až na zástupcu riaditeľa. V roku 1980 vstupuje do komunistickej strany. O dva roky neskôr začína spoluprácu s tajnou komunistickou políciou. Jeho spoluprácu odhalili údaje zo štatistickej karty ŠtB, kde je vedený ako agent Bureš.

Ide o dokument, ktorým Štátna bezpečnosť evidovala svojich spolupracovníkov. Podľa údajov na tejto karte spadal Andrej Babiš na oddelenie hospodárskej kontrarozviedky. Venovali sa na ňom pracovníkom podnikov zahraničného obchodu. Andrej Babiš však spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera a jeho prípadom sa naďalej zaoberajú slovenské súdy. Spor trvá už deväť rokov. 

„To, že bol podľa súdu vedomým agentom Štátnej bezpečnosti, predurčilo celú jeho kariéru,“ hovorí investigatívna novinárka Sabina Slonková, ktorá pol roka pracovala pod vedením Andreja Babiša v denníku Mladá fronta. Odišla z neho, lebo ako majiteľ začal zasahovať do obsahu novín. 

„Andrej Babiš si vybral spôsob života, ktorý mu zaisťuje výhody. Pre niekoho je to neprijateľné, no v očiach Babišových voličov to nie je nijaké zlyhanie. Vnímajú to tak, že zlyhania z komunizmu si nesie so sebou väčšina z nás. Preto sa s ním vedia ľahko stotožniť,“ dodáva Sabina Slonková z portálu Neovlivni.cz.

Babiš spasiteľ

Babišova stratégia bola na začiatku jeho volebnej kariéry iná ako dnes. Neapeloval na dôchodcov, nepretláčal agendu proti utečencom. Prezentoval sa ako úspešný manažér, ktorý chce štát riadiť ako firmu. V roku 2011 založil stranu ANO 2011 a snažil sa ľudí osloviť ako úspešný podnikateľ so stredo-pravicovými názormi.

Odporúčané
Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne Zázrak v Raslaviciach? Neexistujúce ihrisko sa za tri týždne zmenilo na nepoznanie, presvedčili sme sa o tom osobne 5. marca 2024, 16:50

To sa mu aj podarilo. V roku 2013 sa jeden z najbohatších Slovákov stáva českým ministrom financií. Ľudia cítia nádej, že krajinu očistí od klientelizmu, korupcie a bude ju „manažovať“.

Andrej Babiš v úrade vlády.
Andrej Babiš v úrade vlády. Zdroj: Úrad vlády ČR

„Zo začiatku sa Andrejovi Babišovi darilo oslovovať široké vrstvy obyvateľstva. Nešlo len o voličov v regiónoch,“ vysvetľuje pre Refresher politológ Miloš Brunclík z Karlovej univerzity v Prahe. „Mal výborný marketing, prezentoval sa ako úspešný podnikateľ. Sľuboval, že zatočí s korupciou a s podvodmi,“ dodáva.  


Andrej Babiš vstupuje do politiky ako „spasiteľ“, ktorý tvrdí, že pomôže Česku zbaviť sa škandálov a problémov. Prichádza do verejného priestoru z iného prostredia než štandardní politici – je miliardár. 

Po nástupe do politiky však prichádzajú prvé kauzy. Postupne stráca dôveru veľkej časti českej spoločnosti, zo strany začínajú odchádzať výrazné osobnosti.

Priamo k Andrejovi Babišovi sa postupom času z jeho vlastnej strany nedostáva žiadna kritika. Tá prichádza len od opozície alebo médií, ktoré mu nepatria.

„Z Andreja Babiša sa stal cynický človek. Predtým mal vedľa seba nezávislé osobnosti, ktoré mu mohli povedať kritické názory. Dnes už to neplatí, poslanci za ním stoja ako jeden muž,“ vysvetľuje politológ Miloš Brunclík. „Má pocit, že kritika je len antikampaň. Má paranoju, pocit ohrozenia. Chýba mu sebakritická perspektíva,“ dodáva Brunclík. 

Proti Andrejovi Babišovi sa postupne začínajú rôzne trestné stíhania. Jedno z nich sa týka kauzy Čapí hnízdo. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104262 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zmenila rokmi v politike jeho osobnosť.
  • Aká je šanca, že Andrej Babiš vyhrá české parlamentné voľby.
  • Ako sa zmení Česko, ak opäť vyhrá voľby.
  • V čom je podobný Viktorovi Orbánovi.
Domov
Zdieľať
Diskusia