Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 19:30
Čas čítania 6:18
Adam Novosad

Tieto hry ti umožnia zarábať tisíce eur vďaka kryptomenám. Tržby vyše 2,5 miliardy spôsobili revolúciu, NFT láka umelcov z Marvela

Tieto hry ti umožnia zarábať tisíce eur vďaka kryptomenám. Tržby vyše 2,5 miliardy spôsobili revolúciu, NFT láka umelcov z Marvela
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
TECH KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Nový koncept hier Play-To-Earn na blockchaine priťahuje čoraz viac hráčov.

Neplať donekonečna veľkým štúdiám za to, že vyvinú počítačovú hru, v ktorej sa potom nikam nepohneš bez nekonečných mikrotransakcií. Nielen na počítačoch, ale najmä v mobiloch sa musíš často uspokojiť s osekaným zážitkom z hry, pretože za každú maličkosť si treba priplatiť.

Herné štúdiá si v posledných rokoch zvykli čoraz viac aspektov svojich hier spoplatňovať, a tak si v mnohých prípadoch môžeš herný zážitok vylepšiť vďaka tomu, že vytiahneš peňaženku a jednoducho zaplatíš za lepšie brnenie alebo postavu. Problém doteraz spočíval v tom, že hráči boli za špeciálne predmety ochotní zaplatiť.

Svet kryptomien však prišiel s odpoveďou, ktorej meno znie GameFi alias Play-To-Earn. Namiesto investovania do mikrotransakcií, pomocou ktorých získaš doplnky v hernom svete bez akejkoľvek pridanej hodnoty vo svete reálnom, nové hry založené na kryptomenách a technológii blockchain hráčom, naopak, umožňujú zarábať na svojich postavičkách, dosiahnutej úrovni aj nazbieraných predmetoch. Jednoducho – revolúcia.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako fungujú Play-To-Earn hry, ktoré spôsobujú revolúciu v hernom svete.
  • Čo musíš urobiť, aby si vďaka týmto hrám dokázal zarábať peniaze aj ty.
  • Ako vďaka overenému vlastníctvu môžeš profitovať z odohraných hodín.
  • Či vieš unikátne herné predmety za pár sekúnd vymeniť za eurá.
  • Aké najpopulárnejšie Play-To-Earn hry dnes hrajú milióny ľudí.
  • Ktorá z hier už prekročila obrat 2,5 miliardy dolárov.
  • Aké hry sa blížia k dátumu vydania a mal by si na nich dávať pozor.
  • Ako do sveta NFT už vstupujú aj umelci a ľudia z Marvela.
videohra,hra
Zdroj: Pixabay

Ako to funguje?

Princíp GameFi hier je jednoduchý. Predstav si, že si z obchodu s aplikáciami vo svojom smartfóne stiahneš novú hru, ktorá vyzerá lákavo a netreba za ňu zaplatiť ani cent.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Zážitok z hry je v úvodných chvíľach skvelý, lenže postupom času zisťuješ, že k vyšším levelom či doplnkom sa dostaneš veľmi komplikovanou cestou, ktorá ťa priamo aj nepriamo motivuje, aby si do hry napchal peniaze a cestu si uľahčil. Nielenže od teba hra chce peniaze, aby sa ti lepšie hralo, ale všetky doplnky, ktoré si za svoje skutočné peniaze zakúpiš, nemajú mimo sveta konkrétnej hry hodnotu.

Nič nestratíš, keď sa hernému štúdiu pokazia serveryAk vďaka dlhým hodinám investovaným do hry získaš unikátny dom, brnenie alebo nový outfit, v drvivej väčšine prípadov neexistuje spôsob, ako ho predať za bežné peniaze ani kryptomeny a teoreticky tak vďaka svojej hernej zručnosti zarobiť.

Tieto herné predmety pritom majú hodnotu len dovtedy, kým štúdio stojace za nimi existuje, náhodou neskrachuje alebo nespraví chybu, ktorá by napríklad mohla hráčov odradiť od ďalšieho hrania. Štúdio bude navždy treťou stranou stojacou medzi dvoma hráčmi.

Koľkokrát sa stalo, že hráč strávil tisícky hodín v hre, aby získal najvzácnejšie predmety a najvyšší level, lenže potom vinou chyby, podvodu či hackerov svoje herné bohatstvo stratil?

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr/Aranami

Atraktívne hry na blockchaine sú revolúciou aj možným zárobkom

V prípade blockchainových hier označovaných ako GameFi sa vlastníctvo a rozhodovanie presúva zo štúdia do rúk hráčov. Samozrejme, v tejto chvíli nemôžeš očakávať, že nové GameFi hry budú vyzerať ako najpopulárnejšie tituly od najväčších štúdií, na ktorých pracujú tisícky vývojárov, ale väčšinou ide o zábavné hry od nezávislých tvorcov.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

GameFi do veľkej miery odstraňuje vplyv herných štúdií, pretože väčšina hier používa na obchodovanie s jednotlivými predmetmi vlastnú kryptomenu. Aby mali hráči motiváciu venovať svoj čas hre, zvyčajne majú možnosť vlastniť tieto špecifické kryptomeny – čím viac mincí vlastnia, tým väčšie slovo môžu mať v rozhodovaní o tom, kam by mal smerovať vývoj hry a na čo sa treba zamerať.

Základné princípy hier GameFi podľa portálu Coindesk– Hráči dokážu rýchlo a efektívne preukázať vlastníctvo konkrétneho predmetu v hre.
– Neexistuje jeden najrizikovejší bod zlyhania, vďaka čomu sa hráči nemusia obávať, že by v prípade technických problémov herného štúdia stratili predmety zo svojho inventára.
– Získané herné predmety nemôžu byť sfalšované, odstránené ani zničené.
– Herné kryptomeny si môžu hráči posielať bez potreby spracovania transakcií treťou stranou – herným štúdiom.

Keď vieš okamžite overiť vlastníctvo svojich unikátnych predmetovNajväčším ťahákom GameFi je však technológia blockchain, ktorá z abstraktných herných predmetov v bežných hrách robí unikátne NFT tokeny. Predstav si, že hráš hru, v ktorej môžeš zbierať zlaté tehličky, za misie získavať brnenia a outfity alebo sa vďaka investovaným hodinám času dostať k najlepšiemu pozemku v celom hernom svete. 

V bežnej hre sa môžeš vytešovať, že máš najlepšie brnenie, ale ty toto brnenie nevlastníš. Stále ho vlastní herné štúdio, ktorému môžu vypadnúť servery a ty odrazu stratíš polovicu svojho inventára.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

V hrách na princípe GameFi k takémuto scenáru nemôže prísť, pretože sa všetky predmety aj doplnky zaznamenávajú v nemeniteľnom blockchaine – verejnej databáze, ktorú nedokáže upravovať žiadna tretia strana. Herné štúdio si svojvoľne nemôže zmyslieť, že teraz toto brnenie odstránime, pretože ak ho raz vlastníš, je navždy zapísané na tvojej adrese až dovtedy, kým ho nevymeníš alebo nepredáš.

Slováci v roku 2021 nakúpili kryptomeny za 25 miliónov eur.
Slováci v roku 2021 nakúpili kryptomeny za 25 miliónov eur. Zdroj: Pixabay

Ako na tom celom ľudia zarábajú peniaze?A teraz sa dostávame k bodu, ako ľudia na GameFi hrách zarábajú. Najčastejšie tak, že vďaka odohraným hodinám majú v inventári vzácne predmety, o ktoré majú záujem ostatní hráči.

Ak sa obidve strany dohodnú, svoje vzácne brnenie môže človek predať spoluhráčovi za kryptomenu, ktorú potom môže pokojne vymeniť za bežné peniaze – vlastníctvo všetkých predmetov v hre je len a len v jeho rukách.

Vďaka takémuto voľnému trhu dokážu šikovnejší hráči zarábať tisícky eur mesačne za to, že na svojom pozemku v hre postavia vstup do bane, studňu či obchod s brneniami, v ktorom nakupujú ostatní hráči, a získané kryptomeny potom už len stačí vymeniť za bitcoin, ethereum či eurá. Alebo ďalej investovať do hry.

Axie Infinity
Zdroj: Axie Infinity/DigiParadise

Axie Infinity s miliónmi hráčov a 2,5 miliardou v tržbáchNajpopulárnejšími titulmi sú dnes hry ako Axie Infinity, Star Atlas, Illuvium či nadchádzajúca hra WARENA, ktoré postupne kombinujú do sveta Play-To-Earn prvky z obľúbených titulov z minulosti okorenené novými funkciami vďaka blockchainovej technológii.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Ak sa o svet kryptomien zaujímaš, tak si sa zrejme stretol s hrou Axie Infinity, ktorá funguje na podobnom princípe ako Pokémon Go. Používatelia vstupujú do hry pomocou troch príšeriek, ktoré si postupne vylepšujú, zbierajú nové príšerky, bojujú s ostatnými hráčmi a zúčastňujú sa na rôznych turnajoch.

Ide o návykový herný zážitok, vďaka čomu už dnes celkové tržby Axie Infinity dosiahli viac ako 2,5 miliardy dolárov – toľko peňazí sa v hre naozaj otočilo vďaka biznisu medzi hráčmi.

Demokratické riadenie celej hry zároveň spôsobilo, že keď vstupné náklady na prvé tri príšerky potrebné na začatie hry stúpli do astronomických výšin, samotní hráči s vývojármi vymysleli spôsob, ako novým používateľom svoje príšerky prenajať za poplatok a umožniť im, aby si začali budovať svoj vlastný inventár.

Warena
Zdroj: WARENA

WARENA ako hra, ktorá kombinuje všetky najatraktívnejšie prvky

O nič menšie ambície nemá ani hra WARENA, ktorá vo svojich plánoch dokonca kombinuje tie najatraktívnejšie koncepty hýbajúce herným svetom. „Play-to-Earn. Metaverse. Personalization. NFT gaming,“ znie jej motto, ktoré sa budú tvorcovia snažiť naplniť.

Základným plánom hry WARENA je poskytnúť hráčom dostatok priestoru na kreatívnu sebarealizáciu vďaka postavičkám prispôsobiteľným do posledných detailov. Nielenže so svojimi postavami budeš môcť bojovať proti počítačom generovaným nepriateľom, v tomto prípade živým mŕtvym zombies v prvej 2D fáze hry, ale najmä v druhej 3D fáze.

V nej postupne vznikne ozajstný metavesmír s fungujúcou ekonomikou, nepretržitým voľným trhom a turnajmi, kde sa bude rozhodovať o tom, či je tvoj bojovník hodný postaviť sa na piedestál. A navyše na celej hre budeš môcť zarábať, ak si rýchlo osvojíš jej mechaniku a preukážeš obchodníckeho ducha.

Star Atlas
Zdroj: Star Atlas

Galaktická bitka v možno prvej AAA hre na blockchaineAj keď hra Star Atlas zatiaľ oficiálne nie je dostupná pre verejnosť, momentálne vyzerá ako jedna z najambicióznejších hier, ktoré sa vo svete blockchainu chystajú. Ide o otvorený MMORPG svet zameraný na vesmír a objavovanie galaxie, kde sa staneš pilotom vesmírnych lodí, ťažíš a hľadáš vzácne suroviny a popritom získavaš aliancie či bojuješ s ostatnými hráčmi.

Odporúčané
Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita 6. apríla 2022, 19:30

Rovnako ako v prípade Axie Infinity, aj v hre Star Atlas bude naplno fungovať vlastníctvo jednotlivých lodí či predmetov prostredníctvom unikátnych NFT tokenov, ktoré si budeš môcť vymeniť s ostatnými hráčmi alebo ich rovno predať za kryptomeny.

Zaujímavo vyzerá aj hra Illuvium, ktorá využíva RPG prvky v otvorenom svete plnom nástrah aj príšer. Práve lovenie a zbieranie tvorov zvaných Illuvials má byť kľúčom k odpovedi na otázku, čo sa stalo so svetom, kde budú hráči objavovať všetky zákutia, pretože planéta Illuvium takto nevyzerala od svojho stvorenia.

Herná mechanika bude, samozrejme, podporovať obchodovanie s príšerkami aj predmetmi prostredníctvom NFT, ba čo viac, hráči budú môcť zbierať odmeny za vlastníctvo digitálnej hernej meny.

Dino Warriors
Zdroj: Dino Warriors

Do sveta NFT už vstupujú aj umelci z Marvela

Kryptomenový NFT ošiaľ už zasiahol aj hudobníkov a umelcov z Marvela. Množstvo ľudí sa momentálne teší na nadchádzajúci projekt Alien Samurai Dino Warriors, za ktorým stojí Dimitri Thivaios známy z dua Dimitri Vegas and Like Mike, informuje Variety.

Známy DJ spojil sily s producentom filmovej série o Batmanovi Michaelom Uslanom, jeho synom, ale aj grafickou editorkou Heather Antosovou, ktorá pomáhala v Marveli s tvorbou komiksov Star Wars, keď sa licencia na tieto komiksy vrátila do rúk Marvela v roku 2015.

Odporúčané
Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % 23. februára 2022, 14:30

Spoločnými silami sa budú snažiť vytvoriť lákavú komiksovú sériu, ktorá dostane vlastné NFT postavičky na blockchaine, a tak si budú môcť fanúšikovia povedať, že vlastnia kúsok histórie.

NFT
Zdroj: RTFKT/CloneX

Existuje dokonca skupina kamarátov, ktorá počas pandémie vymyslela značku RTFKT s cieľom pretaviť svoju víziu módy novej generácie do sveta Metaverse, kde ľudia vystupujú pod svojimi virtuálnymi identitami okorenenými unikátnymi NFT predmetmi.

Prvotné výtvory ako tenisky zaujali hráčov aj herné spoločnosti, vďaka čomu tieto kúsky zarobili milióny dolárov, a tak teraz RTFKT prichádza s projektom CloneX. Cieľ? Umelecké 3D virtuálne avatary, ktoré si budeš môcť obliecť do najštýlovejších kúskov súčasnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia