Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021, 11:04
Čas čítania 1:31
Viktor Kniš TASR

Erupciu sopky z ostrova La Palma pocítime aj na Slovensku. Oxid siričitý v kyslých dažďoch môže poškodiť ľudské zdravie

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Dym oxidu siričitého zo sopky na španielskom ostrove La Palma sa bude šíriť Európou. Na Slovensko by mohol doraziť výrazne oslabený, upozorňujú meteorológovia.

Dym oxidu siričitého zo sopky na ostrove La Palma pocítia aj obyvatelia Slovenska vo forme kyslých dažďov, informuje portál iMeteo. Upozorňuje aj na nebezpečenstvo týchto javov, ktoré môžu zničiť flóru, ale rovnako môžu mať nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie. Môžu totiž spôsobiť podráždenie pľúc alebo očí. 

Našťastie, na Slovensko by sa mala dostať kyslá oblačnosť s nižšou koncentráciou oxidu siričitého v porovnaní so západnými štátmi. 

Francúzske observatórium pre silné búrky a tornáda už zverejnilo model, ktorý predpovedá intenzitu zásahu kyslými dažďami v Európe. Zatiaľ sa zdá, že ani krajiny neďaleko ostrova La Palma sa nemusia báť extrémnych koncentrácií nebezpečných látok. Sopečná aktivita na ostrove môže podľa odborníkov trvať najviac tri mesiace, najmenej však ešte skoro jeden mesiac.  

Situácia na ostrove La Palma je kritická

Úrady z dôvodu pokračujúcej sopečnej činnosti na kanárskom ostrove La Palma, kde uplynulú nedeľu vybuchla sopka Cumbre Vieja, nariadili evakuáciu ďalších miest a zrušili niekoľko letov. Informovala o tom v piatok televízia Sky News a agentúry AFP a AP.


Sopka vychrlila do vzduchu mohutný oblak popola, ktorý prinútil niekoľko leteckých spoločností pozastaviť lety v tejto oblasti. Podľa agentúry AFP bolo na piatok naplánovaných sedem letov prevádzkovaných leteckými spoločnosťami Binter, Canaryfly a štátnymi aerolíniami Iberia. Všetky však boli zrušené. Od nedeľňajšieho výbuchu sopky išlo o vôbec prvé pozastavenie letov v tejto oblasti.


Úrady nariadili aj evakuáciu miest. Ich obyvatelia mali pôvodne podľa odporúčaní zostať doma, no vzhľadom na zvýšenú sopečnú aktivitu sa príslušné miesta rozhodli prijať prísnejšie opatrenia.


Sopka vybuchla pred piatimi dňami a na západnej strane ostrova so zhruba 85 000 obyvateľmi odvtedy zničila takmer 400 budov. Svoje domovy muselo doteraz opustiť už približne 7 000 ľudí.


Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že spolu s ministrami plánujú vyhlásiť ostrov La Palma za „oblasť katastrofy“. Z ostrova zatiaľ nie sú hlásené obete na životoch, čo zrejme súvisí s rýchlosťou vykonaných evakuácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia