Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 13:06
Čas čítania 1:08
Daniel Mikolášik TASR

Kolíková: V povinnom očkovaní z právneho hľadiska problém nevidím. Je to politická otázka

NEWS KORONAVÍRUS MÁRIA KOLÍKOVÁ OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Povinné očkovanie sa už zaviedlo aj v iných krajinách, máme ho aj u nás proti niektorým ochoreniam, argumentuje ministerka spravodlivosti.

Aktualizované 22. 9. 2021 o 14.26 o stanovisko ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka

Prípadné zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu covid-19 považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková za politickú otázku. Z právneho hľadiska v tom nevidí problém. Novinárom o tom hovorila počas stredajšieho rokovania vlády.


„Z ústavnoprávneho hľadiska vidím priestor na to, aby sa zaviedlo povinné očkovanie. Nakoniec, už sa zaviedlo aj v iných krajinách, máme ho aj u nás proti niektorým ochoreniam,“ povedala. Do stretu s ústavou by sa mohlo dostať vymedzenie tejto povinnosti na základe veku či profesie.

„Treba to dobre vymedziť a mať primeranosť zásahu k vynucovaniu povinnosti, prípadne k sankciám,“ dodala. 

Právnici na ministerstve spravodlivosti sa však podľa nej momentálne touto otázkou nezaoberajú. „Je to politická otázka, či je namieste zaviesť povinné očkovanie. Je to otázka osobitne na ministra zdravotníctva, či nastal čas, keď je potrebné o tom uvažovať,“ podotkla Kolíková.

Mária Kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Lengvarský v povinnom očkovaní zatiaľ nevidí význam

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského povinné očkovanie nie je témou dňa. Pripustil, že do budúcnosti to môže byť otázka do diskusie. „Zatiaľ však nevidím veľký význam v tom, aby sme nútili ľudí do niečoho, čo sami nechcú,“ povedal po rokovaní vlády.

Ak by sa uvažovalo o povinnom očkovaní, minister opätovne spomenul vybrané skupiny –  napr. zdravotníci, učitelia či seniori.

V stredu na prezentácii aktuálnej epidemickej situácie šéf IZA Matej Mišík informoval, že denne sa dá zaočkovať zhruba 1 400 ľudí. Najmä medzi ľuďmi vo veku nad 50 rokov je však zaočkovanosť stále kriticky nízka. Práve pri tejto kategórii pritom očkovanie pomáha predchádzať ťažkému priebehu covidu a nevyhnutným hospitalizáciám. 

Na Slovensku je k dnešnému dňu zaočkovaných prvou dávkou 2 426 450 ľudí, druhú dávku má za sebou 2 233 955 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia